Sony LinkBuds review: Het gat in de markt
Sony LinkBuds - Draadloze oordopjes - Grijs
Op de fiets, op het openbaar vervoer, op kantoor,.. Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin je heel graag muziek luistert, maar het ook vervelend is als je van je omgeving geïsoleerd wordt en zo belangrijke informatie mist. Je hoeft daarvoor zelfs geen oortjes met ANC (active noise cancellation) te hebben, want ook passieve ruisonderdrukking kan er voor zorgen dat je een collega niet hoort of een aankondiging mist. Om dat te voorkomen zijn er de nieuwe Sony LinkBuds. Die naam hebben ze gekregen omdat ze de link moeten vormen tussen de online en offline wereld. Dit doen ze door voortdurend omgevingsgeluid door te laten, zelfs wanneer je muziek speelt.
Ontwerp
Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe dat nieuw is, want de meeste ANC hoofdtelefoons en oortjes hebben wel een transparancy modus en dat klopt, maar je bent afhankelijk van software en AI die kiest wat er doorgelaten wordt en wat niet. In het geval van de LinkBuds is dat anders, want ze zorgen ervoor dat je gehoorgang vrij blijft. Er zit met andere woorden een gat in. Een ‘open ringontwerp’ noemt Sony het ook wel.
De LinkBuds zien er bijgevolg anders uit dan je gewoon bent. Er zijn geen rubberen dopjes die je in je oor moet stoppen (goed voor de hygiëne) en ook geen steeltje zoals bij klassieke modellen. In plaats daarvan bestaan de LinkBuds uit twee cirkelvormige elementen. De donutvormige cirkel bevat de speciaal ontworpen 12 mm ringdrivers, terwijl de andere de nodige technologie bevat.
Om het geheel op zijn plaats te houden is er voor een plastic haakje gezorgd. Er worden vijf verschillende maten meegeleverd van XS tot XL waarvan het voorgeïnstalleerde M exemplaar prima bleek. Dit soort systeem is nieuw voor ons, maar de oortjes bleven opmerkelijk goed in onze oren zitten. Veel beter dan de WF-1000XM4 bijvoorbeeld, die soms al eens hun eigen ding willen doen. Het helpt ook dat de LinkBuds maar 4 gram wegen en je ze dus makkelijk een hele dag in kan houden.
Aanvullende functionaliteit
Om de link tussen online en offline te versterken, heeft Sony nog wat interessante functionaliteit toegevoegd aan de LinkBuds. Eerst en vooral is er Adaptive Volume Control, wat al eens vaak van pas komt. Stap je bijvoorbeeld een luide stationshal binnen met aankomende treinen, dan zal het volume van de oortjes zich automatisch aanpassen. Blijf je gewoon binnenshuis, dan bleek onze espresso machine al luid genoeg om de functie te activeren. Best handig dus, al gaat het soms wat te snel op en neer bij korte, luide geluiden zoals een passerende wagen.
Ook het vernoemen waard is de Wide Area Tap functie. Hiermee kan je het gebied tussen je wang en je oor gebruiken om de LinkBuds via botgeleiding te gebruiken, in plaats van op de oortjes zelf te moeten tikken. Een unieke toevoeging, maar omdat de LinkBuds veel vaster zitten dan de meeste oortjes merkten we dat de bediening vooral op de oude manier gebruikten. Dit bleek ook nauwkeurig dan Wide Area Tap, waar we soms enkele pogingen moesten doen om de juiste positie en intensiteit te vinden.
Tot slot is er ook nog Speak-to-chat, dat automatisch je muziek stopt wanneer je begint te spreken. Dit werkt zeer nauwkeurig en het maakt dat je meteen kan antwoorden wanneer een collega je iets komt vragen. Je muziek begint automatisch terug te spelen wanneer je 5, 15 of 30 seconden niets gezegd hebt of je kan permanent pauzeren. 15 seconden was voor ons prima, omdat muziek dan niet terug begon te spelen wanneer onze gesprekspartner meer dan twee zinnen met ons wilde delen. Permanent gebruikten we niet omdat een keer kuchen de functie ook bleek te activeren.
Audioprestaties
Unieke functionaliteit hebben is heel belangrijk bij een nieuw product, maar de audiokwaliteit is dat natuurlijk ook. Met een prijskaartje van 180 euro zijn de LinkBuds immers niet de meest goedkope oortjes. Gelukkig krijg je in dit geval waar voor je geld. De Buds positioneren zich tussen de WF-1000XM3 en WF-1000XM4 en dat zegt veel over de audiokwaliteit. Deze is immers uitstekend te noemen dankzij het gebruik van de Digital Sound Enhancement Engine (DSEE) die bestaande audio opschaalt naar een hogere resolutie en zo meer details hoorbaar maakt.
De luisterervaring is wel net wat anders omdat er minder immersie is. Daar koop je de LinkBuds natuurlijk net voor, maar als je ook al eens wat gamet op je smartphone snak je op dat moment wel naar een hoofdtelefoon, zoals de WH-1000XM4 bijvoorbeeld. Tenzij je Pokémon Go aan het spelen bent natuurlijk. Omdat de LinkBuds compatibel zijn met 360 Reality Audio, Dolby Atmos en 360 Spatial Sound heb je ook wel weer extra mogelijkheden tot immersie die andere oortjes niet bieden.
Batterijduur Sony LinkBuds
De Sony LinkBuds hebben een batterijduur van 5,5 uur. De case zorgt voor 12 uur extra voor een totaal van 17,5 uur. Dat is minder dan de 24 uur van de WF-1000XM4, maar naar onze mening prima voor zelfs de langste dagen. Zeker omdat je dankzij snelladen via usb-c na 10 minuten alweer 90 minuten kan luisteren. Activeer je alle extra functies, houd dan wel rekening met een lagere batterijduur.
Wat nog meer?
Verder is het interessant te weten dat de LinkBuds IPX4 spatwaterbestendig zijn. De oortjes zijn ook makkelijk te koppelen via Bluetooth door gebruik te maken van Google Fast & Swift Pair. We merkten tijdens het testen wel op dat het wisselen van apparaat meer stappen vereist dan het gebruikelijke ingedrukt houden van de knop op de case. Het hele installatieproces verliep echter vlot op onze Xperia 1 III met de meest recente versie van de Headphone Connect app van Sony.
Tot slot ook nog onze waardering naar Sony toe om aan het milieu te denken en de LinkBuds en oplaadcase te maken uit gerecycled plastic en de verpakking helemaal zonder plastic te produceren. Dit zagen we ook al bij andere Sony audioproducten en we kunnen het alleen maar toejuichen.
“Met de LinkBuds heeft Sony het gat in de markt gevonden.”
Sony LinkBuds: Kopen of niet?
Wij zijn absoluut fan van de LinkBuds en gaven ze al snel een vast plaatsje in onze rugzak. Ze zijn dan ook de perfecte aanvulling op onze WH-1000XM3. Net zoals er plaatsen zijn waar je noise cancellation wil, zijn er immers plaatsen waar je je omgeving wil kunnen horen en het maakt van de twee het perfecte duo. Dankzij Speak-to-chat vermijd je bovendien situaties waarin je eerst je muziek moet stoppen voor je een gesprek kan aangaan en dat is niet de enige handige functie. Bovendien klinken de true wireless oortjes ook gewoon fantastisch.