Reviews

ASUS RT-AX88U router review: Wat is wifi 6 en hoe haal je er het beste uit?

ASUS RT-AX88U
Voordelen
Geweldige interface
Makkelijke setup
Krachtig en stabiel signaal
Nadelen
Prijzig
Aantal WiFi 6-apparaten nog beperkt
Aanbevolen prijs: €329
Waar te koop?
Totaalscore 9
Is het tijd om je thuisnetwerk te voorzien van WiFi 6-ondersteuning? Wij denken van wel en de ASUS RT-AX88U kan je daarbij helpen!

Heb je het voorbije jaar een nieuw toestel gekocht dat verbonden kan worden met het internet? Dan bestaat de kans dat het wifi 6 ondersteunt. Wat is dat eigenlijk? En hoe haal je met de ASUS RT-AX88U het meeste uit je internet?

ASUS RT-AX88U

Gemiddeld om de vijf jaar verschijnt er een nieuwe standaard voor wifi. Dat is nodig, want de hoeveelheid data die we verbruiken gaat steeds sneller omhoog. Herinner je je nog de dagen waarop de downloadlimiet van je internetverbinding 5 gigabyte was? Vandaag verbruikt Netflix zo’n 7 gigabyte per uur. Nieuwe technologie is dus zeker nodig en niet alleen voor deze reden. Ook het aantal apparaten dat we in ons huis verbinden is explosief aan het groeien. Het hart van je thuisnetwerk moet dus op dagelijkse basis meer data pompen en daarom werkt het ook maar best zo goed mogelijk. Wij gingen op zoek naar een router met wifi 6-ondersteuning en kwamen terecht bij de ASUS RT-AX88U, een apparaat dat je huis futureproof zal maken.

Wat is WiFi 6?

Laten we eerst even kijken naar de voordelen die wifi 6 je kan bieden, want het is belangrijk alle informatie te hebben voor je overstapt naar een wifi 6-router. Eerst en vooral is het belangrijk dat je apparaten hebt die wifi 6 (vaak ook weergegeven onder de meer technische noemer 802.11ax) ondersteunen. Een wifi 6-router gaat immers niet magisch je oude toestellen beter doen werken en het zou dan ook weggegooid geld zijn om op basis daarvan over te stappen (al zal je netwerk naarmate je meer wifi 6-toestellen toevoegt wel minder snel verzadigd geraken). Veel nieuwe smartphones hebben deze functionaliteit standaard aan boord. Denk bijvoorbeeld maar aan de OnePlus 8-serie, de iPhone 11, Samsung Galaxy 10, Note10 en S20. Ook de nieuwste generatie laptops zal wifi 6 ondersteunen. Voorbeelden zijn de de ASUS Zenbook Pro Duo, ASUS Flip C436 Chromebook, Surface Laptop 3 en volgens geruchten ook de volgende generatie MacBooks.

ASUS RT-AX88U

Voordelen van wifi 6

Wfii 6 heeft drie grote voordelen die het aantrekkelijk maken om over te stappen. Eerst en vooral kan deze wifi-standaard veel hogere data-overdracht aan, tot zelfs 6 gigabit per seconde in combinatie met de ASUS RT-AX88U. In de praktijk is dat meer dan twee keer sneller dan de huidige generatie. Hogere snelheden zijn natuurlijk geweldig, maar dat is zeker niet de belangrijkste reden om voor wifi 6 te kiezen. Die eer is namelijk weggelegd voor de capaciteit die wifi 6 heeft voor het ondersteunen van heel veel apparaten op hetzelfde moment zonder dat het netwerk bij wijze van spreken ‘verstropt’ geraakt. In tijden dat bijna elk apparaat dat elektriciteit vraagt ook verbonden kan worden met het internet is dat zeker geen overbodige luxe. Van smartphones, laptops en tablets tot robotstofzuigers, draadloze deurbellen, slimme verlichting, soundbars, wekkerradio’s, spelconsoles en allerhande smart home-oplossingen, het gaat al snel om tientallen apparaten die vechten voor aandacht. Wifi 6 zorgt ervoor dat al deze connecties stabiel zijn. Gedaan dus met kwaliteitsverlies. Tenslotte ligt het bereik van wifi 6 ook hoger en zullen je apparaten minder batterij verliezen door ‘target wait time’, dat ervoor zorgt dat je apparaat enkel communiceert met de router wanneer nodig.

Aan de slag met de ASUS RT-AX88U router

Wij gingen aan de slag met de ASUS RT-AX88U in combinatie met de OnePlus 8, 8 Pro, ASUS Flip C436 en het ASUS Mothership en waren enorm tevreden over de prestaties. Uiterlijk ziet deze router er heel modern uit, veel beter dan wat je van Proximus krijgt bijvoorbeeld. We merken vier antennes op die we in de juiste richting kunnen plaatsen en achteraan maar liefst 8 (!) ethernet-poorten. Naast de traditionele knoppen vinden we ook twee usb-aansluitingen terug, één achteraan en één vooraan, netjes verborgen. Het is duidelijk dat deze router zelfs de meest complexe opstellingen aankan. Let wel: ben je bij Proximus, dan zal je steeds je huidige router moeten gebruiken als modem om de RT-AX88U aan te sluiten op het internet. Geen probleem, zolang je voldoende plaats hebt.

ASUS RT-AX88U achterkant

Geweldige interface

Voor we naar de prestaties van de RT-AX88U gaan kijken, willen we ASUS eerst even prijzen voor de geweldige interface die ze voorzien hebben. Wij maakten gebruik van de mobiele app tijdens de installatie en waren blij dat deze eruit ziet zoals je dat in 2020 zou verwachten. De set-up verliep probleemloos en ook het updaten van de firmware ging vlot. In de interface krijg je standaard te zien of de 2.4Ghz band (trager maar groter bereik) of 5Ghz band (sneller maar kleiner bereik) gebruikt en er wordt een overzicht van het huidige netwerkverkeer getoond. Je kan eveneens per apparaat instellingen beheren. Dit is handig om de smartphone van zoon of dochter tijdelijk van het netwerk te bannen of hun bandbreedte te beperken. Je kan echter ook al hun apparaten samenvoegen in een groep en ze allemaal samen blokkeren of statistieken raadplegen over het gebruik, zoals volume en meest gebruikte apps. Ook tijdsblokkering is mogelijk binnen de parental controls.

Voor gevorderde gebruikers biedt ASUS ook nog een hoop extra instellingen aan. Zo zorgt Game Boost voor absolute prioriteit voor online games. QoS (Quality of Service) laat je dan weer toe om een bepaald takenpakket prioriteit te geven over een ander. Zo kan je “thuiswerken” prioriteit geven over “videostreaming”, waardoor je partner die Netflix kijkt de kwaliteit van je Zoom-gesprek niet omlaag kan halen.

Indrukwekkende prestaties

Op het vlak van prestaties merkten we misschien wel het grootste voordeel op. We deden onze test in een woning verspreid over 3 verdiepingen, gescheiden van elkaar door houten vloeren met parket en de nodige isolatie daaronder. Om te kunnen vergelijken gebruikten we ook de Proximus BBOX-3 router. Op het gelijkvloers haalden beide routers de (trieste) maximumsnelheid van 44mbit die Proximus op dit adres levert. Op de eerste verdieping behield de RT-AX88U deze snelheid, terwijl de BBOX-3 nog maar 40mbit haalde. Een verlies van 10 procent. Op de bovenste verdieping bleef er nog 33mbit en 14mbit over van de originele snelheid. Plaatsten we enkele muren tussen ons en de routers, dan was dit respectievelijk nog 25mbit en 7mbit. Hiervoor kan het ASUS ZenWiFi AX meshsysteem die we in de nabije toekomst zullen reviewen een oplossing bieden.

ASUS RT-AX88U: Conclusie

Hoewel het aantal WiFi 6 apparaten nog steeds beperkt is, zijn we helemaal gek van de ASUS RT-AX88U. Zo hadden we op onze smartphone veel minder last van onverklaarbare vertragingen en was het bereik over het ganse huis veel beter dan voordien. Bovendien past het visuele plaatje van de ASUS RT-AX88U, zowel op vlak van design als de gebruikersinterface. De prijs ligt met zijn 329 euro nog best hoog, maar dat moet je nu eenmaal over hebben voor de nieuwste technologie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business