Sony WH-1000XM5 review: Opnieuw van topniveau
Sony WH-1000XM5 Zilver
De WH-1000 reeks staat al meerdere jaren bovenaan de lijst van favoriete noise-cancelling hoofdtelefoons op de redactie en daar is een goede reden voor. De WH-1000XM3 die in 2018 op de markt verscheen wist je als consument immers te voorzien van geweldige ruisonderdrukking gecombineerd met een handig, stijlvol ontwerp en ook nog eens uitstekende geluidskwaliteit. Zelfs de prijs wist doorheen de jaren indruk te maken, want hoewel 350 euro initieel veel geld was, daalde deze elk jaar, waardoor de XM3 jaarlijks een van de beste deals van Black Friday werd en zelfs nu nog aan te raden is. De WH-1000XM4 van enkele jaren geleden had dan ook geen grote upgrades nodig en wist opnieuw te scoren.
Ontwerp
Dat brengt ons bij de WH-1000XM5 en voor deze nieuwe generatie kan je naast de nodige upgrades ook een volledig nieuw ontwerp verwachten. Minder naden en scherpe kantjes zijn nu eenmaal in, deels geholpen door de Airpods Max van Apple. Dit vertaalt zich in een ontwerp dat slanker is dan voordien, zoals duidelijk te merken is aan de hoofdband. Ook het verstellen van de hoofdtelefoon gaat zonder afbreuk te doen aan het ontwerp en de microfoons zijn veel beter weggewerkt. De touch-gevoelige oorschelpen en twee knoppen voor noise-cancellation en het aan- en uitzetten zijn behouden.
Het ontwerp spreekt ons dan ook aan, maar komt met één groot nadeel: de WH-1000XM5 kan niet meer bij elkaar geplooid worden tot half zijn grootte zoals zijn voorgangers dat konden. Dat is best vervelend, want je hebt plots heel wat extra ruimte nodig in je tas of rugzak. De nieuwe draagtas plooit wel bij elkaar als ze niet in gebruik is, maar dat is een schrale troost. Hoe vervelend dit is hangt er vanaf hoeveel ruimte jij hebt als je onderweg bent. Voor iemand die vaak reist met een tas vol camera-apparatuur zoals mezelf, telt elke centimeter.
Extra veel mogelijkheden
De belangrijkste reden om de Sony WH-1000XM5 te kopen is natuurlijk zijn ruisonderdrukking. Werden er daarvoor bij de WH-1000XM4 nog vier microfoons gebruikt, dan zijn dat er nu maar liefst dubbel zoveel. Noise cancellation wordt ook beter geoptimaliseerd en windruis is minder merkbaar dan voordien. Omdat de vorige generatie al uitstekend was merkten we geen enorme verschillen, maar er is wel vooruitgang gemaakt. De verschillende instellingen voor ANC op basis van je locatie lijken bijvoorbeeld vlotter te werken.
Verder voegt de W-1000XM5 nog wat slimme functies toe, waarvan we er enkele ook al zagen bij de LinkBuds die eerder dit jaar verschenen. Denk bijvoorbeeld aan Speak-to-Chat, waarbij je muziek automatisch gepauzeerd wordt en in dit geval ANC uitgaat wanneer je een gesprek begint. Super handig, al kunnen sommige geluiden de functie al eens per ongeluk activeren. Je kan nu ook Google Assistant en Alexa oproepen via hun roepwoorden, al is dat geen functionaliteit die we zelf echt gebruiken. Wel handig is de draagdetectie die opmerkt wanneer je de hoofdtelefoon afneemt en je muziek of audioboek voor je pauzeert.
Met meerdere apparaten verbinden via multi-point is nog steeds mogelijk en dat is dan ook een belangrijke meerwaarde. Dit is immers een hoofdtelefoon die je ook al eens wil gebruiken in combinatie met je laptop. Waarom zou je immers niet gebruik willen maken van de uitstekende kwaliteit van de ingebouwde 2×2 beamforming microfoons? Onderweg wissel je dan weer naar je smartphone en klink je tijdens een mobiele Teams meeting ook zeer helder.
Geluidskwaliteit
Op het vlak van audio werd de 40mm driver vervangen door een speciaal ontworpen 30mm driver met een lichte koepel, onder andere gemaakt van koolstofvezelcomposiet dat de hoogfrequente gevoeligheid verbetert voor een natuurlijker geluidskwaliteit met ondersteuning voor LDAC High-Resolution Audio. Die combinatie zorgt ervoor dat de geluidskwaliteit opnieuw uitstekend is en je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de kleinere driver een negatief effect zou hebben. Ook de bas is prima zonder te overdreven te zijn. Zoals we ondertussen gewend zijn van Sony heeft de WH-1000XM5 ook ondersteuning voor 360 Reality Audio in combinatie met streamingdiensten zoals Tidal.
Batterijduur
Aanvankelijk deden er geruchten de ronde dat de Sony WH-1000XM5 een veel langere batterijduur zou krijgen dan zijn voorganger. Deze bleken echter niet te kloppen en het is dus gebleven bij de vertrouwde 30 uur met ANC aan. Echt een probleem maken we daar niet van, zeker omdat er ook voorzien is in snelladen via USB PD (Power Delivery). Hierdoor staat drie minuten laden gelijk aan drie uur luisterplezier. Meer heb je echt niet nodig.
Conclusie
Je hoort het al, de Sony WH-1000XM5 is opnieuw een aanrader. Met een adviesprijs van 420 euro voor dit nieuwe model, blijven de XM3 of XM4 wel nog steeds heel aantrekkelijk als je graag een 150-tal euro uitspaart. Dit raden we je ook aan als je graag een compacte hoofdtelefoon hebt, want hoewel de WH-1000XM5 heel veel te bieden heeft, is hij niet zo draagbaar als zijn voorgangers. Wil je echter de allerbeste ANC, uitstekend geluidskwaliteit en een hoop nieuwe snufjes? Kies dan voor de Sony WH-1000XM5.
Dit product werd door de TechPulse-redactie aangeduid als één van de beste ANC-hoofdtelefoons in 2024. Meer weten? Lees het hier.