Stromer ST2 review: gedragen door de wind
Je hoeft maar enkele omwentelingen te trappen om vast te stellen dat de ST2 een formidabele e-bike is. Zijn forse 500W-motor katapulteert je vooruit en voor je het weet zit je aan de theoretische maximumsnelheid van 45 km/uur. Het is ook een kwestie van bij de pinken te blijven. De acceleratie van de Stromer ST2 is ronduit indrukwekkend. Die extra power maakt het veel comfortabeler om bij stilstand te vertrekken (de fiets weegt 27 kg) of plots te versnellen. Dat de e-bike is uitgerust met pittige schijfremmen (203 mm voor- en achteraan), is geen overbodige luxe. Ze lichtjes dichtknijpen volstaat al om sterk af te remmen. Dat het remsysteem voldoende tegengewicht biedt voor de razendsnelle acceleratie geeft toch een welkom veiligheidsgevoel.
Monsterspecificaties
Ook de batterij kan monsterspecs voorleggen. Die is goed voor maar liefst 800Wh en is (net zoals het merk belooft) in maximum 4 uur helemaal opgeladen. Bij kortere ritjes gaf de accu geen krimp en bleef het laadpercentage (mede door het regeneratief trappen) lachwekkend lang boven de 90 procent hangen. Je reikwijdte is natuurlijk ook afhankelijk van de drie standen die je gebruikt bij het fietsen, waarbij stand 1 veel minder stuwing biedt en je zelf wat mag trappen om de batterij te sparen en stand 3 je vooruit doet schieten als een kanonskogel. Pas bij een echt verre fietstocht van zo’n 70 kilometer (met enkele steile hellingen en in stand 3), slaagden we er pas in om de accu in de laadnood te duwen. Stromer zelf vermeldt een maximale reikwijdte van 120 kilometer. Mits een eivolle accu en het vermijden van stand 3 en extreme hellingen, moet dat perfect haalbaar zijn.
Aan hoge snelheden is het extra opletten geblazen met stoepranden, verkeersplateaus, kleine putten en andere obstakels. De Stromer ST2 is namelijk standaard niet uitgerust met vering in de voorvork. Stromers E-Gridlock-banden van Vee Tire (maat 57-584) bieden gelukkig wel voldoende demping wanneer ze niet te hard opgepompt zijn. Toch hadden we bij een e-bike van dit kaliber (met dito prijskaartje) graag standaard een verende voorvork gezien. Die kost je nu 429 euro extra. Gelukkig is het zadel wel supercomfortabel, zodat ook langere ritten je zitvlak sparen.
De Stromer ST2 heeft een ingebouwde GPS en een begeleidende app voor je smartphone. Hoewel die vloeiend werkt, ben je als fietsfanaat al snel geneigd gewoon je vertrouwde app te gebruiken en je smartphone in een houder aan het stuur te bevestigen. Dat is ook iets prettiger (en veiliger) dan helemaal naar beneden te kijken op het kader. Je kan de fiets vanop een afstand openen en afsluiten met de app en een antidiefstalsysteem met loeihard getoeter (en een stilvallende motor) moet snoodaards ontmoedigen.
Conclusie
De Stromer ST2 is een droom van een e-bike. Je voelt je als het ware gedragen door de wind. Het enige grote nadeel is het forse prijskaartje en een opleg voor de vering. Geconfigureerd zonder veervork en beperkte opties kwamen we op 6.188 euro uit. Heb je dat ervoor over, dan is het technisch hoogstandje een pijlsnel alternatief voor je auto- of treinrit.