D-Link Covr AX1800 review: Dump je WiFi-problemen
WiFi in huizen, het zorgt bij veel mensen voor een enorme zucht als ze erover nadenken. Vaak biedt WiFi lage snelheden, te veel verlies en te weinig dekking. Het resultaat? Mensen hangen hun huis vol versterkers, aparte routers per verdiep en ga zo maar door. Vooral in nieuwe huizen is dekking een groot probleem. Gebouwen zijn voorzien van veel beton, staal en andere materialen die de dekking van je WiFi kunnen verstoren. Herken je voorgaande situaties?
- Lees ook: Wat is WiFi 6?
Dan is Mesh Wifi voor jou het toverwoord. Sinds 4 jaar zijn routerfabrikanten als D-Link, TP-Link en Orbi aan de slag gegaan met de ontwikkeling van Mesh WiFi-systemen. Ze creëren één groot WiFi-netwerk met verschillende access points en de nodes werken individueel samen waardoor je één grote dekking krijgt. Het voordeel? Je moet niet meer per verdiep verbinden met een apart access point. Er zijn vandaag de dag veel systemen op de markt, maar je moet goed uitkijken bij je productkeuze. Wij gingen aan de slag met de Covr AX1800 van D-Link.
Het design
Een groot pijnpunt bij veel routers en access points is het uiterlijk. Google heeft dat pijnpunt onder handen genomen en lanceerde een jaar geleden een minimalistische Nest WiFi. De access points hebben een onopvallend design gekregen waardoor ze bijna naadloos in je interieur passen. Het is daarom belangrijk om te beginnen met het uiterlijk van de AX1800. Net zoals zijn voorgangers zijn het kleine witte kubussen.
Ze hebben een afmeting van 104 x 104 x 111.8 mm waarmee ze niet veel groter zijn dan die van de Nest WiFi. Bovenaan zijn ze afgewerkt met een donkergrijze kleur en een klein LED-lampje waarmee je de status van je netwerk kan bekijken. Vooraan staat het merklogo en verder is de AX1800 helemaal wit. Aan de achterkant vinden we 1 WPS-knop, 1 10/100/1000 Mbps Gigabit ethernetpoort en 1 10/100/1000 Mbps Gigabit ethernet WAN-poort. We moeten toegeven dat het uiterlijk van de Nest WiFi een stuk beter is, afgerond, minimalistisch en zonder veel toeters. Die toeters zijn in de D-Link AX1800 op zich ook niet aanwezig, maar ze ogen toch een stuk minder aantrekkelijk.
Belangrijkste features
Voor we met de COVR AX1800 aan de slag gaan is het belangrijk om te weten wat dit mesh WiFi-systeem allemaal kan. Een oplijsting van de belangrijkste features vandaag:
- WiFi 6
WiFi 6 biedt tal van verbeteringen ten voordele van zijn voorganger. Nieuwe onderdelen, verbeterde software en slimmere AI maken dat WiFi 6 vaak 25% beter presteert dan voorganger WiFi 5. Steeds meer nieuwe toestellen hebben de technologie aan boord waardoor het dus interessanter is om vandaag te investeren in een netwerkoplossing die ook WiFi 6 ondersteunt.
- MU-MIMO
Samen met de komst van WiFi 6 zijn er ook steeds meer routers gekomen met MU-MIMO-technologie. Voor wie het nog niet kent: MU-MIMO staat voor multi-user, multiple-input-multiple-output. De technologie maakt het mogelijk om meerdere toestellen op één netwerk constant in- en uitgaande data te geven. Bij SU-MIMO routers ligt dat anders, daar moet namelijk ieder toestel op zijn beurt wachten om data op te halen of te versturen waardoor de wachtrij lang kan worden en je WiFi trager wordt. MU-MIMO lost dat probleem dus op.
- Smart Roaming
We overladen je momenteel met verschillende termen, toch is het belangrijk om deze te overlopen aangezien ze belangrijk zijn bij de aankoop van je mesh WiFi-systeem. De D-Link COVR AX1800 heeft smart roaming aan boord. Dat wil zeggen dat het WiFi-netwerk automatisch monitort hoever je van bepaalde access points staat en op basis daarvan de beste dekking en snelheid zal bieden. Zo hoef je dat zelf niet meer in de gaten te houden.
- Ouderlijk toezicht
Deze feature is vooral interessant voor lezers met kinderen. Het internet is een heel interessante plek maar kan voor kinderen ook enorm gevaarlijk zijn. Van gaming tot surfen en alles daartussen, het kan soms goed zijn om je kinderen te vrijwaren van bepaalde content die op internet te zien is. Hier komt ouderlijk toezicht op de proppen, via de mobiele app van D-Link kan je eenvoudig per toestel toezicht instellen. Je kan kiezen welke websites wel of niet zichtbaar zijn en wanneer het toestel toegang heeft tot het netwerk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld TP-Link is dit systeem bij D-Link zonder een extra abonnement.
D-Link COVR AX1800: ervaringen
Het instellen van de AX1800 ging vanzelf. Met de bijhorende mobiele applicatie krijg je duidelijke instructies wat je wanneer moet doen. In ons geval staan er 3 access points verspreid over een ruimte die iets groter is dan 80m2. In dat geval kom je in principe toe met 2 access points, afhankelijk van de opbouw van je woonruimte. Het grote voordeel van de COVR AX1800 is dat ieder access point eigen ethernetpoorten heeft. Als je dus een kamer hebt waar geen ethernet beschikbaar is, kan je via het access point toch nog op de vaste lijn gaan.
De snelheid is beter dan WiFi omdat je minder verlies hebt en we waren aangenaam verrast. We sloten een access point aan via ethernet op onze iMac. In ons internetabonnement zit 400Mbps en we kwam vlot aan 380Mbps via ethernet. Zoals vermeld maakt dit model van D-Link gebruik van smart roaming waardoor je altijd een vlotte verbinding hebt op je toestellen. Tot in de verste hoeken heb je bereik aan een degelijke snelheid. Het grote voordeel van de mobiele app is dat je een apparaatwachtwoord kan instellen op het netwerk. Als je kinderen bijvoorbeeld aan de haal zijn met je smartphone kunnen ze niets wijzigen aan je instellingen. Verder biedt de mobiele applicatie tientallen extra tools waarmee je alles uit je mesh-netwerk kan halen.
D-Link COVR AX1800: conclusie
Afhankelijk van de grootte van je woning (tot 790m2 met 4 Covr-punten) is deze D-Link COVR AX1800 dé ideale oplossing om je WiFi-netwerk een upgrade te geven. Je zal verstelt staan van de kracht van de technologie in combinatie met smart roaming, MU-MIMO en WiFi 6. Gezien het toenemend aantal apparaten met WiFi 6 aan boord is het dus niet onverstandig om te investeren in een systeem dat de laatste netwerktechnologie aanbiedt. Doe daar de ouderlijke controle, de gratis D-Link mobiele app met tientallen extra’s bij en je bent gesteld. De applicatie is helaas (nog?) niet beschikbaar voor tablets maar we hopen dat daar verandering in komt. Ook de prijs is interessant, voor 190 euro heb je al twee access points.