Sonos Beam (Gen 2) + Sub + One vs JBL Bar 9.1: Moeilijk kiezen
Sonos Beam Gen. 2 Zwart 5.1 + One (2x) + Sub G3
In 2019 testten we de Sonos Beam uit; design, audiokwaliteit en de ondersteuning voor Alexa waren toen de grote pluspunten. Twee jaar later lanceert de audiospecialist de Beam (Gen 2) die zijn voorganger op een heel waardige manier zal opvolgen. De audiokwaliteit is nog steeds superieur, zoals we dat van Sonos verwachten.
Om na te gaan hoe de Beam (Gen 2) presteert als een surround systeem gingen we aan de slag met een uitgebreide combinatie met extra ondersteuning van een Sonos Sub en twee keer de Sonos One. Deze combinatie kost je vandaag ongeveer 1800 euro. Dat is meer dan bijvoorbeeld de volledige JBL 9.1 set, die kost ongeveer 1000 euro. Is er een duidelijke meerwaarde wanneer je dat geld spendeert aan een surroundsysteem voor je woonkamer? Wij gingen het na.
Sonos Beam vs JBL
Laten we beginnen met de pluspunten van de JBL 9.1 set om een volledig beeld van deze vergelijking te krijgen. De JBL 9.1 is een lange soundbar waarin twee draadloze stereospeakers verwerkt zitten. Die kan je er langs beide kanten afhalen en achteraan plaatsen. Beide speakers zijn voorzien van een batterij die lang genoeg meegaat zodat je niet voortdurend hoeft op te laden. In diezelfde set krijg je ook een subwoofer die het geheel moet afwerken met een warme bas. Ook ondersteunt de JBL 9.1 eARC en heeft deze een extra HDMI-poort tegenover de Beam (Gen 2).
Onze opstelling van de Sonos Beam (Gen 2) in combinatie met de Sub en twee One-exemplaren is exact hetzelfde zoals bij de JBL 9.1. De soundbar plaats je voor je tv, de subwoofer links of rechts en de twee stereospeakers komen achteraan om de surroundbeleving af te werken.
Audiokwaliteit: een vergelijking
Als het op audiokwaliteit aankomt zijn de twee opstellingen zeker aan elkaar gewaagd. Zowel JBL als Sonos weten perfect hoe ze dit moeten aanpakken. Beide modellen bieden ondersteuning voor Dolby Vision en Atmos waardoor compatibele films en muziek in high-res perfect tot hun recht komen. Toch heeft Sonos een stapje voor op het JBL-geheel. Aangezien de stereospeakers van de JBL Bar het moeten doen met een batterij en minder krachtige speakers, hebben we bij Sonos twee volwaardige One-exemplaren die individueel al heel krachtig zijn.
De aparte speakers bij de JBL Bar zijn duidelijk voor de zachtere achtergrondgeluiden en vallen tijdens films en series veel minder hard op dan bij Sonos. Maar misschien is dat net de kracht? Een persoonlijke keuze, vinden we. Bij de One-exemplaren ligt de focus meer op middentonen. Het geheel van beide merken zorgt in ieder geval voor een fantastische audiokwaliteit, of je nu naar een film of live-optreden kijkt of je gewoon naar je favoriete muziek luistert in de zetel, geen van beide opstellingen zullen je teleurstellen. Wie graag ingaat op details en extra’s zal bij Sonos net iets meer zijn/haar gading vinden.
Conclusie
Is het de moeite om te investeren in een surroundsysteem voor woonkamer? Als je op zoek bent naar een degelijk systeem waarmee je nog 10 jaar of langer verder kan, dan is deze combinatie van Sonos echt wel het antwoord. Bovendien kan je de One altijd tijdelijk ergens anders (in een andere ruimte zetten) als je de setup van je audio eens wil veranderen.
Je kan uiteraard ook heel gemakkelijk uitbreiden binnen het ecosysteem van Sonos. Akkoord, je betaalt een stuk meer en niet iedereen wil zoveel budget voorzien, maar volgens ons is er zeker een meerwaarde. Aan de andere kant is de JBL Bar 9.1 setup prijs/kwaliteit natuurlijk heel aantrekkelijk en we vinden dat je beide zeker moet overwegen. Het aankopen van zo’n set doe je immers niet in 1-2-3 en we raden je daarom ook aan om zeker eens langs te gaan bij een dealer om het zelf te ervaren. Zo ben je 100 procent zeker van je aankoop.