Reviews

Sonos Ray review: betaalbaar en compact

Sonos Ray review
Voordelen
Compact
Degelijke sound
Werkt samen met andere Sonos-speakers
Nadelen
Heeft zijn beperkingen
Aanbevolen prijs: €299 euro
Waar te koop?

Sonos Ray (Zwart)

Totaalscore 9
Na de Sonos Arc en tweede generatie Sonos Beam heeft de doorgewinterde audiogigant een derde soundbar klaar: de Sonos Ray, betaalbaar en compact. Wat vinden we ervan?

Het Amerikaanse Sonos heeft niet stilgezeten. De voorbije jaren zagen we verschillende nieuwe producten: de grote nieuwe soundbar Arc, de kleinere bluetooth- en wifi-speler Roam, met een opvolger in 2021, een tweede generatie van de populaire Sonos Beam en tot slot, begin 2022, de Sonos Ray.

De geruchten gingen al lang de ronde dat de audiogigant aan een soundbar werkte die een stuk betaalbaarder zou worden dan het aanbod vandaag. En zo geschiedde: voor de Sonos Ray leg je vandaag in de winkel 299 euro neer, wat schappelijk is. Om aan die prijs te geraken heeft het bedrijf natuurlijk hier en daar moeten inboeten.

Zo bevat de Sonos Ray geen ondersteuning voor Dolby Atmos, is er geen HDMI-poort aanwezig (en dus geen ondersteuning voor Arc) en heeft de soundbar ook geen rechtstreekse microfoon meer aan boord om je digitale assistent aan te sturen. Dat laatste is trouwens ook een weloverwogen keuze, want zeg nu zelf: hoe vaak gebruik jij een digitale assistent op je soundbar als je al één of twee speakers in huis hebt met Google Assistant of Siri?

Specificaties

  • Kleur: Zwart of wit
  • Afmetingen: 559 mm breed, 95 mm diep en 71 mm hoog
  • Gewicht: 1,95 kg
  • Connectiviteit: Optisch of WiFi
  • Bediening: Touchknoppen of je eigen afstandsbediening
  • Audio: 4 D-klasse versterkers, twee tweeters, twee midwoofers
  • Extra: TruePlay, nachtmodus, Apple AirPlay 2

Het design

Vaak zijn soundbars groot en bulky. Zeker de duurdere modellen zijn dikwijls lijviger dan gemiddeld. Als je dan naar de middenklasse soundbars kijkt, kom je vaak nog steeds exemplaren tegen die in verhouding redelijk groot zijn. Dat kan je van de Sonos Ray echt niet zeggen. Hij is wat hoger dan de Beam 2, maar zeker niet vervelend groot. De soundbar is matzwart of matwit afwerkt en heeft het knappe design dat je bij de meest recente Sonosspeakers zal terugvinden. Bovenaan zitten drie touchknoppen voor volume en play/pauze. Vooraan zit een handige led die je (als je dat hebt ingesteld) kan gebruiken als controlelampje. Aan de achterkant vinden we van links naar rechts een knop om te koppelen, de voedingspoort, een poort voor de optische kabel en tot slot een ethernetaansluiting. Je kan Sonos Ray ook perfect aansluiten op de wifi, dus je hoeft ethernet niet per se te gebruiken als dat niet mogelijk is. Meer valt er eigenlijk niet te zeggen over de Ray, met zijn compact en aantrekkelijk design, zonder al te veel toeters en bellen.

In combinatie met je tv

De meeste tv’s hebben slechte speakers aan boord, daar moeten we eerlijk in zijn. Veel televisiefabrikanten steken er de laatste jaren wel al een stuk meer tijd en moeite in, maar het resultaat blijft dikwijls teleurstellen. Een soundbar kan soelaas bieden. Natuurlijk wil je na aankoop van je nieuwe tv ook niet te veel geld meer uitgeven en een soundbar zoals de Sonos Ray kan voor jou wel eens de perfecte en betaalbare oplossing zijn. Helaas moet je het stellen met de optische input, maar dat is op zichzelf geen enkel probleem.

Als je bijvoorbeeld nog een Apple TV-box of een gamingconsole hebt aangesloten via HDMI op je tv, kan je de audio dan ook perfect op die manier naar buiten sturen op de Ray. Geen HDMI dus, is dat erg? Nee hoor, sterker nog: je spaart er een HDMI-poort op je televisie mee uit. Twee vliegen in één klap, dus. Als we naar de audiokwaliteit kijken zijn we (in verhouding tot de prijs) zeer tevreden. Je merkt dat de Sonos Ray soms wel op zijn limieten botst, maar dat is logisch gezien de grootte. Sonos had veel oog voor detail, en gesprekken in films of podcasts klinken bijzonder helder, een fijn pluspunt. De bas is voldoende voor de meeste content en de beperkte klankkast heeft zijn limieten. Dat is zeker geen nadeel. Je zou kunnen investeren in een extra sub, maar dan ben je al snel 800 euro kwijt.

Voor de combinatie met de Ray loopt het prijskaartje al snel op tot boven de 1.000 euro. Maak vooral voor jezelf uit of je dat geld eraan wil geven en houd in het achterhoofd dat er geruchten rondgaan dat Sonos aan een betaalbare optie werkt voor de Sub, vermoedelijk voor bij de Ray. De Sonos Ray heeft ook TruePlay aan boord. Daarmee kan je het geluid perfect afstemmen op de ruimte waarin je de soundbar hebt geplaatst. Ray gaat dan op zoek naar de beste manier om je audio tot leven te brengen.

Alle nieuwe producten beschikken over TruePlay. Wie vandaag nog op het Sonos S1-systeem zit, zal voor Ray wel de S2-applicatie moeten gaan gebruiken en dus een tweede systeem aanmaken. Als tweede leuke extra heeft de Ray ook de nieuwe nachtmodus. Die is gemaakt om je audio ’s avonds zachter te zetten voor andere huisgenoten. Nachtmodus zorgt ervoor dat jij nog die extra dimensie hebt in je film of serie en dat je huisgenoten rustig kunnen slapen.

Iets voor jou?

De Sonos Ray is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar dat beetje meer levendige audio bij het tv-kijken, gamen of simpelweg als aanvulling op hun andere Sonos-speakers. Ray is geen hoogvlieger, maar levert wel meer dan voldoende warme en diepe audio, zodat je toch meer feeling hebt met het geluid tijdens je favoriete film of serie. Voor 299 euro kan je eigenlijk al bijna niet sukkelen, want je krijgt er Sonos-kwaliteit voor in de plaats. Je hoeft niet te twijfelen, als je het ons vraagt. Als je toch graag iets meer diepgang hebt en schrik hebt om op de limieten van de Ray te botsen, kan je altijd voor een stapje hoger kiezen en voor de Beam (Gen 2) gaan.

audioontspanningreviewsslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken