Sony LSPX-S3 review: Kaarsspeaker of speakerkaars?
Sony LSPX-S3 - Draadloze Bluetooth glazen luidspreker met licht (360 graden geluid, 8 uur batterijduur, handsfree, elegant design)
Dat de Sony LSPX-S3 op het eerste gezicht als een bizar product overkomt, kan je wel zeggen. En dat Sony wel vaker met bizarre projecten afkomt, kan je ook zeggen. Een elektrische wagen bijvoorbeeld, of een nekbandspeaker. Naast premium earbuds en hoofdtelefoons of de populaire PlayStation durft het techmerk af en toe wel eens met iets ‘apart’ op de markt komen. De LSPX-S3 is zeker zo’n product, maar dat maakt het daarom niet minder goed. We gingen aan de slag met deze kaarsspeaker. Wat zijn jouw eerste gedachten?
In deze review
Design
Sony heeft hier duidelijk de filosofie van Apple gevolgd. Een minimalistisch design met zo weinig mogelijk knoppen. Dat heeft voor- en nadelen, maar daarover verder in deze review meer. Qua uiterlijk vinden we deze LSPX-S3 best aantrekkelijk. Hij vormt gemakkelijk een deel van je moderne interieur en schept dan ook nog eens een enorme sfeer van gezelligheid. Op tafel, op de tv-kast, naast je bed, op de salontafel, … de mogelijkheden zijn legio. Toch lijkt het soms een raar gadget in je huis. Neem je hem bijvoorbeeld ‘s avonds mee naar het strand of om te gaan kamperen? Daar past de LSPX-S3 natuurlijk ook perfect. Al heeft de speaker geen certificering tegen stof of spatwater. Dat brengt ons meteen ook bij het nadeel van dit design: de glazen koker waar het licht door schijnt is namelijk heel fragiel. Je moet dus goed opletten.
Zoals je kan zien is de bovenkant ingedeeld als kaars en de onderkant als speaker. De speaker zelf is net geen 10cm breed en in totaal is de kaarsspeaker een kleine 30 centimeter hoog. Aan de onderkant van de Sony LSPX-S3 zit een bluetooth-knop en een functie voor de sleep timer. De onderste boord van de speaker is rondom volledig afgewerkt met een warme stof. De gehele speaker zou volgens Sony uit minder dan 5% plastic bestaan.
Aan de achterzijde vinden we een touchknop voor de verlichting/kaarsfunctie, de aan-uitknop, een knop om telefoongesprekken op te nemen, twee knoppen om het volume te bedienen en de USB-C-oplaadpoort. Helaas heeft Sony tussen de volumeknoppen geen play/pauze-knop voorzien.
Specs
- Audio: Tweeter van kunststof, één 46mm speaker voor middentonen en één passieve radiator voor diepe tonen
- Codecs: LDAC, AAC en SBC
- Kaarsfunctie: ingebouwde flikkerfunctie (2 modi), 32 helderheidsniveau’s
- Batterijduur: Tot 8 uur luisterplezier op één volledige batterijlading
- App: Ja, de Sony Music Center-app
Audiokwaliteit
De Sony LSPX-S3 kan een heel leuk alternatief voor echte kaarsen zijn. Al raden we wel nog een soort combinatie aan waarin de speaker de echte kaarsen kan aanvullen. Maar hoe doet deze kaarsspeaker het als het op audiokwaliteit aankomt? We waren aangenaam verrast. De kleine speaker doet het namelijk heel goed en kan verbazend heldere tonen brengen. De speaker vult de kamer ook meteen, maar afhankelijk van je muziekkeuze heeft het geheel natuurlijk ook zijn beperkingen, logisch.
Van elektronische ambient tot klassiekers en zelfs podcasts, ze komen allemaal mooi tot hun recht dankzij de Sony LSPX-S3. Voor 350 euro haal je dus niet alleen een elektronische kaars in huis, maar ook een premium bluetoothspeaker. In de Sony Music Center-app zit een Bass Boost-modus waarmee je de diepe tonen nog meer tot z’n recht kan laten komen. We activeerden deze feature niet van bij het begin om een degelijke vergelijking te kunnen maken en kunnen concluderen dat de Bass Boost gerust zijn ding mag doen.
De app
Vanuit de gratis Sony Music Center-app kan je nog een heleboel extra features uit je kaarsspeaker halen. Van de Bass Boost, het uitschakelen van de aanraaksensor, de sleep timer en kaarslichtfunctie, tot het bedienen van je muziek. Jammer genoeg biedt Sony geen mogelijkheden om als gebruiker aan de slag te gaan met een equalizer. Wie wil kan SoundCloud, Spotify, Apple Music en TuneIn wel rechtstreeks bedienen vanuit de applicatie.
Zijn er ook nadelen?
Jazeker. Als je besluit de LSPX-S3 aan te schaffen, moet je goed beseffen dat het hier een bluetoothspeaker betreft. Je krijgt dus geen WiFi, AirPlay 2, Google Cast, Spotify Connect of digitale assistenten. Het is zowaar een offline speaker. Je kan ze wel koppelen met elkaar, maar in dat geval ben je al snel bijna 700 euro kwijt voor twee van deze exemplaren. Er zijn dus goedkopere alternatieven als je wilt investeren in een speakerset, maar dat is natuurlijk niet de hoofdreden waarom je deze LSPX-S3 zou overwegen.
Iets voor jou?
Als je van een leuk gadget houdt dat bijna niemand heeft, dan is de Sony LSPX-S3 iets voor jou. De kaarsspreaker brengt – vooral in deze periode van het jaar – heel wat gezelligheid naar je huis. Je kan de speaker kwijt in bijna alle kamers, maar dat kan soms een beetje raar lijken. Alsof hij echt anders is dan de rest. Toch krijg je voor 350 euro (nu 279 bij Amazon) een gestroomlijnde speaker met een zeer degelijke audiokwaliteit. Niet te vergeten: de kaarsfunctie. Ben je op zoek naar een leuke speakerset? Dan raden we deze LSPX-S3 dan weer niet aan. Afgezien van het feit dat je ze wel kan koppelen zal een duo je al snel veel geld kosten. Je kaarsspeaker zal in ieder geval een onderwerp worden bij al je eindejaarsfeesten.