Reviews

Samsung Galaxy S21 FE review: de juiste smartphone op het verkeerde moment

galaxy s21 fe
Image credit: Samsung
Voordelen
Levendig display
Vlaggenschipwaardige prestaties
Android 12 uit de doos
Nadelen
Weinig prijsverschil met S21
Ongelukkige timing voor lancering
Aanbevolen prijs: €749
Waar te koop?

Samsung Galaxy S21 FE 128GB Grijs 5G + Samsung Clear View Book Case Zwart

Totaalscore 7
De Fan-editie brengt het beste wat de S21 te bieden heeft, maar toch dreigt de Galaxy S21 FE snel in de vergeetput te belanden.

Wie vorig jaar besloot om na de lancering van de Galaxy S21-reeks nog te wachten op de goedkopere Fan Edition, heeft veel geduld moeten hebben. Het duurde uiteindelijk tot begin januari tot we de S21 FE te zien kregen, bijna een volledig jaar later. Met de S21 FE grijpt Samsung naar hetzelfde recept als de S20 FE: dezelfde vlaggenschipervaring bieden aan een voordeligere prijs. Zijn wij fan van de S21 Fan Edition?

Samsung Galaxy S21 Fan Edition: wat vinden we ervan?

  • Vergelijking met S21
  • Design & display
  • Camera’s
  • Prestaties
  • Android 12

S21 vs S21 FE: welke is beter?

In deze review zullen we de S21 FE vooral vergelijken met het moedervlaggenschip om zo tot een conclusie te komen welke van de twee de beste koop is begin 2022. De S21 FE sluit het dichtst aan bij het instapmodel. We zetten enkele specificaties naast elkaar:

 S21 FES21
Afmetingen155.7 x 74.5 x 7.9 mm151.7 x 71.2 x 7.9 mm
Display6,4” Dynamic AMOLED6,2” Dynamic AMOLED
Beeldspecificaties1080 x 2400, 120Hz1080 x 2400, 120Hz
ProcessorSnapdragon 888 5GSnapdragon 888 5G
RAM6/8 GB8 GB
Opslag128/256 GB128/256GB
Camera12MP + 8MP + 12MP12MP + 64MP + 12MP
Frontcamera32MP10MP
Batterij4500mAh4000mAh
SoftwareAndroid 12/OneUI 4Android 12/OneUI 4

Ontwerp & display

Zoals je uit de tabel kan afleiden is de S21 FE zeker geen exacte kopie van de S21, al lijken ze qua ontwerp wel zeer hard op elkaar. S21 FE heeft een iets grotere display en behuizing en leunt qua grootte meer tegen de S21+ aan. Ook in de afwerking van het frame en het camera-eiland zitten enkele subtiele verschillen. De S21 FE zit zeer comfortabel in de hand en het 6,4” display is zeker nog niet te groot om eenvoudig met één hand te bedienen. De Fan Edition mag wel dezelfde beeldspecificaties voorleggen als zijn premiumbroer en je zal een evenwaardige beeldervaring op hoog niveau kunnen bieden.

s21 fe
Image Credit: Samsung

Camera’s

Voor de camerasetup houdt de S21 FE het eigenlijk vrij simpel: je hebt drie cameralenzen en klaar. Minder extra tierlantijntjes dan bij de S21, zeker als je naar de Plus of Ultra zou kijken, maar dat is ook helemaal niet nodig want de kwaliteit van de foto’s is over het algemeen gewoon goed. Soms hoeft het niet meer te zijn dan dat. Bij Samsung-smartphones heb je ook altijd een rijk arsenaal aan AI-trucjes ter beschikking om de limieten van de cameralenzen te maskeren.

Op papier moet je voor de telelens wat megapixels inboeten in vergelijking met de S21, maar heel grote verschillen leverde dat voor ons op niet in de kwaliteit van de gemaakte foto’s. Langs de andere kant heb je wel een selfiecamera met 32MP, maar ook hier merkten we geen noemenswaardige verschillen op met de selfiecamera van de S21 (10MP).  

Prestaties

Onder de motorkap vinden we bij de S21 FE dezelfde Qualcomm Snapdragon 888 5G-processor terug (in sommige regio’s is dit de Exynos 2100), de vaste processor van alle vlaggenschepen die in het jaar 2021 verschenen. Inmiddels is voor smartphonejaar 2022 al wel een nieuwe generatie vlaggenschipprocessoren aangekondigd, maar de S21 FE komt nog net weg met zijn ‘oude’ processor. Dat komt omdat de smartphone presteert zoals je het van een vlaggenschip verwacht. Het opstarten gaat zeer snel en je wisselt vlot tussen verschillende applicaties. Met 6 GB of 8 GB kom je que werkgeheugen ook zeer dicht in de buurt bij de S21. Als je echt zware games zou willen spelen, dan loop je met de S21 FE al wel snel tegen de limiet aan.

Samsung is geen batterijspecalist en dat blijkt ook opnieuw bij de S21 FE. Met een batterij van 4500mAh ga je er verrassend op vooruit in vergelijking met de S21 en je komt een normale dag door als je op de juiste momenten zuinig met je batterij omgaat, maar binnen dezelfde prijsklasse vindt je toestellen met een grotere batterij en/of sneller laadcapaciteit. Een oplader zit niet mee in de doos.

Android 12

Interessant aan de S21 FE is dat de eerste nieuwe Samsung-smartphone met OneUI 4 is, gebaseerd op Android 12. Voor mij was dit toestel dan ook de eerste kennismaking met het nieuwe besturingssysteem. Uiteraard steekt Samsung dit nog in een eigen jasje, maar de basisfunctionaliteiten blijven behouden. Met de Material for You-designtaal heb je heel veel opties om de lay-out en kleurscherma’s van je interface naar eigen wens aan te passen. Dat maakt het echt een plezier om in de instellingen van je smartphone te duiken. Wie veel belang hecht aan privacy, moet het vernieuwde privacymenu eens uitproberen.

privacy dashboard
Het privacymenu van OneUI 4.

S21 FE: goede smartphone, slechte timing

Dat de Samsung Galaxy S21 Fan Edition een goede smartphone is, daar antwoordden we volmondig ja op. Het toestel brengt de S21-ervaring met minimale compensaties; op bepaalde aspecten vinden we hem zelfs beter presteren. Maar door de ongelukkige timing van de lancering dreigt de S21 FE zeer snel in de anonimiteit te belanden. De nieuwe generatie S22 loert immers al om de hoek en daardoor zullen consumenten mogelijk niet de aandacht geeft die het verdient. Waarom Samsung zo lang gewacht heeft, weten enkel zij zelf.

Met die late lancering komt ook dat het prijsniveau van de S21 FE slecht gekozen is. Afhankelijk van hoeveel RAM je wilt betaal je 749 euro tot 819 euro. De instapprijs van de S21 is ondertussen al gezakt naar 799 euro en sommige webshops bieden hem voor minder dan 700 euro aan. De Fan Edition lijkt zo gedoemd om snel vergeten te worden en als Samsung dit jaar haar lanceringsschema niet herbekijkt, dan heeft het concept ook maar weinig zin om verder te zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business