Sony WF-1000XM5 review: de juiste upgrades
Sony WF-1000XM5 écouteurs sans Fil à réduction de Bruit, Bluetooth, Intra-Auriculaires avec Micro, 36 Heures d'autonomie, Charge Rapide, IPX4, Compatible iOS et Android - Noir
Sony wist met de WF-1000XM4 hoge ogen te gooien. Net als zijn voorganger, de XM3, kon de WF-XM4 concurrenten in het high-end audiosegment met gemak overschaduwen. Niet alleen op het vlak van audio. Het was vooral de ANC (ruisonderdrukking) waarmee Sony vriend en vijand continu wist te verrassen.
Met de vijfde generatie WF zegt Sony weeral flinke stappen te hebben gemaakt. De ruisonderdrukking moet ‘tot 20 procent beter presteren’, liet het merk ons weten tijdens de productlancering. Met die verbetering heeft Sony ook meteen de prijzen verhoogd. De nieuwe in-ears kosten ruim 300 euro. Ze zijn daarmee gelijkaardig geprijsd aan de Bose QuietComfort Earbuds II. Kunnen ze zich ook op andere vlakken met de Bose-in-ears evenaren?
Compacter ontwerp
Eén terugkerende klacht voor de WF-1000XM4 was het draagcomfort. Die hoofdtelefoon is relatief groot en zwaar. Dat leidde er ook steeds tot dat de in-ears uit de oren vielen, of gewoon niet bepaald comfortabel aanvoelden. Met de WF-1000XM5 lijkt dat probleem in een klap weggevaagd. Sony heeft de oortjes 25 procent compacter en 20 procent lichter weten te maken. In combinatie met de foam-eartips die Sony meelevert, maakt dat voor een ideale draagervaring.
Zelfs na de oortjes drie tot vier uur te hebben gedragen, voelden wij ze niet in onze oren. Met oortjes als Xiaomi’s Buds 4 Pro, Samsungs Galaxy Buds 2 Pro en zelfs Boses QuietComfort Earbuds II neemt het draagcomfort sneller af. Toch is dat een ervaring die niet voor iedereen gelijk zal zijn. Iedereen heeft immers andere oren. Wat wel vaststaat is dat de WF-1000XM5 pakken comfortabeler aanvoelt dan de XM4’s, en wat ons betreft prima geschikt is om te dragen gedurende een werkdag.
Sterkste noise-cancelling
Waar gebruikers van de Sony WF-1000XM4 zeker niet over klaagden was de ruisonderdrukking. Tijdens de presentatie van de in-ears meldde Sony de noise-cancelling-prestaties met nog een 20 procent te hebben verbeterd. Hoewel deze cijfers voor ons niet te verifiëren zijn, kunnen we niet anders dan Sony complimenteren voor de sterke ANC-functie. Ik durf persoonlijk gerust te zeggen dat de WF-1000XM5 de sterkste ruisonderdrukking biedt van alle beschikbare in-ear-hoofdtelefoons.
Waar we ook kwamen met de WF-1000XM5 in de oren – de supermarkt, op de bus of trein, het centrum of onze werkplek thuis – het werd het plots stil. Tegenover de Bose QuietComfort Earbuds II weten de Sony’s wat meer geluid uit het lage audiospectrum (bas) te filteren. Stemmen zijn vrijwel onverstaanbaar, en ook toetsenborden, ventilators en deurbellen breken niet door de ANC heen.
Speak-to-chat
Speak-to-chat maakt daarvoor gelukkig zijn comeback. Zodra je begint te praten schakelen de in-ears automatisch de omgevingsgeluid-modi in. In onze testen werkt dit prima, maar het voelt vooral gewoon wat vreemd. Met in-ears praten voelt alsof je geen aandacht hebt voor de ander. Misschien is het wat ouderwets, maar wij trekken de oortjes toch liever uit onze oren bij gesprekken. De stem van je gesprekspartner klinkt dan ook net wat natuurlijker.
Dynamic Driver X
Sony sprak tijdens zijn presentatie ook over grootse verbeteringen voor de drivers. Ondanks de compactere behuizing, wonnen de drivers juist terrein. De Dynamic Driver X heeft een diameter van 8,4 mm, tegenover 6 mm bij de drivers van de WF-XM4. Volgens de audiofabrikant zorgt de driver naast ‘hogekwaliteitsaudioreproductie’ voor een efficiëntieslag. Het toegenomen oppervlak zou er immers voor zorgen dat ze minder moeten bewegen om dezelfde geluidsgolven te creëren. Zulke opmerkingen zijn altijd lastig te verifiëren. De efficiëntie van in-earhoofdtelefoons is bovendien niet enkel afhankelijk van de drivers.
Maar, dat terzijde: hoe klinken de WF-1000XM5’s? Sony herhaalt wat ons betreft het recept dat het met de WF-XM4 reeds verfijnde. Basnoten zijn ontzettend zuiver en krachtig, maar nemen daarbij niet de dynamiek van minder bas-heavy nummers weg. Bij Bad Bood van Taylor Swift zorgt de WF-1000XM5 voor een dynamisch spektakel, waarbij zowel stemmen, instrumenten als bassen vloeiend je oren in rollen.
Hoofd op ontploffen
Feels van Calvin Harris benadrukt de baskwaliteit van de WF-XM5. Wederom geldt daarbij: de krachtige bas gaat niet ten koste van de stem- en instrumentreproductie. In uitzonderlijke gevallen lijken de oortjes wel in ‘overdrive’ te gaan. One Dance (Drake) staat weliswaar bekend om zijn zware basnoten, maar is hier wel iets té sterk aangezet. Op een gegeven moment voelt het meer aan alsof ons hoofd op ontploffen staat. Dat mag uiteraard niet de bedoeling zijn. Via de Sony Headphones-app kan je nog wel zelf aan de EQ sleutelen. Alle testen zijn uitgevoerd in de standaardmodus die de oortjes uit de doos meekrijgen.
Batterijduur
Sony’s efficiëntieclaims lijken wel positief uit te pakken voor de batterijduur. Ondanks dat de ruimte voor de batterij is afgenomen, bleef de batterijduur gelijk ten opzichte van de XM4. Volgens de specificatielijst gaan de oortjes namelijk maximaal 24 uur mee, inclusief de oplaadcase. Op een volle lading gaan de oortjes volgens onze testen echter nog (net) iets langer mee. Een batterijduur van 9 uur is met gemak haalbaar.
In totaal zouden de oortjes daardoor 27 uur meegaan (inclusief de case). Let wel: de batterijduur wordt door allerlei factoren beïnvloed, waaronder het volume, maar ook de omgeving waarin je je bevindt. Als de bluetooth-chip harder moet werden om verbonden te blijven, kost dit uiteraard meer energie. Zeker in stedelijke gebieden, waar wij ook vertoeven, is dit vaker het geval dan op bijvoorbeeld het platteland. Goed om nog te weten: na drie minuten in de case kunnen de oortjes er weer één uur tegenaan.
(On)handige Sony-app
Voor het bedienen van de Sony-in-ears kan je terecht in de Sony Headphones-app. Daarin vind je de gebruikelijke in-earinstellingen, incluis de optie om muziek te pauzeren als je de oortjes uitdoet. Dat pauzeren gaat overigens razendsnel: het loopt bijna synchroon met het moment dat je ze uit je oren trekt. Verder bieden de oortjes ook aanraakbediening – ook de instellingen daarvoor zijn in de Headphones-app verwerkt.
Wat ons betreft is het aanbod van die opties nog wel wat summier. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk het volume met tikacties te bedienen. Wel kan je nummers skippen en tussen ruisonderdrukking of omgevingsgeluid wisselen met enkele tikken. De instellingen daarvoor herbergt Sony in het Systeem-tabblad. Als Sony het aantal opties niet kan uitbreiden, zou een opschoning zeker en vast welkom zijn.
Op het moment van schrijven zijn alle aanraakopties los in de app gesmeten. Een overzichtelijk tabblad waar je per tikactie een optie kan aanwijzen, is geen overbodige luxe. Al is het maar omdat merken zoals Anker (Soundcore) dit wel voor elkaar krijgen, zelfs aan lagere prijzen.
Eindoordeel
Als er één bedrijf weet hoe je keer op keer goede in-earoortjes maakt, is het wel Sony. Zeker met de WF-serie schoot Sony al meermaals de bal keihard in het doel. Wel moest het nog stappen zetten voor het draagcomfort van de oortjes. Met die klachten lijkt nu ook te zijn afgerekend – in onze optiek, althans.
Op andere vlakken weet Sony te doen wat van ze verwacht wordt: oortjes maken die héél goed klinken en vooral ook goede ruisonderdrukking bieden. Kwaliteit, zo bleek eerder ook bij Bose, is en blijft kostbaar. Met een adviesprijs van 320 euro zijn ze immers niet bepaald ‘scherp geprijsd’. Voor die prijs krijg je wel een product dat net een trede boven de Bose’s uitkomt.
from €199,00