Poco X4 Pro review: goed, maar niet meer ultiem
‘De ultieme budgetsmartphone’: zo omschreven we de Poco X3 NFC in oktober 2020. Daar hadden we goede redenen voor. Met een verversingsgraad van 120 Hz, 33W snelladen en een 64MP camersensor kon de Poco X3 specificaties voorleggen die toen vrij uitzonderlijk waren voor een budgetsmartphone. Tijdens MWC 2022 kwam het dochtermerk van Xiaomi met de langverwachte opvolger op de proppen. De Poco X4 Pro moet behouden wat goed was en daar enkele verbeteringen aan toevoegen. Weet Poco zijn succesrecept opnieuw te herhalen? Je ontdekt het in deze review.
Poco X4 Pro: onze ervaringen
Specificaties Poco X4 Pro
- Afmetingen: 164.2 x 76.1 x 8.1 mm, 205g
- Display: AMOLED (6,67 inch)
- Resolutie: 1080 x 2440 pixels, 16:9 ratio, 395 ppi
- Besturingssyteem: MIUI 13 (Android 11)
- Chipset: Snapdragon 695 5G
- Werkgeheugen: 6 GB of 8 GB
- Intern opslag: 128GB of 256GB
- Camera’s achterkant: 108 MP hoofdcamera, 8 MP ultragroothoek, 2 MP macro
- Camera voorkant: 16 MP
- Connectiviteit: 5G, Bluetooth 5.1; Wi-Fi 802.11,
- Batterij: 5000 mAh (niet verwijderbaar), 67W opladen, draadloos laden niet ondersteund
- Prijs: 298 euro (vanaf 128 GB)
Design & display
Wanneer je de Poco X4 Pro in je handen hebt, merk je snel dat je een budgetsmartphone vast hebt. De achterkant van de smartphone is gemaakt uit plastic. Dat is niet ongewoon voor een goedkopere smartphone, al doet de Poco X4 Pro maar weinig moeite om dat te maskeren. De plastieken behuizing geeft je een goede grip maar is zeer gevoelig voor vingerafdrukken, toch zeker in de zwarte kleur die wij hadden. Een beschermende hoes rond je smartphone doen is aangewezen. Verder oogt de smartphone wel zeer stevig. Met zijn 6,67” is de Poco X4 Pro een redelijk grote smartphone en hij voelt ook zwaarder aan. We zijn niet zo fan van de manier waarop het camera-eiland vorm krijgt. Het camera-eiland is onnodig groot en de hoofdcamera staart je aan als een cycloopoog. Poco X4 Pro heeft geen verfijnde afwerking, maar bij een budgetsmartphone primeert het functionele boven het esthetische.
Aan het display kon Poco eigenlijk maar weinig verbeteringen aanbrengen. De goede beeldspecificaties van het vorige model bleven dus behouden. Een nieuwigheidje is de AMOLED-technologie die zorgt voor betere kleurweergave. Het beeld is zeer scherp en scrollen gaat enorm vlot als je de verversingsgraad instelt op 120 Hz. Om batterij te besparen schakel je best wel op tijd terug naar 60 Hz; het zou handig zijn geweest moest je een dynamische verversingsgraad kunnen instellen. Het grote display maakt de Poco X4 Pro een toestel waar je lustig video op kan consumeren en (geen te zware) spelletjes mee kan spelen.
Camera’s: pixels zeggen niet alles
De smartphone pakt graag uit met zijn 108 MP hoofdcamera: het staat groot en breed uitgesmeerd op de rug van de smartphone. Maar let op: je foto’s zijn niet standaard aan de hoogste resolutie. Daarvoor moet je de Pro-mode inschakelen. Foto’s nemen met die cameramodus leverde voor ons echter weinig verschil op, en de software achter de lens durft de kleuren dan wel eens te oversatureren. Iets wat we bij de Xiaomi 12 ook zagen gebeuren. Met de gewone cameramodus maak je ook degelijke foto’s dus het heeft maar weinig meerwaarde om de Pro-modus te activeren. Het aantal megapixels zegt niet altijd alles. Ook de groothoeklens doet wat hij moet doen, zonder je echt omver te blazen. De macrolens presteert duidelijk het minst goed van de drie lenzen.
Prestaties en batterij
We nemen nu een kijkje onder de motorkap. De vierde generatie maakt niet onverwacht de sprong naar 5G om mee te blijven met de rest. Daarvoor doet Poco beroep op de Snapdragon 695-processor. Dat is lang niet de krachtigste processor uit de Qualcomm-familie en je moet dan ook geen zware games gaan installeren op de smartphone. Met 6/8 GB heb je wel meer dan voldoende RAM-geheugen ter beschikking om snel en zonder haperingen van de ene applicatie naar de andere te gaan en ook qua interne opslag kom je niets te kort. Poco X4 Pro presteert degelijk, maar kent zijn limieten.
De batterij neemt qua capaciteit een kleine terugval van 5160 naar 5000 mAh. Nog steeds meer dan genoeg om de dag mee door te komen. Poco X4 Pro compenseert dat ook door de laadsnelheid op te trekken naar 67W. Daarmee is de smartphone in ongeveer 40 minuten volledig opgeladen, wat voor een budgetsmartphone zeer snel is. Draadloos laden wordt niet ondersteund, maar dat is geen gemis.
Software: waar blijft Android 12?
Wat de Poco X4 Pro bijna de das dreigt om te doen, is zijn software. De smartphone draait op MIUI 13, dezelfde software als de nieuwste generatie Xiaomi-smartphones. Maar laat je niet bedotten: deze versie draait nog op Android 11. Dat zou vergeeflijk zijn geweest als de smartphone dateerde van vorig jaar, maar voor een toestel dat in februari gelanceerd is zou je toch Android 12 mogen verwachten. Het is ook nog onduidelijk wanneer die update dan zou komen. Daarbovenop is deze versie van MIUI echt niet de fijnste om mee te werken. Een overvloed aan overbodige bloatware-apps en het voortdurend proberen opdringen van instellingen zijn onze grootste frustraties. Je hebt als gebruiker het gevoel dat de software de baas is over jou in plaats van omgekeerd.
Poco X4 Pro: het eindverdict
De Poco X4 Pro is een zeer degelijke budgetsmartphone. Hij behoudt veel van de goede aspecten van zijn voorganger. Maar er zijn zeker ook contra’s. Zo voegt Poco maar weinig nieuwe, verrassende elementen toe en op gebied van software gaan ze met dit toestel helemaal de mist in. We roepen de X4 Pro daarom ook niet meer uit tot ‘ultieme budgetsmartphone’ omdat de concurrentie in het segment beter is geworden en het toestel ook zal moeten opboksen tegen middenklassers die voor een aanvaardbare meerprijs een evenwichtiger totaalpakket bieden.