Reviews

Lenovo Smart Clock 2: nieuwer, maar ook beter?

lenovo smart clock
Voordelen
Past op elke nachtkast
Draadloos docking station
Nachtverlichting
Verbeterde speakers
Nadelen
Nauwelijks nieuwe functies
Geen videofuncties
Aanbevolen prijs: €89,99 (met docking station)
Waar te koop?

Lenovo Smart Clock 2 + Docking

Totaalscore 8
Na een geslaagde eerste versie probeert Lenovo ons opnieuw te overtuigen met haar Smart Clock 2. Is de tweede versie beter dan de eerste?

Vorig jaar mochten we kennismaken met de Lenovo Smart Clock. De kleine maar fijne slimme wekkerradio wist ons te charmeren, op enkele kleine (maar zeker te vergeven) schoonheidsfoutjes na. Het is niet ongebruikelijk dat een smarthome display een tweede generatie krijgt, kijk maar naar de Google Nest Hub 2. Zo geschiedde ook voor de Lenovo Smart Clock en we lieten de kans om de Lenovo Smart Clock 2 te testen natuurlijk dan ook niet liggen. Van een tweede versie mag je verwachten dat deze nog slimmer is dan zijn voorganger. Maar wordt die belofte ook ingelost?

Klein maar fijn

Op gebied van uiteerlijk lijkt er niet te veel te zijn veranderd, maar als je goed kijkt zie je dat Lenovo toch enkele subtiele designaanpassingen heeft aangebracht. De wekker is ongeveer een centimetertje hoger en ook in de dikte is er wat bijgekomen. Het ontwerp blijft echter zeer compact zodat het apparaat ook op kleinere nachtkastjes kan blijven staan. De knop om de microfoon aan en uit te zetten bevindt zich nog steeds aan de achterkant en de volumeknoppen van de speakers vind je bovenaan terug. Met een grootte van 4” is het LCD-display ongewijzigd gebleven, al hadden we toch graag minder dikke schermranden gezien. In vergelijking met de eerste versie is er wel een extra kleuroptie bijgekomen: je kan kiezen tussen grijs, zwart en blauw.  

De meest opvallende, en ook meest handige, vernieuwing is natuurlijk het docking station dat je bij de Smart Clock 2 kan aankopen. Je maakt de klok zeer eenvoudig vast en los aan het docking station. Hoewel je de Lenovo Smart Clock 2 perfect zonder docking station kan gebruiken, zien we het toch als een nuttige toevoeging om die twintig euro extra aan uit te geven. Het docking station dient immers twee doeleinden. Ten eerste kan je hem gebruiken als draadloze oplader voor je smartphone (MagSafe-compatibel) of als usb-a oplader via de poort aan de achterkant. Het docking station heeft ook een lichtgevende ring die subtiel zal oplichten wanneer je ’s avonds de wekker in het docking station plaatst. Zo kan je Smart Clock 2 naast wekker ook als nachtlamp gebruiken. 

smart clock
De wekker past zonder moeite in je handpalm.

Breng jezelf tot rust

Net als het eerste model is Lenovo Smart Clock 2 eenvoudig en veelzijdig in gebruik. Je verbindt de wekker via bluetooth met je smartphone om zaken als je agenda in een handomdraai over te zetten. Naast de tijd, het weer en je dagelijkse afspraken kan je met het apparaat ook je Google Foto’s-bibliotheek bekijken en deze instellen als achtergrond. De troef van dit apparaat zit hem echter in de combinatie met Google Home. Voeg je de slimme wekker toe aan je Google Home-hub, dan kan het als controlepanel voor je slimme apparaten zoals Philips Hue-lampen dienen. Zo kan je ’s avonds routines instellen om jezelf al tot rust te brengen nog voor je onder de lakens kruipt.  

Ook de ochtendroutines keren opnieuw terug. Die dienen om je ’s ochtends geleidelijk aan te doen ontwaken. Deze moet je wel handmatig aanzetten als je een wekker voor de volgende ochtend instelt. Een half uur voor je wekker gaat begint het toestel een zacht en warm licht af te geven. Diepe slapers zullen daar echter niet veel van merken waardoor het toch vaak nog abrupt ontwaken is (geen nood, met een lichte aanraking kan je je wekker nog tien minuten snoozen). De vaste ochtendroutine bestaat verder uit een weerbericht en een snelle nieuws-update. Snel nog even je agenda en het verkeer checken en je bent klaar om aan de dag te beginnen!  

Je merk dat de Lenovo Smart Clock 2 veel hetzelfde doet als zijn voorganger, maar die dingen doet hij wel beter. Ons grootste punt van kritiek op de eerste Smart Clock was de slechte kwaliteit van de speakers. Die audiokwaliteit is gelukkig flink opgeschroefd waardoor je muziek veel helderder door de hele huiskamer klinkt.  

Weinig nieuwe functies

Onze grootste teleurstelling was het ontbreken van grote vernieuwingen. Lenovo Smart Clock 2 heeft opnieuw geen frontcamera waardoor videobellen al uitgesloten is. Ook kan je nog steeds geen videocontent afspelen op het display. De optie om je Netflix- of YouTube-account te koppelen met de wekker is nochtans wel aanwezig, maar de wekker zal dan enkel fungeren als een doorgeefluik naar een ander gelinkt display. Toegegeven, met vier inch is het display ook niet het meest geschikt om series en films te bekijken, maar het zou toch fijn zijn om de optie op zijn minst te hebben. 

smart clock
Het docking station is een nuttige toevoeging.

Is Lenovo Smart Clock 2 de upgrade waard?

Als je al een Lenovo Smart Clock op je nachtkastje had staan, hoef je deze zeker niet onmiddellijk te vervangen door de nieuwe versie. Het nieuwe model is met het docking station en de verbeterde speakers zeker een verbetering, maar het basisontwerp- en functionaliteiten zijn ongewijzigd gebleven. Mede door het ontbreken van grote vernieuwingen zit Lenovo Smart Clock 2 in een wat vervelende positie. Er is onvoldoende onderscheid met het eerste, goedkopere model en als je dan gaat kijken naar de concurrentie, heb je met een Google Nest Hub 2 voor slechts tien euro meer een smart display met uitgebreidere functionaliteiten.  

domoticalenovo smart clockontspanningreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken