Achtergrond

Op de fiets: hoe populair is de elektrische fiets in België?

Veel Belgen kochten het afgelopen jaar een nieuwe elektrische fiets. Toch is de elektrische fietsrevolutie nog niet helemaal aangebroken.

2020 zou je ook het jaar van de fiets kunnen noemen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de gemiddelde Belg opnieuw veel vaker de fiets nam om de tijd te doden tijdens de lockdowns en die trend lijkt zich in 2021 verder door te zetten. De hervonden liefde tussen de Belg en zijn/haar fiets lijkt vooral de elektrische fiets goed uit te komen. Het Vias institute voor verkeersveiligheid doet jaarlijks een peiling naar de favoriete vervoersmiddelen van de Belgen. In de peiling van 2021 gaf 18% aan af en toe eens op een elektrische fiets (tot 25 km/u) te zitten, terwijl dit in 2019 nog maar 13% was. Voor de traditionele fiets bengelt dit percentage al enkele jaren rond de 40%. Het aanbod aan elektrische fietsen is de voorbije jaren dan enorm uitgebreid geworden.

Ook wij gingen eens op onderzoek bij onze trouwe lezers. In een lezerspoll konden ze aangeven of ze het voorbije jaar (12 maanden) een elektrische fiets gekocht hebben. 525 respondenten namen deel aan de survey. Dat leverde de volgende inzichten op.

1 op 3 kocht elektrische fiets

34%  of net meer dan één op drie respondenten antwoordde positief op die vraag. Een percentage dat de groeiende populariteit van de elektrische fiets lijkt te illustreren, al durven we ook nog niet te spreken van de grote revolutie. Het merendeel van de respondenten, ongeveer 40%, antwoordde namelijk negatief. Op basis van de vraagstelling kunnen we voor deze groep geen exacte redenen achterhalen waarom ze geen elektrische fiets kochten. Dat kunnen we wel voor de 18% die antwoordde liever zonder batterij te fietsen.

Komt er ooit een dag waarop we meer elektrische fietsen op de fietspaden zien rijden dan klassieke fietsen? Dat is zeker mogelijk, maar het zal toch nog niet voor morgen zijn. Net zoals de elektrische wagen ook nog verre van het dominante type wagen is.

poll elektrische fiets

De beste elektrische fietsen volgens TechPulse

Tenslotte is er nog een 8% van de respondenten die aangeeft wel openstaan te voor een elektrische fiets, maar nog niet is overgegaan tot een aankoop. Voor een fiets met batterij ben je al snel een paar duizenden euro’s kwijt, dus je moet de keuze dan ook eerst grondig overwegen. Het vinden van de beste elektrische fiets voor jou kan een lange zoektocht zijn. Gelukkig bestaan er ook zeer goede opties voor een prijskaartje beneden de 2000 euro als het budget beperkter is (tip: lees onze koopgids betaalbare e-bikes!).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business