Reviews

Sonos Beam (Gen 2) review: een waardige opvolger

Sonos Beam (Gen 2) review
Voordelen
Dolby Atmos
eARC
Moderner design
Nadelen
Geen bluetooth
Botst soms tegen beperking 5 speakers
1 HDMI-ingang
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Sonos Beam (Gen 2) is gearriveerd en wij gingen ermee aan de slag. Overtreft de nieuwkomer zijn vorige generatie? Je leest het hier.

Naast de duurdere Arc heeft Sonos ook een meer toegankelijke soundbar in het segment: de populaire Beam. Het model uit 2018 heeft dit najaar een opmerkelijke update gekregen onder de naam Beam (Gen 2). Wij gingen met de opvolger van de – nog steeds – populaire eerste generatie aan de slag. Is het de moeite waard om te upgraden of biedt de eerste generatie een aantrekkelijke prijs in combinatie tot de features? Wij zochten het voor je uit.

Beam (Gen 2): het uiterlijk

Het uiterlijk van een soundbar vinden we heel belangrijk. Een van de redenen dat de eerste Beam zo populair was/is heeft veel te maken met het design. Strak, niet te groot, afgeronde kanten en de belangrijkste knoppen bovenaan. In vergelijking met de Arc biedt de Beam (Gen 2) geen speakers die naar boven gericht staan, maar daarover later meer. De 2e generatie heeft wel dezelfde knappe grille gekregen die we ook bij de Arc terugzagen.

Achter die strakke grille zitten vier mid-woofers met een gecentraliseerde tweeter die volgens de audiogigant verbeterde en duidelijkere dialogen in films, series en muziek moet brengen. Verder vinden we drie passieve radiatoren voor tonen met een lagere frequentie en de drivers worden aangestuurd door klasse-D-versterkers. Daarmee heeft de Beam (Gen 2) net iets meer power in zich dan zijn voorganger en dat merk je wel in verschillende situaties.

Alle specs op een rijtje

Voor we verdergaan is het handig om alle features van de Beam (Gen 2) even op een rijtje te zetten.

Sonos Beam (Gen 2) specificaties:

 • Afmetingen: 69 mm x 651 mm x 100 mm
 • Gewicht: 2,8 kg
 • CPU: Quad Core 1,4 GHz, A-53
 • Dolby Atmos
 • Synchronisatie met je afstandsbediening
 • Instellen via NFC
 • Vereist wifi (geen bluetooth)
 • Apple AirPlay 2 & Google Assistant
 • HDMI eArc
 • Nachtmodus voor zachtere tonen ‘s avonds
Beam (Gen 2)
Bedien de Beam (Gen 2) via de handige touch-knoppen bovenaan.

Geluid

Dolby Atmos is de belangrijkste nieuwkomer bij de Sonos Beam. De Gen 2 ondersteunt Atmos zowel in de Digital+ als TrueHD-versie en Sonos zal later ook DTS toevoegen. Spijtig genoeg geldt dat niet voor DTS:X. Het feit dat de Beam (Gen 2) geen speakers heeft die naar boven gericht staan, geeft de soundbar een beperking, in combinatie met Dolby Atmos. De ervaring zal natuurlijk nooit dezelfde zijn in vergelijking met pakweg een Sonos Arc of de JBL Bar 9.1. Logisch ook: de Beam (Gen 2) heeft 5 interne speakers terwijl de Arc er 11 heeft.

De geluidskwaliteit op deze Beam is superieur. Vol, diep en warm geluid met detail voor gesprekken en tekst. Of je hem nu voor gaming, muziek, sfeergeluid of de meest lawaaierige blockbuster gebruikt, alles komt goed tot zijn recht in je woonkamer. We hebben zelf een 43-inch-tv staan, dus de Beam (Gen 2) heeft daarvoor de perfecte grootte.

Even terug naar Dolby Atmos. Zoals gezegd beschikt deze soundbar over minder speakers dan concurrenten in de hogere prijsklasse. Toch voel je bij films die voorzien zijn van Dolby’s technologie dat geluid beter tot zijn recht komt, het heeft zijn beperkingen, maar Atmos maakt je film- en serie-ervaring wel degelijk voller en realistischer. In dat opzicht mogen we de Beam (Gen 2) terecht vergelijken met soundbars die naar boven gerichte speakers hebben. Een test met de bijhorende Sub en twee Sonos One’s zal binnenkort doen blijken of een meer uitgebreide set-up de ervaring nog meer kan verbeteren.

Beam (Gen 2)
Ook voor gaming brengt de combinatie van Dolby Atmos en de Beam (Gen 2) een leuke audio-ervaring.

Conclusie: de moeite?

De Sonos Beam (Gen 2) heeft een prijs van 499 euro. Daarvoor krijg je echt heel wat terug. We zijn razend enthousiast over deze compacte soundbar waarbij Dolby Atmos mooi tot z’n recht komt. Instellen gaat moeiteloos via NFC, maar helaas biedt Sonos maar één aansluiting via eARC. Uit ervaring weten we dat die optie genoeg zou moeten zijn, maar veel gebruikers hebben graag de flexibiliteit van een extra HDMI-poort.

Is het nu de moeite waard om van je Beam (Gen 1) te upgraden naar de Gen 2? Wij vinden van wel. Maar, wie niet al te veel geeft om Dolby Atmos en zijn features kan de upgrade wél achterwege laten. Atmos is namelijk de belangrijkste upgrade voor de Beam.

Toch willen we aanhalen dat de geluidservaring op deze Gen 2 van superieure kwaliteit is en durven we vlot de vergelijking aan te halen met duurdere soundbars. Deze set-up met 5 speakers mag zich dan wel in het middensegment bevinden, Sonos heeft duidelijk het recept gevonden om met een kleinere en compacte soundbar grootse audio naar buiten te brengen. Wij zijn fan en als je het ons vraagt is de Beam (Gen 2) zeker en vast de moeite waard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

 • Nee (70%, 138 Votes)
 • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business