Surface Laptop 4 review: hoe scoort hij?
Microsoft Surface Laptop 4
De eerste Surface Laptop werd in mei 2017 gelanceerd op het MicrosoftEDU evenement. Samen met Windows 10 S wilde de softwaregigant ook een voetafdruk achterlaten in de hardwaremarkt die toch steeds groter werd. In het premium- en middensegment miste de gigant namelijk een soort tegenhanger van het minimalistische Appledesign. Het resultaat was een laptop met clamshell design die naast de Surface Pro (7), Hub, Book (3 intussen) en Studio moest komen te staan. Ziezo, het assortiment was compleet. Toch kon Microsoft nog heel veel leren toen. Zo verscheen in 2019 een Surface Laptop 2 en eind 2019/begin 2020 al een Surface Laptop 3. Het eerste model verscheen nog met Windows 10 S maar de techgigant stapte daar al redelijk snel weer vanaf. Wij gingen aan de slag met de splinternieuwe Surface Laptop 4 en zijn nu al overtuigd van de kracht van deze laptop.
Uiterlijk
Zoals vermeld heeft Microsoft het design van zijn Surface-assortiment heel zorgvuldig aangepakt. In vergelijking met concurrerende merken springt de Surface Laptop 4 er echt wel tussenuit. Het uiterlijk heeft een minimalistische aantrekkingskracht die wat doet denken aan de manier waarop Apple zijn laptops tekent. Het gaat hier om een strakke clamshell laptop waarbij de achterkant het logo van Microsoft heeft gekregen. Verder zie je heel weinig toeters en bellen. Alles is afgewerkt in hoogwaardig aluminium of alcantara als je daarvoor kiest. Het toestel is 1,45 centimeter dik en heeft een gewicht van 1,3 kg. Daardoor is deze Surface Laptop perfect om hem mee te nemen (wanneer het weer mag).
Naast het design zijn ook de kwaliteit van het toetsenbord en de trackpad zeer belangrijk. Na een kleine maand dagelijks te hebben gewerkt met het toestel kunnen we zeggen dat Microsoft de technologie voor zijn toetsenbord onder de knie heeft. Geen dikke toetsen, wel vlotte feedback en backlight. Bovendien is het trackpad groot genoeg waardoor je niet altijd die externe muis nodig hebt. In combinatie met een aantal PowerToys tools maak je van die trackpad een nog krachtigere tool. De techgigant heeft zoals bij de voorgangers ook hier een touchscreen voorzien. Dat werkt vlot, reageert goed en is zeer helder. Het touchscreen is standaard geactiveerd maar kan natuurlijk gewoon uitgeschakeld worden.
Aan de linkerzijde heeft Microsoft alle poorten voorzien. Die “alle” is redelijk relatief want je krijgt alleen 1 USB-C-, 1 USB-A- en 1 aux-poort aan boord. Aan de rechterzijde zit dan weer de magnetische laadpoort om op te laden.
Hardware
Onze uitvoering heeft een AMD Ryzen 7 processor aan boord met 16GB RAM en een 15 inch 3:2 display. De GPU is de AMD Ryzen Surface Edition Radeon waarmee beelden nog vloeiender zouden moeten gaan. Wie voor de Intel CPU kiest (i5 of i7 bij 13,5 inch en i7 bij 15 inch) krijgt dan de Intel Iris Xe GPU. Die combinatie van degelijke hardware in een Microsoftjasje zorgt ervoor dat de Surface Laptop 4 een heel goede productiviteitslaptop is. Van tientallen tabbladen met Slack, Spotify en tientallen andere programma’s die we tegelijk moesten gebruiken kunnen we helemaal niet zeggen dat de Ryzen 7 zijn best niet doet.
Ook als we aan de slag gingen met games zoals Warzone of Forza Horizon 4 deed de Surface Laptop 4 goed mee. De game nam wel de volle 83% van de CPU in beslag en begon na een tijdje ook te blazen, dit model is ook helemaal niet voorzien om te gamen maar uit de Geekbench 5 wist de laptop multi-core een score van 4.918 punten te behalen. Zeer sterk werk dus. En dat blazen? Dat kwam ook voornamelijk omdat we de prestaties van de game op het hoogste niveau hadden gezet. In principe hoeft dat helemaal niet. Toch blijkt hieruit dat je op deze laptop heel wat programma’s tegelijk kan combineren zonder zorgen.
Zoals gezegd is het verlichte toetsenbord van deze laptop ook een zeer groot pluspunt. Omdat we elke dag veel moeten schrijven is een goed toetsenbord heel belangrijk. We hebben dit model nu een kleine maand in gebruik en testen het toetsenbord iedere dag, bijna een hele dag lang. Het toetsenbord is breed, heeft geen numeriek klavier maar biedt wel degelijke feedback.
Tot slot moeten we de batterij van deze laptop nog even bespreken. We kunnen zeggen dat je op één batterijlading bijna een hele dag toekomt. De batterijmodus stond op de hoogste prestaties en we konden zo minstens 10 uur ongestoord werken zonder te laden. Afhankelijk van je verbruik doe je er een stuk langer mee. Als je bijvoorbeeld je favoriete film of serie bekijkt gaat de batterij ook zeer lang mee. Een enorm pluspunt voor deze laptop dus.
Prestatietests
Cinebench R23 CPU: 4.998 punten
3DMark Time Spy: 1.807 punten
GeekBench 5: 1.356 (single-core); 4.918 (multi-core)
Surface Laptop 4: iets voor jou?
Deze laptop is echt wel een aanrader. Koop hem niet als je op zoek bent naar een gaming PC (maar dat zullen jullie vast wel weten). De Surface Laptop 4 is ideaal voor alledaags gebruik en voor het werk. De laptop combineert moeiteloos tientallen programma’s en apps in combinatie met een sterke batterij waarmee je bijna een hele werkdag zonder laden kan. Deze laptop heeft een display met een 3:2 beeldverhouding wat maakt dat hij ideaal is om meerdere documenten op één scherm te openen en beheren. Bovendien haal je met deze laptop een stijlvol exemplaar in huis dat strak en smal is. Geen bulky laptop dus maar een minimalistisch design.
De AMD Ryzen 7 en Intel Iris zorgen ervoor dat je je nergens zorgen om moet maken. De keuze is aan jou maar als het aan ons ligt staat hij mee op je lijstje.