Reviews

Xiaomi 12 review: Geen 12 in een dozijn

xiaomi 12
Xiaomi is het nieuwste vlaggenschip van Xiaomi. Image Credit: Xiaomi
Voordelen
Compact maar toch krachtig
Over het algemeen goede camera's
Kleurrijk en levendig display
Snel opladen
Nadelen
Telelens ontbreekt
Smartphone wordt warm bij zwaardere taken
Software vraagt gewenning
Aanbevolen prijs: €899
Waar te koop?

Xiaomi 12 - 5G smartphone - dual-SIM - RAM 8 GB / 256 GB - OLED-scherm - 6.28" - 2400 x 1080 pixels (120 Hz) - 3x achtercamera's 50 MP, 13 MP, 5 MP - front camera 32 MP - paars

Totaalscore 8
De Xiaomi 12 levert het beste bewijs dat de compacte smartphone helemaal terug van weggeweest is.

De Xiaomi 12 is het nieuwe vlaggenschip van de Chinese smartphonefabrikant. Xiaomi koos voor zijn nieuwste vlaggenschipreeks voor een gelijkaardige line-up als de OPPO Find X5-reeks. Je hebt een hoogtechnologisch (en zeer duur) Pro-model, een basismodel en een goedkopere versie die zich richting de middenklasse begeeft. Het basismodel moet de handschoen opnemen tegen de Samsung Galaxy S22 en de iPhone 13 (Mini). Wij namen deze compacte krachtpatser van Xiaomi onder handen om te beoordelen of deze smartphone zich daar ook naast mag zetten.

Xiaomi 12: onze bevindingen

Elegant ontwerp

De Xiaomi 12 doet je qua ontwerp onmiddellijk denken aan Samsung’s jongste door het compacte design. Maar als je beide toestellen naast elkaar zou leggen, dan is de Xiaomi 12 toch nog een klein kopje groter. Het display meet van bovenhoek tot onderhoek 6,28” tegenover de 6” van de S22. De afmetingen van Xiaomi 12 bieden je dus toch dat beetje meer schermruimte zonder dat de smartphone iets van zijn compactheid verliest. Wat ons betreft heeft Xiaomi hier een juist evenwicht in weten te vinden.

Klein is ook elegant bij deze smartphone. Het oppervlak is symmetrisch gebogen aan de voor- en achterzijde wat niet alleen een esthetische, maar ook een ergonomische meerwaarde biedt. De smartphone zit zeer aangenaam in je handen. De achterkant voelt door de glanzende afwerking wel aan alsof die uit goedkoper plastic gemaakt is, maar bestaat wel degelijk uit stevig Gorilla Glass om een stootje op te vangen. Xiaomi 12 mist wel een IP-rating, dus we raden toch enige voorzichtigheid aan.

Kleurrijk display

Van een vlaggenschip verwacht je een cinemawaardige beeldervaring en hier doet de Xiaomi 12 zeker niets aan tekort. Uitgedrukt in cijfers heb je een beeldresolutie van 1080 x 2400 pixels met 419 ppi, wat je haarscherp en gedetailleerd beeld oplevert. Het AMOLED-display zorgt ervoor dat de helderheid ook constant blijft. Op de officiële productpagina pakt de fabrikant graag uit met het gegeven dat de Xiaomi 12 één van de eerste smartphones met 12-bit kleurweergave dat tot 68 miljard kleuren helder kan weergeven. Het voegt weer een tikkeltje extra kleurdiepte toe aan het beeld, al geven we toe dat we het verschil met een 10-bit display maar nauwelijks kunnen waarnemen met ons blote oog. Uiteindelijk draait het er gewoon om dat een display je de hele dag door het best mogelijke beeld geeft en dat zit hier goed. De verversingsgraad kan je automatisch laten bijstellen tot 120 Hz en kijk je graag Netflix op je smartphone, dan kan je rekenen op Dolby Vision-kwaliteit. Dat maakt Xiaomi 12 een geschikte smartphone om onderweg eens snel een aflevering mee te pikken.

Enig minpuntje aan het display is de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Die zit naar ons gevoel net iets te laag om er goed bij te kunnen. Een paar centimeter hoger in het display had het snel ontgrendelen van je smartphone eenvoudiger gemaakt. Het is het enige aanraakpunt in het display dat moeilijker te bereiken is, maar verder laat het display zich zeer vlot met één hand bedienen.

Camera’s

De cameramodule is op een bijzondere manier opgebouwd. De lenzen zijn als het ware fysiek van elkaar gescheiden en wonen elk in hun eigen raster. Zo wordt de hiërarchie tussen de lenzen duidelijk getoond; de helft van het camera-eiland is voorbehouden voor de hoofdcamera. Van een 50MP-lens verwacht je scherpe foto’s en Xiaomi 12 stelt niet teleur. Je foto’s ogen zeer scherp, al kan de kleurkalibratie wel beter. Het klinkt ook zeer verleidelijk om de Ultra HD-modus in te schakelen, maar naar ons gevoel geeft deze modus maar weinig extra meerwaarde. Er hangt in deze modus soms een vreemde blauwachtige tint over je foto’s, ook wanneer je ze neemt op klaarlichte dag.

Onderaan het eiland vinden we de ultragroothoeklens, maar die camera staat zeker niet onderaan de ladder. Deze lens heeft een zeer brede kijkhoek van 132° en weet de randvervormingen goed te reduceren. Zo kan je oogstrelende landschappen ook zeer natuurlijk op beeld vastleggen. Met de macrolens breng je objecten zeer gedetailleerd in beeld en met een 32MP-lens krijg je ook een zeer goede selfiecamera ter beschikking. De sterke camera-setup mist echter wel een telefotolens om mee in te zoomen. Dat resulteert in te groot kwaliteitsverlies wanneer je inzoomt op verre objecten.  

Voor het maken van kwalitatieve filmopnames biedt Xiaomi 12 ook heel wat mogelijkheden. Zo introduceert Xiaomi motion tracking, motion capture en verbeterde eye-tracking tijdens het filmen. Dat stelt je in staat om je objecten nauwgezet te volgen tijdens de opname en elke beweging vast te leggen. Ook het maken van nachtopnames is aangepakt, maar voor ons blijft de OPPO Find X5 Pro toch de nachtspecialist bij uitstek.  

Prestaties en batterij

De Xiaomi 12 is uitgerust met de nieuwste flagshipprocessor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Die voorziet de smartphone van meer dan voldoende rekenkracht wat Xiaomi 12 één van de krachtigste vlaggenschepen maakt die je nu kan vinden. Echter doen zware taken de temperatuur van de smartphone snel oplopen. Het koelingssysteem lijkt niet optimaal te werken. Daardoor lijkt het tijdens het spelen van zwaardere games dat de smartphone het op ieder moment gaat begeven, terwijl de chipset meer dan krachtig genoeg is om door te zetten.

Een kleinere smartphone betekent vaak een kleinere batterij, al hoeft de Xiaomi 12 niet al te veel in te boeten aan batterijcapaciteit. Met 4500 mAh is die een stuk groter dan de batterij van de S22, al is de batterijduur niet spectaculair veel beter. Bij actief gebruik zal de batterij het net één dag volhouden, maar dan smeekt de smartphone voor meer batterijsap. Gelukkig kan je wel rekenen op de snellaadtechnologie van Xiaomi (67W) en ben je na ’s ochtends een half uurtje opladen weer klaar om er een dag tegenaan te vliegen.

MIUI 13

Elke software heeft voor- en tegenstanders, maar geen software zaait meer verdeling dan Xiaomi’s MIUI-schil. Xiaomi doet het nu eenmaal graag op zijn eigen manier en dat is met de nieuwe versie MIUI 13 niet anders. De software is gebaseerd op Android 12, maar grote veranderingen voert Xiaomi niet door ten aanzien van MIUI 12. Voor Xiaomi-fans is de stap dus klein, maar wie van een ander merkt overstapt, begeeft zich op vreemd terrein. Dat zal gepaard gaan met frustraties, maar als je MIUI leert kennen heeft het zeker zijn troeven. Zo biedt de software veel opties om de interface naar jouw smaak in te richten en is het ook zeer handig dat je apps per categorie kan indelen.

xiaomi 12 voorzijde
Kies één van de vele beschikbare thema’s.

Specificaties Xiaomi 12

 • Display: 6,28 inch AMOLED
 • Resolutie: 1080 x 2400 pixels 419ppi
 • Beeldverhouding: 20:9
 • Verversingssnelheid: 120Hz
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
 • GPU: Adreno 730
 • RAM: 8GB/12GB
 • Opslag: 128GB/256GB
 • 3 camera’s achteraan (50 MP main, 13 MP ultragroothoek (110 graden), 13 MP telemacro)
 • 1 camera vooraan (32 MP)
 • Video: maximaal 8K 24FPS (ook ‘s nachts)
 • Batterij: 4500 mAh (niet verwijderbaar)
 • Laden: 67W SUPERVOOC snelladen, 50W draadloos
 • Afmetingen: 152.7 x 69.9 x 8.2 mm
 • Gewicht: 180 gram
 • Software: MIUI 13(Android 12)

Xiaomi 12: kopen of niet?

Xiaomi 12 bevat veel goeds in een kleine verpakking. Net als de Samsung S22 toont Xiaomi 12 dat een vlaggenschipsmartphone compact kan zijn zonder aan power te moeten inboeten en op sommige vlakken steekt Xiaomi Samsung zelfs de loef af. Al is de smartphone zeker ook niet zonder zijn tekortkomingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zie jij heil in de toekomst van VR?

 • Nee (55%, 127 Votes)
 • Ja (21%, 49 Votes)
 • Ja, ik heb ook een VR-bril (10%, 22 Votes)
 • Ja, ik wil een VR-bril kopen (8%, 18 Votes)
 • Nee, ik heb wel een VR-bril (6%, 13 Votes)

Aantal stemmen: 229

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business