Reviews

Microsoft Surface Pro 7 review: De beste Surface ooit, maar geen grote upgrade

Voordelen
Eindelijk USB-C
Verbeterde prestaties
Display nog steeds geweldig
Nadelen
Type Cover nog steeds apart te koop
Verminderde batterijduur
Premium prijs
Aanbevolen prijs: €899+
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Surface Pro 7 is de laatste nieuwe variant in de Surface Pro reeks en komt met enkele veelgevraagde aanpassingen tegenover de vorige generatie, maar zijn deze wel voldoende aantrekkelijk?

Ik herinner mij nog dat ik anno 2017 vol ongeduld zat te wachten op de lancering van de Surface Pro 5. Het zou een geweldig toestel gaan worden dat ongetwijfeld met veel nieuwigheden zou verschijnen, maar in realiteit zagen we eerder enkele kleine updates. Sindsdien heeft geprobeerd Microsoft om beter te doen, maar ook de Surface Pro 6 maakte geen gigantische sprongen vooruit op het vlak van prestaties of aansluitingen. We oordeelden toen zelfs dat de beslissing om een zwarte variant aan te bieden de meest indrukwekkende aanpassing was van die generatie. De verwachtingen waren dus mogelijk nog hoger dan ooit tevoren voor de Surface Pro 7. Sommige daarvan werden ingelost, maar andere helaas nog steeds niet.

Microsoft Surface Pro 7 review
De Surface Pro 7 is perfect voor op verplaatsing.

Surface Pro 7: een vertrouwd design

Wie al een Surface Pro 6 in huis heeft, zal weinig veranderingen merken in het design van de Surface Pro 7. De belangrijkste toevoeging is ongetwijfeld die van een USB-C-poort aan de rechterzijde in plaats van de Mini DisplayPort uit de vorige generatie. Deze kan gebruikt worden om accessoires aan te sluiten of de laptop op te laden en daar zijn we Microsoft zeer dankbaar voor, al had Thunderbolt 3 meteen gemogen. Er is ook nog steeds een USB-A-poort aanwezig en de Surface Connect-poort die je kan gebruiken om op te laden als je andere poorten bezet zijn (de geleverde lader gebruikt ook deze aansluiting). Verder zijn de afmetingen gelijk gebleven met 292 mm x 201 mm x 8.5 mm en wordt er nog steeds een 12,3-inch PixelSense Display met een resolutie van 2736 x 1824 gebruikt, een 3:2 aspectratio. Omdat het scherm nog steeds hetzelfde is, zijn helaas de schermranden uit de vorige generatie ook nog steeds aanwezig en dat vinden we jammer, want ook de nieuwste generatie iPad Pro heeft deze een pak dunner weten maken. Gelukkig is het display wel nog altijd van hoge kwaliteit, maar ook hier zouden we graag wat updates zien. Zo heeft de Surface Pro X wel een nieuw design en dunnere randen, maar daar geef je dan weer de hoofdtelefoonaansluiting voor op, iets wat velen toch nog steeds verkiezen.

De Alcantara Type Cover dan, is nog steeds dezelfde als die van vorige generaties en typt nog steeds zeer aangenaam voor zulk een dun toetsenbord. Met de touchpad is het bovendien ook nog altijd heel aangenaam werken. Toch hopen we ook hier nieuwigheden te zien in de volgende generatie, want het is niet omdat het goed werkt, dat het niet beter kan.

Betere prestaties dan ooit tevoren

De Surface Pro 7 gebruikt voor de eerste maal de nieuwe 10 nanometer processoren van Intel en dat wil zeggen dat je op het vlak van prestaties wel wat extra kracht mag verwachten. Dat ondervonden wij ook en het was duidelijk dat de dagdagelijkse prestaties van de laptop een pak hoger liggen dan voordien. Hetzelfde geldt op grafisch vlak. Bij eerdere Surface Pro modellen merkten we bijvoorbeeld op dat het toestel al moeite had met lichte games, zoals Hearthstone. Dit lijkt nu een pak verbeterd te zijn en de prestaties liggen op dat vlak gelijk met die van de iPad Pro. De nieuwe Intel Iris Plus GPU maakt dus duidelijk een verschil ten opzichte van de oudere Intel UHD. Toch raden we de Surface Pro 7 niet aan voor gamers die onderweg al eens een zwaarder spelletje willen spelen. We raden je dan eerder aan om Netflix te kijken, want bij het streamen van media heb je dankzij deze verbeteringen absoluut geen problemen.

Kortom, de Surface Pro 7 is perfect voor zij die verschillende taken willen kunnen doen terwijl ze onderweg zijn. De Surface Pro 7 zal geen probleem hebben met de gemiddelde workflow, zelfs niet als je daar af en toe Photoshop bij nodig hebt, al raden we dan toch een van de duurdere varianten aan.

Microsoft Surface Pro 7 review
In tabletvorm is hij ideaal voor op de zetel.

Prijs

De meest eenvoudige Surface Pro 7, het model met een i3 processor, 4GB RAM en 128GB opslagruimte begint al bij een bedrag van 899 euro. Voor het duurste model met een i7-processor, 16GB RAM en 1TB opslagruimte is dat 2.499 euro. Ons testmodel met een i5 processor, 8GB RAM en 256Gb opslag kost je 1.349 euro. Net zoals bij de vorige generaties betaal je naar onze mening een premium simpelweg voor het concept. We zouden de Surface Pro 7 al een pak sneller overwegen als we niet ook nog eens apart essentiële accessoires moesten aankopen, zoals de Type Cover die je 150 euro extra kost en de Surface-pen van 110 euro. Toegegeven, deze laatste heb je niet meteen nodig, maar het is wel handig. We zouden in de toekomst graag de Type Cover als onderdeel van het basispakket zien. De Essentials bundel voor de Surface Pro 7 is een stap in de goede richting, maar de verplichte aanschaf van een Office abonnement zorgt ervoor dat de kortingen verwaarloosbaar zijn.

Microsoft Surface Pro 7 review

Batterijduur

De prestaties van deze Surface Pro 7 zijn enorm verbeterd ten opzichte van vorige generaties en dat zorgt voor een opvallend nadeel. De batterijduur van de laptop is namelijk een pak lager dan die van de Surface Pro 6 en hoewel de processor zuiniger is dan zijn voorganger, lijkt het dat de grafische verbeteringen net iets meer energie vragen. Waar de vorige generatie nog makkelijk de 8 uur haalde, is dat eerder 6 uur bij de Surface Pro 7. Dat maakt dus dat je geen volledige werkdag zal halen, al zal een halve dag vol vergaderingen geen probleem mogen zijn. Op dat vlak hopen we dus nog wat softwarematige verbeteringen te mogen ontvangen van Microsoft.

Surface Pro 7: Wat nog meer?

We haalden de Type Cover eerder al aan dus daar gaan we het niet meer over hebben. Wie wil kan de Surface Pen aankopen om nog nauwkeuriger met het touchscreen van de Surface Pro 7 te werken. Wij hebben die mogelijkheid niet gehad tijdens onze review, maar het gebruiken van onze vinger werkte zeer vlot zolang we niet in Paint aan de slag gingen. Wie liever niet zijn vinger gebruikt, kan ook opteren voor de optionele Surface muis, al vonden wij het touchpad het merendeel van de tijd zeer aangenaam. Windows Hello zorgde voor snelle gezichtsherkenning waardoor we de laptop bij het openklappen van de Type Cover snel konden gebruiken. Bovendien gaat het om een Microsoft-apparaat en dat wil zeggen dat er geen tweede fabrikant aan te pas komt die het toestel voorziet van de nodige bloatware. Zo kan je dus meteen aan de slag met de Surface Pro 7 en kan je hem makkelijk naar smaak aanpassen.

 

Microsoft Surface Pro 7 review
De accessoires zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren.

Het eindoordeel

Is het de moeite waard om de Surface Pro 7 aan te schaffen? Dat is de belangrijkste vraag die we kunnen stellen. Wie al een Surface Pro 6 in huis heeft, zal door deze nieuwe generatie waarschijnlijk niet helemaal overtuigd zijn. Je legt immers een premium bedrag neer voor enkele kleine updates die al dan niet de moeite waard zijn en een lagere batterijduur. Voor zij die nieuw zijn in de Surface Pro wereld en een mobiel workstation willen, is de laptop echter wel het overwegen waard. Deze Surface is krachtiger dan ooit tevoren en dat merk je duidelijk bij alledaagse taken én zwaardere programma’s. Wie wil investeren in draagbaarheid en productiviteit, doet dus een goede zaak met de Surface Pro 7.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business