Reviews

Google Nest Hub 2 review: Slaapzacht

Google Nest Hub 2
© Google
Voordelen
Plug & play slaaptracking
Verbeterde speaker
Ideaal voor foto’s
Nadelen
Niet de snelste
Aanbevolen prijs: €99 euro
Waar te koop?
Totaalscore 8
De nieuwe Google Nest Hub 2 heeft tal van voordelen. Wat zijn de verschillen met zijn voorganger? Is het de upgrade waard?

Sinds begin dit jaar is er een nieuwe Google Nest Hub 2. De tweede generatie smart displays van Google voegt nu ook slaapdetectie en synchronisatie met Google Fit toe. Net zoals bij de eerste generatie is het de bedoeling dat de Nest Hub het centrale punt in je slimme woning wordt. Voor 99 euro heb je nu de Nest Hub 2e generatie die ook je slaap kan bijhouden. Al moet je hem natuurlijk wel naast je bed zetten. Wij gingen ermee aan de slag.

Een betere speaker, maar de knop blijft dezelfde.

Nest Hub 2

Op het eerste gezicht is de slimme display van Google niet veranderd. Het design blijft hetzelfde. Aan de achterkant is het toestel afgewerkt in een lichtgrijze, donkergrijze of lichtblauwe stof en vooraan in het wit. Je krijgt ook hetzelfde 7-inch display. Dat display past zich nog steeds heel goed aan aan veranderend licht, zodat je je foto’s of andere apps altijd duidelijk genoeg kan zien. Het lijkt misschien wel zo, maar er zit ook nog steeds geen camera vooraan. Achteraan heeft Google de fysieke muteknop ook gewoon op dezelfde plaats gehouden.

Deze tweede generatie heeft ook verbeterde audio aan boord. Met een 1.7 inch driver heeft dit model meer kracht dan de vorige. Je kan het ongeveer gaan vergelijken met de Nest Audio al blijft die smartspeaker toch echt wel beter. Toch zijn we blij dat de Nest Hub 2 duidelijk beter klinkt dan zijn voorganger. Wie het slimme display dus ook als speaker wil gebruiken, zal hier meer dan tevreden mee zijn. Vooral als je hem naast je bed zal zetten en waarschijnlijk ook als wekker gaat gebruiken. Het voordeel hier is ook dat de stem van je Google Assistant beter klinkt en ook beter kan reageren. Ideaal dus ook voor podcasts of radio.

Fuchsia OS

Het is niet helemaal duidelijk welke hardware de Nest Hub juist aan boord heeft, maar je kan er vanuit gaan dat daar weinig gewijzigd werd. De interface van Google is al een stuk aantrekkelijker geworden. Toch voel je dat de Nest Hub soms moeite heeft met prestaties om snel te reageren. De zoekmachinegigant werkt er wel aan. Sinds mei is het bedrijf zijn nieuwe Fuchsia OS aan het uitrollen. Ze zijn begonnen met de eerste generatie Nest Hub, maar de bedoeling is wel dat ook dit model de upgrade zou krijgen. Het gaat niet om een wijziging in de interface, maar wel onder de motorkap. Hopelijk zullen we die wijziging ook merken bij het gebruik van het touchscreen. Natuurlijk is dat niet alles, de Nest Hub blijft een toestel waar je zoveel mogelijk tegen moet spreken. 

Slaapdetectie

Weg met smartwatches om je pols of sleep tracking-matten onder je kussen of matras. Gewoon de Nest Hub 2 op je nachtkastje en de rest gaat vanzelf. Maar wil je dat wel? Ja en nee. Persoonlijk probeer ik zoveel mogelijk smarthometoestellen naast mijn bed te vermijden. Toch heeft Google met zijn soliradar een manier gevonden om je slaap ongestoord te tracken. Met Sleep Motion Sense geactiveerd zal de radar aanvoelen wanneer je in bed kruipt en weer op staat.

Uit onze tests blijkt ook dat de software heel nauwkeurig vastlegt wanneer we gaan slapen en opstaan. Voor wie zijn wenkbrauwen gaat fronsen: er is dus echt geen camera aanwezig in de Nest Hub 2. Bij het openstaan toont de Nest Hub je een overzicht van je nacht. Hoe goed en hoe lang heb je geslapen? Je kan het ook allemaal bekijken in de Google Fit-applicatie. De app toont in termen van een percentage hoe efficiënt je geslapen hebt. Je zou volgens het systeem moeten streven naar een efficiëntie tussen de 85 en 95 procent.

Nest Hub 2 & Soli

Op basis van de slaapplanning die je zelf hebt ingegeven, geeft de app ook aan of je te laat bent gaan slapen en te laat/te vroeg bent opgestaan. Zelfs het aantal minuten wordt erbij getoond. De soliradar is zelfs zo specifiek dat hij ongeveer kan aangeven om hoe laat je werkelijk in slaap bent gevallen. Bovendien laat hij zien of je gesnurkt en gehoest hebt en of er een bepaalde lichtverandering in je kamer was.

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe een sensor vanop je nachtkast nu je slaapkwaliteit kan bepalen. Via de Soliradar en de microfoon kan de Hub vaststellen of je hoest of snurkt. En opvallend genoeg wordt zelfs je ademfrequentie vastgelegd. We vergeleken die cijfers met onze Fitbit Sense en Withings Sleeptracker onder de matras en alle data leek ongeveer dezelfde te zijn. Pluspunten voor de Nest Hub 2 dus. Als het toestel na een tijd voldoende data heeft, kan de Google Fit-app ook suggesties doen hoe je beter kan slapen of die kwaliteit omhoog krijgt.

Wat ons wel opviel is dat de radar dikwijls het verschil niet maakt tussen slapen en bijvoorbeeld een filmpje kijken. Het toestel merkt op dat je op bed gaat liggen op de plek waar je altijd ligt en gaat er vanuit dat je gaat slapen. We gingen er vanuit dat de software op een bepaald moment (ook op basis van bijvoorbeeld de microfoon) wel zou weten dat je nog een boek leest of een filmpje kijkt. Toch blijft het een enorm gemakkelijke manier om je slaapgewoontes te verbeteren en de tracken. Het voordeel is ook dat de Nest Hub gewoon aan de draad hangt en dat je dus niet moet nadenken over opladen en dergelijke.

De Google Nest Hub blijft het ideale fotokader.

De moeite om te updaten?

Dat hangt er echt wel vanaf waarvoor je de Nest Hub 2 wil gaan gebruiken. Als je beslist dat je geen interesse hebt in de slaapdetectiefunctie, kan je beter op zoek gaan naar de eerste generatie Nest Hub voor een betere prijs. Toch kan de upgrade ook gewoon leuk zijn, een extra Hub in huis waar je foto’s kan op tonen, maar ook gewoon een extra aanspreekpunt voor Google Assistant is leuk. Zo heb je in je kamer altijd een fotokader met de meest recente foto’s staan en kan je gemakkelijk een wekker en/of radio instellen aan de hand van de Google Home-routines.

Bovendien heeft dit toestel een veel betere speaker dan zijn voorganger. Verwacht geen Nest Audio-kwaliteit, maar zoals gezegd is het meer dan voldoende voor radio, podcasts of YouTube en Netflix. Als je verwacht dat het nieuwe exemplaar sneller is en een meer prestatiegerichte software aan boord heeft, moeten we je wat teleurstellen. De hardware is dezelfde gebleven en op vlak van prestaties werken we weinig verschil met de eerste generatie Google Nest Hub. Voor 99 euro heb je het nieuwe model, de prijs is dus ook hetzelfde gebleven wat de aanschaf van deze 2e generatie een stuk interessanter kan maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business