Reviews

Samsung Galaxy S22 review: klein maar fijn

samsung galaxy s22
Image Credit: Samsung
Voordelen
Compact formaat
Dynamisch beeld
Snelle processor
Goede camera's
5 jaar ondersteuning
Nadelen
Geen grote vernieuwingen
Tegenvallende batterij
Aanbevolen prijs: €849
Waar te koop?

SAMSUNG GALAXY S22 5G 256GB GREEN beschikbaar binnen 2 à 4 weken

Totaalscore 8
De Samsung Galaxy S22 bewijst dat een kleine smartphone ook grootse prestaties kan leveren. Maar is hij ook de upgrade waard?

Op 9 februari lanceerde Samsung zijn nieuwste vlaggenschipreeks Galaxy S22. Die bestaat uit drie modellen, waarbij de S22 Ultra het meeste aandacht naar zich toetrekt. Voor de meeste consumenten zal het ‘instapmodel’ echter de meest haalbare optie zijn. Maar vergis je niet: de S22 is nog steeds een volwaardig vlaggenschip dat je een hoogstaande ervaring over de hele lijn moet bieden. Hoe slaagt de S22 daar in en is de nieuwe generatie ook een verbetering ten aanzien van zijn voorgangers? Dit zijn onze bevindingen van de Samsung Galaxy S22.

Samsung Galaxy S22: wat vinden we ervan?

Klein Duimpje

Het eerste dat je zal opvallen aan de Galaxy S22 is zijn compacte afmetingen. In een smartphonelandschap waar smartphones elk jaar weer groter lijken te worden, is het interessant om te zien dat Samsung het basismodel van de S22-reeks bewust kleiner heeft gemaakt. De S22 lijkt dus meer een alternatief voor de iPhone 13 Mini te zijn. Voor kleinere smartphones bestaat zeker een markt. Sommige consumenten verkiezen een smartphone die in hun handpalm past. De S22 laat zich heel vlot met één hand bedienen, ook voor wie kleinere handen heeft. Buiten het kleinere formaat zien we geen grote designwijzigingen tussen de S22 en de S21, al is de achterkant van de smartphone wel met steviger Gorilla Glass Victus+ afgewerkt.

Levendig display

Ook het display van de S22 is lichtjes gekrompen, naar een goede 6 inch. In termen van aantal pixels ligt de beeldresolutie van de S22 wat lager, maar dit toestel weet dat te compenseren met een hogere pixeldichtheid om niet aan beeldscherpte te moeten inboeten. Via de instellingen kan je een dynamische verversingsgraad instellen, zodat die alleen wanneer nodig wordt opgetrokken tot een maximale beeldverversing van 120Hz. Door je sociale media scrollen voelt ontzettend fijn aan en ook tot snel een YouTube-video te kijken verleent het display zich uitstekend. Wie echter graag hele Netflix-series bekijkt via de smartphone, zal toch naar een toestel met een groter scherm verlangen.

Processor en prestaties

In Europa wordt de S22 met Samsungs eigen Exynos 220 geleverd, in de plaats van een Qualcomm-processor. Dat zou op zich maar een detail mogen zijn, ware het niet dat er over de Exynos 2200 al veel is gezegd en geschreven. Zo wezen de eerste benchmarktests op mindere prestaties van Samsungs nieuwste gen chipsets. Al zeggen we daar meteen bij dat je die impact niet voelt bij het dagelijkse gebruik. Het toestel heeft voldoende rekenkracht voor het spelen van games, het bewerken van video’s en ook het schakelen tussen verschillende applicaties gaat zonder enig probleem. Qua configuraties heb je de keuze tussen 8 GB RAM en 128/256 GB RAM, wat noch een upgrade, noch een downgrade is in vergelijking met de S21.

Helaas is de batterij van de S22 wel niet gebouwd om die topprestaties langdurig te ondersteunen. Hier moet je namelijk compenseren voor het compactere formaat van de smartphone. Samsung is geen batterijspecialist, zagen we met eerdere vlaggenschepen. Als je had gehoopt dat Samsung dit zou aanpakken, dan heb je het mis: de batterij kreeg zelfs een downgrade. Mits wat zuinig gebruik red je het wel tot het einde van de dag, maar een vlaggenschipsmartphone wil je tot het uiterste kunnen drijven. En dan zie je de batterij van de S22 zienderogend leeglopen. Dat is op zich geen probleem als de smartphone snel kan opladen, maar ook de oplaadtijd valt tegen in vergelijking met andere vlaggenschepen. De batterij was zonder twijfel onze grootse teleurstelling.

Camera’s

De cameraset-up telt opnieuw de drie gebruikelijke lenzen: een groothoeklens, ultragroothoeklens en telefotolens. Maar de S22 legt wel een andere focus dan de S21, die uitpakte met een indrukwekkende telefotolens. De telefotolens van de S22 boet wat aan kwaliteit in, maar daar staat wel een verbeterde hoofdcamera tegenover. Daardoor zijn je gewone foto’s wel een stukje beter en levendiger. Ondanks de pixeldowngrade doet ook de telefotolens wat die moet doen, al zijn de typerende vervormingen van de beeldranden wel duidelijk merkbaar. Naast de lenzen werden enkele camerafuncties verbeterd, zoals de zoomfuncties, de nachtmodus en de portretmodus die is geoptimaliseerd voor huisdieren. We hopen toch altijd op een paar nieuwe, innovatieve camerafuncties, maar die kregen we helaas niet te zien. Wel leveren de verschillende camera’s een constante (hoge) kwaliteit en weet elke lens perfect wat die goed en minder goed kan.

Software en ondersteuning

Sinds begin 2022 komen nieuwe Samsung-smartphones uit de doos met OneUI 4.1, gebouwd op Android 12. Samsung doet het graag op zijn eigen manier en dat heeft zijn pro’s en contra’s. Zo is het Material for You-design maar zeer karig verwerkt in OneUI 4.1 en moet je de overdaad aan bloatware-apps erbij nemen. Maar je instellingen zijn dan weer zeer overzichtelijk en eenvoudig in gebruik en visuele elementen vrolijken de boel wat op. Bovendien is Samsung een voorbeeld voor Android-fabrikanten als het op ondersteuning aankomt. De S22 zou 5 jaar lang software-updates krijgen, wat het een toestel voor de lange duur maakt (als de batterij het ook zo lang overleeft).

one ui 4
OneUI heeft veel veborgen visuele toetsen.

S22 vs S21 vs S21 FE

Hoe verhoudt de Samsung Galaxy S22 zich ten aanzien van zijn voorganger(s)? We vergelijken de specificaties van de S22 met die van de S21 en de recent uitgebrachte S21 FE.

SpecificatieS22S21S21 FE
Afmetingen70.6 x 146.0 x 7.6 mm, 168g71.2 x 151.7 x 7.9 mm, 169 g74.5 x 155.7 x 7.9 mm, 177 g
Display6,1” Dynamic AMOLED6,2” Dynamic AMOLED6,4” Dynamic AMOLED
Max. verversingsgraad120 Hz120 Hz120 Hz
Camera achterkant50 MP + 10 MP + 12 MP12 MP + 64 MP + 12 MP108 MP + 8 MP + 12 MP
Camera voorkant10MP10 MP32MP
RAM8 GB8 GB6/8 GB
Opslag128/256 GB128/256 GB128/256 GB
Batterij3700 mAh4000 mAh4500 mAh
Opladen25W; 15W draadloos25W; 15W draadloos25W; 15W draadloos
SoftwareOneUI 4.1 (Android 12)OneUI 4.1 (Android 12)OneUI 4.1 (Android 12)

Samsung Galaxy S22: verdict

De Samsung Galaxy S22 mag dan wel klein van formaat zijn, hij is groots in zijn daden. Deze kleine krachtpatser levert je een aangename gebruikservaring over de hele lijn en zal de consument die niets moet hebben van de grote bakbeesten plezieren. Maar de nieuwe generatie kan zijn meerwaarde ten aanzien van de S21 maar moeilijk bewijzen. Tel daarbij het feit op dat de goedkopere S21 FE met gelijkwaardige specificaties nog maar net uitgebracht is. Toen dit model uitkwam voorspelden we het geen al te mooie toekomst, maar de S21 FE blijkt op veel vlakken niet te moeten onderdoen. De S22 zal nog het meest met concurrentie uit de eigen stal moeten afrekenen.  

mobielreviewsSamsung Galaxy S22slidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren