Bose QuietComfort 45 vs. Apple AirPods Max review: welke kies je?
Bose QuietComfort 45 - Koptelefoon - Draadloos - Zwart
We hebben twee krachtpatsers van hoofdtelefoons tegenover elkaar gezet: de Bose Quietcomfort 45 en Apple Airpods Max. Je zou ze op het eerste zicht niet vergelijken maar zijn prijs/kwaliteit wel de moeite waard om even naast elkaar te zetten. Hoe scoren ze op vlak van audio, ruisonderdrukking en andere leuke snufjes?
Bose Quietcomfort 45 v.s. Apple AirPods Max
- Bose QuietComfort 45 review
- Apple AirPods Max review
- Welke heeft de beste audiokwaliteit?
- Welke hoofdtelefoon kan als beste externe geluiden counteren?
- Hoe klinken telefoongesprekken?
- Welke hoofdtelefoon kies ik nu?
Bose QuietComfort 45 review
Bose verkoopt al meer dan 20 jaar hoofdtelefoons voor consumenten. Sinds 2015 is dat de Quietcomfort-serie. Toen lanceerde de audiogigant de QC 25 die al ruisonderdrukking en comfortabele earcups had. In de daaropvolgende Quietcomfort 35 en 35 II werd bluetooth geïntroduceerd maar de audiojack bleef. In de 35 II werd Google Assistant het nieuwste snufje en de 700-reeks was een soort tussenstation voor de lancering van de QC 45. Intussen zijn we 6 jaar later.
Design
Wie had gehoopt om van Bose een uitdagend design te zien bij de QC 45 moeten we teleurstellen. Het nieuwe model heeft heel wat weg van zijn voorganger maar dat is niet per se slecht. De QC 45 oogt misschien wat saaier maar is enorm comfortabel als je hem langer op hebt. De earcups hebben hun mosterd bij de 700-reeks gehaald, een pluspunt. Verder vinden we ook een USB-C-poort terug die de verouderde micro-USB gaat vervangen. Ook de onderkant van de hoofdband lijkt nu beter in het geheel te passen.
Features
Prijs: 349 euro
Afmetingen: 18,4 cm x 15,24 cm x 7,62 cm
Technologie: ANC, aware modus, bluetooth 5.1, multipoint
Chip: Niet gekend
Batterij: 24 uur luistertijd
Audio
Zoals je waarschijnlijk al verwacht had is de audiokwaliteit in de QC45 een serieuze stap vooruit. In combinatie met de comfortabele headset komen de meeste muziekgenres heel immersief over. Warme diepe bassen, zachte middentonen maar soms iets te felle hogere tonen. Hier verschilt de QC45 namelijk met de AirPods Max. De hoofdtelefoon van Bose lijkt minder goed in staat te zijn om tonen met hogere frequenties te beperken waardoor je bij bepaalde nummers plots het gevoel krijgt dat de muziek te luid staat. Voor sommige mensen is dat mogelijk geen probleem, persoonlijk zijn we hier iets gevoeliger aan waardoor het dus ook meer opvalt. Verder hebben we zeker niet te klagen over de audiokwaliteit, net wat je van Bose verwacht.
Apple AirPods Max
In december 2020 lanceerde Apple de AirPods Max nadat de geruchten rond een hoofdtelefoon van Apple al langer rondgingen. Op basis van de H1-chip die je in elke earcup kan terugvinden bouwde het bedrijf op het eerste zicht vooral een peperdure hoofdtelefoon die voor de high class leek. Toch kon de digital crown uit de Apple Watch en actieve ruisonderdrukking heel wat mensen overtuigen om de hoofdtelefoon in huis te halen.
Features
Prijs: officieel 629 euro (vanaf 442 euro bij Amazon.nl)
Afmetingen: 168.6mm breed op 187.3mm hoog.
Technologie: ANC, adaptieve EQ, bluetooth 5.0, multipoint tussen Apple-hardware
Chip: Apple H1
Batterij: 20 uur luistertijd
Design
Bij het openen van de doos merk je meteen dat Apple zijn DNA in de hoofdtelefoon heeft gestoken. Het frame van de oorschelpen is gemaakt uit aluminium (hoor je het Jony Ive al zeggen?) met een soort mesh afwerking aan de binnenkant en hoofdkant. De volumeknop is dezelfde crown-knop die al sinds de 1e generatie Apple Watch op de smartwatch zit. De uitvoering die wij hebben gekregen heeft een blauwe/donkerblauwe kleur en ook de bijhorende case heeft een passend blauwe kleur gekregen. In ieder geval kunnen we zeggen dat de hoofdtelefoon een zeer minimalistisch design heeft, echt Apple. Er staat geen Apple-logo op de oorschelpen en dat vinden we goed. Hij springt al genoeg in het oog.
Apple AirPods Max: Audiokwaliteit
Apple mag dan geen hoofdtelefoonspecialist zijn, het bedrijf weet als geen ander hoe het audio door je oren moet blazen. We waren meteen onder de indruk, bij ‘gewone’ nummers maar vooral bij lossless audio in Apple Music. Ook Spatial Audio wist ons te bekoren. Als je de feature activeert in iOS of macOS zet Apple Music nagenoeg ieder nummer om in een opvallend ruimtelijke audio-ervaring. We hadden nooit gedacht dat de tool zo goed zou werken. Jammer genoeg kan je alleen maar gebruikmaken van Spatial Audio met Airpods, maar in de Airpods Max komt het echt helemaal tot zijn recht. Een effect dat je met earbuds minder zal hebben.
Los van al die leuke snufjes presteert de hoofdtelefoon heel hoog op vlak van audiokwaliteit. De oorschelpen zijn zo gemaakt dat ze heel zacht en comfortabel op je oren zitten. Bij het dragen van een bril kan dat soms na verloop van tijd vervelend worden, maar dat is een issue bij veel hoofdtelefoons. De earcups bedekken je oren volledig waardoor de Airpods Max ontwerpgewijs al heel veel omgevingsgeluid kunnen counteren. Een leuke extra aan de earcups is dat ze magnetisch vastzitten. Daardoor kan je ze eenvoudig vervangen of uitkuisen indien nodig.
Over ruisonderdrukking gesproken; hier moeten we wel toegeven dat de concurrentie een stuk beter is. Vooral Sony heeft dit onder de knie in de WF- en WH-XM4-serie. Maar goed, we zijn hier voor de vergelijking met de Bose QuietComfort 45. Ook hier is een duidelijke kloof tussen de twee modellen. De QuietComfort 45 doet het stukken beter op vlak van adaptieve ruisonderdrukking en scoort hier voor ons meer punten. De ruisonderdrukking werkt en kan meteen geactiveerd worden via iOS of macOS, alleen valt het op hoe extern geluid dat dichtbij zit nog steeds zonder problemen doorkomt. Bijvoorbeeld een iets luider toetsenbord boord los doorheen de ruisonderdrukking. Soms kon het helpen door je muziek wat luider te zetten maar dat kan niet te bedoeling zijn. Jammer, van zo’n dure hoofdtelefoon verwacht je hier toch meer van.
Conclusie
Hoe zit het met de audiokwaliteit?
Welke van de twee scoort nu beter op vlak van audiokwaliteit? Hoewel Bose perfect weet hoe ze het moeten aanpakken vinden we de audiokwaliteit in de Airpods Max toch beter scoren. De hoofdtelefoon weet hoge tonen beter aan te pakken en past ze middels de adaptieve EQ heel goed aan. Je kan de Airpods Max helemaal opendraaien, het zal nooit té luid worden en dat heeft de QC 45 van Bose niet. De QC 45 behaalt bij hogere frequenties vaak een onaangename kwaliteit naar boven die bij de Airpods Max volledig weggefilterd worden. Daarover staat dan weer dat de Airpods Max minder luid kunnen spelen maar de vraag is natuurlijk hoe belangrijk je dat vindt. De conclusie is dat de Airpods Max op verschillende frequenties beter weten te doseren.
Welke hoofdtelefoon kan als beste externe geluiden counteren?
Bose heeft sinds de 700 de technologie voor actieve ruisonderdrukking stukken verbeterd. Hier scoort de QC 45 dus zeker beter, de Airpods Max hebben zeker een degelijke ruisonderdrukkingstool maar zoals eerder vermeld laat deze het dikwijls afweten bij externe geluiden die dichtbij zijn. Iets waar de Bose QC 45 veel beter in scoort. Een puntje dat we jammer vinden bij ANC in de Bose QC 45 is de koppeling met Aware Mode. Je kan de ANC dus enkel uitschakelen door middel van Aware Mode en heeft dus geen aparte “”knop”.
Hoe klinken telefoongesprekken?
Op vlak van microfoons, gewone telefoongesprekken of videocalls scoren beide hoofdtelefoons wat ons betreft hetzelfde. Beide hoofdtelefoons zijn ook voorzien van microfoons voor ruisonderdrukking maar scoren niet bepaald opvallend goed in gesprekken. Je kan elkaar goed verstaan, de kwaliteit is zeker voldoende maar verwacht geen ASMR-resultaten.
Welke moet ik nu kiezen?
Als je moet gaan kiezen is één factor uiteraard zeer belangrijk: de prijs. Je betaalt voor de Airpods Max natuurlijk een pak meer. Intussen is de prijs van de Apple-hoofdtelefoon wel gedaald, maar ook dan hangt hij nog rond de volle 400 euro. Als je dus op je centen moet letten en toch al die leuke snufjes wil, dan is de Bose Quietcomfort 45 dé oplossing. Ook als je een Android- en/of Windows-gebruiker bent, zou de keuze voor de QC 45 beter kunnen zijn. Apples Airpods Max werken namelijk beter met Apple-hardware samen. Kies je vandaag voor de Airpods? Dan krijg je er automatisch 6 maanden gratis Apple Music bij op voorwaarde dat je een jaar geen abonnee bent geweest.
Ga je kiezen op basis van audiokwaliteit en features? Op vlak van audiokwaliteit neigt onze keuze iets meer naar de Airpods Max omdat deze duidelijk beter weet om te gaan met hogere frequenties. Uiteraard scoort de QC45 heel goed en kan dat voor de meeste mensen al voldoende zijn. Een pluspunt bij Bose is de aanwezigheid van USB-C en een zeer degelijke adaptieve ruisonderdrukking. Jammer genoeg krijg je geen aptX-codec, dat had gemogen voor een hoofdtelefoon in deze prijscategorie. Maar goed, bij Apple blijf je steken met de AAC-codec. De Airpods daartegenover zijn oplaadbaar via Lightning en bieden ook minder degelijke ruisonderdrukking. De aankoop van de QC 45 of Airpods Max hangt er dus vanaf wat jij precies belangrijk vindt.
Bose QuietComfort 45 | Bose QuietComfort 45 | Apple AirPods Max | Apple AirPods Max | |
---|---|---|---|---|
zeer degelijke ANC | aptX ontbreekt | beheerst alle tonen perfect | alleen AAC-codec | |
USB-C is altijd goed | mindere audiokwaliteit | ideaal in het Apple ecosysteem | geen USB-C | |
batterijduur | mindere ruisonderdrukking | |||
Prijs | 350 euro | Vanaf 442 euro |