Review Google Nest Wifi: De beste WiFi voor je Nest

Google Nest WiFi
Voordelen
Eenvoudige installatie
Knap design
Betaalbare meshwifi
Nadelen
Geen WiFi 6
Niet voor techneuten
Aanbevolen prijs: €139,00
Waar te koop?
Totaalscore 9
Een knap, eenvoudig en betaalbaar meshwifi-systeem. Dat is de Google Nest WiFi. Een verslag na twee weken te praten tegen je router.

Eindelijk! Google heeft de opvolger van de Google WiFi in België beschikbaar gesteld. De eerste generatie uit 2016 kreeg toen al heel wat positieve feedback. Mesh WiFi-systemen werden steeds populairder en daar speelde de zoekgigant op in. De Google Nest WiFi is een verbeterde versie van zichzelf die nu helemaal in je Google Home past. Wij mochten ermee aan de slag gaan en dit zijn onze bevindingen.

Installatie

Een router installeren was nooit zo gemakkelijk. In onze doos zit 1 router en 1 WiFi-punt. Voor wie nog niet helemaal bekend is met een Meshsysteem: het principe is hetzelfde als dat van een WiFi-versterker, alleen communiceert het WiFi-punt rechtstreeks met de router waardoor je één groot WiFi-netwerk in je huis krijgt op dezelfde connectie. Geen gepruts met verschillende ‘netwerken’ dus.

De Nest WiFi is super eenvoudig om in te stellen. En dat is ook het doel van Google. Zij willen de technologie namelijk voor iedereen beschikbaar maken. Je sluit de router via ethernet op het internet aan en je zet het WiFi-punt 1 of 2 twee kamers verder. Afhankelijk van de sterkte van je signaal kan je achteraf natuurlijk je WiFi-punt nog verplaatsen. Nadat je ethernetkabel op de router hebt aangesloten, kan de installatie via de Google Home-app van start gaan. De applicatie loodst je helemaal door de installatie die heel gebruiksvriendelijk en eenvoudig overkomt. Om de Nest WiFi te installeren heb je helemaal geen technische kennis nodig. Je kan achteraf ook de Google WiFi-app downloaden om extra functies te beheren, al lijkt het meeste ook beschikbaar te zijn in de Home-app.

Een WiFi-punt heeft er nooit beter uitgezien.

Nest Wifi: Design

Naast gebruiksvriendelijkheid is design tegenwoordig een heel belangrijk punt. De meeste routers die je vandaag in de rekken ziet zijn zwart, breed en redelijk groot. Deze Nest WiFi is gemaakt om een deel van je interieurgeheel te zijn. Een kleine witte eivormige ‘pod’ als router, en hetzelfde design voor de WiFi-punten maken dat het geheel helemaal niet opvalt in je interieur.

Vooraan de router zit een heel klein en fijn ledlampje dat de status van je internetconnectie aangeeft. Is je connectie weggevallen? Dan zal het ledlampje geel worden. Totaal niet opvallend dus. Ook het WiFi-punt geeft licht. Onderaan de pod zit een geel licht waarvan je de helderheid in de Home-app zelf kan instellen. Net zoals de router heeft het WiFi-punt een klein maar fijn design. In mijn geval staat die in mijn bureau, waar hij niet veel plaats inneemt. Hij is ook helemaal niet lelijk. Maar smaken kunnen verschillen natuurlijk.

“Om de Nest WiFi te installeren heb je helemaal geen technische kennis nodig.”

Check het aantal geconnecteerde apparaten gemakkelijk in de WiFi-app.

Specificaties

Eén van de eerste minpuntjes aan de nieuwe Google Nest WiFi is het feit dat er geen ondersteuning is voorzien voor WiFi 6. Heel wat nieuwe routers vandaag hebben die ondersteuning al wel. En van een bedrijf als deze had ik wel deze verwachting. Wat heeft de Nest WiFi dan wel onder de motorkap?

  • Connectiviteit: Wi-Fi 5 (met 802.11s), MU-MIMO
  • Processor: Quad-core 64-bit 1,5 GHz ARM CPU
  • Geheugen: 1 GB (router), 768 MB (wifipunt)
  • Opslag: 4 GB (router), 512 MB (wifipunt)
  • Beveiliging: WPA3 encryptie
  • Afmetingen: 110mm diameter, 90.4mm hoogte (router); 102.2mm diameter, 87.2mm hoogte (wifipunt)
  • Opties: ingebouwde Google Assistant met luidspreker
De router gaat mee op in je interieur.

In gebruik

Zoals gezegd is de Nest WiFi super eenvoudig in gebruik. De installatie gaat vlot en de connectie is degelijk. Althans als je een goede internetconnectie hebt. Maar, naast een gewone router en wifipunt heeft de Nest WiFi nog wat extra’s in petto. Het wifipunt is namelijk voorzien van Google Assistant en een speaker. Je kan het Google Nest wifipunt dus toevoegen aan een speakergroep in je Google Home-app. Toegegeven, de audiokwaliteit is niet premium, maar het kan er mee door voor wat achtergrondmuziek.

Zoals gezegd is ook Google Assistant aanwezig. Achteraan het Nest wifipunt zit een schakelaar voor de microfoon die je – indien gewenst – kan uitschakelen. In mijn geval heb ik de schakelaar uitgezet omdat de Nest Mini al in dezelfde ruimte staat, vandaar dat het niet meer nodig is dus. Wat ik wel heel leuk vind is het feit dat ik ‘m als kleine speaker kan gebruiken. Je hoeft er geen zware bass of fijne geluiden van te verwachten, maar het is een leuke toevoeging aan je bestaande speakergroep.

Google Nest WiFi
Heel gebruiksvriendelijk en eenvoudig in te stellen.

Google’s Nest Wifi iets voor jou?

Ik zeg ja, maar dat hangt van je situatie af. Voor families is de Google Nest WiFi een heel degelijke en betaalbare optie om je huis van voldoende internetdekking te voorzien. Tegenwoordig is iedereen in de familie wel connected en willen alle kinderen een degelijk WiFi-punt op hun kamer. De Nest WiFi is daar de ideale oplossing voor. De installatie is heel gebruiksvriendelijk, hij past mooi in het interieur en als er problemen zijn kan je aan de hand van de Google Home- of WiFi-app meteen te weten komen waar het internet knelt. Echter, voor wie technisch aangelegd is en heel diepe toegang wil tot zijn router is de Nest WiFi dan weer niet ideaal. Gelukkig hebben zij genoeg keuze op de markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business