Reviews

Jabra Elite 10 review: dubbel comfort voor je oren

Jabra Elite 10
© Jabra
Voordelen
Zit extreem comfortabel
Halfopen design
Spatial Audio, ook op Android-apparaten
De beste transparantiemodus tot nu toe, met windruisonderdrukking
Klaar voor Bluetooth LE
IP57-rating
Smal doosje met draadloos opladen
Nadelen
Geluidskwaliteit tijdens het bellen is niet denderend
ANC laat veel geluid door vergeleken met oortjes die wel helemaal afsluiten
Aanbevolen prijs: €249,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Jabra Elite 10-oortjes zijn ontwikkeld voor alledaags gebruik, maar het zijn zeker geen alledaagse oortjes.

Met de Elite 10 en Elite 8 Active lanceerde Jabra twee nieuwe paren draadloze oortjes. De Elite 8 Active-oortjes spitsen zich toe op de sporters, terwijl de Elite 10 vooral inzetten op langdurig comfort, zowel tijdens het werk als onderweg en in je vrije tijd. Dat zagen wij wel zitten – en dus gingen we aan de slag met Jabra’s Elite 10-oortjes.

Eerst en vooral: met de Elite 10’s van Jabra krijg je geen doorsnee draadloze oortjes. De meeste audiomerken zetten tegenwoordig in op afdichting, met oortjes die zich als het ware in je gehoorkanaal vastzuigen. Enkele fabrikanten doen het anders en komen met zogenaamd ‘halfopen’ pasvormen. Daarbij liggen de oortjes wel in het gehoorkanaal, maar sluiten ze dat niet volledig af. We zien die aanpak bij de Apple AirPods, de Samsung Galaxy Buds, de Nothing Ear (Stick) en nu ook op Jabra’s Elite 10. Die halfopen technologie brengt een aantal gevolgen met zich mee. Eén daarvan is comfort: omdat je gehoorgang niet volledig versperd wordt door een siliconen tipje, voel je de oortjes in principe veel minder zitten. Niet alle gevolgen van die halfopen technologie zijn echter even positief – of Jabra daar het hoofd aan weet te bieden, gaan we hier voor jou na.

Design

De Elite 10’s zitten niet alleen enorm comfortabel in je oren, maar ook in je broekzak. Het doosje van de oortjes is met 24,4 x 46,9 x 65,4 mm bijzonder smal en paste altijd in onze zakken, ook als we gingen zitten. Daar staat tegenover dat het doosje een vrij grote oppervlakte heeft, maar die vonden we net handig. Je kan de houder namelijk draadloos opladen, wat hier fijn werkt. Bovendien laat de vorm van de oortjes ook niet echt toe om de case verder te verkleinen. Volgens ons hoeft dat echt niet: het doosje is voldoende smal en zorgt ervoor dat je tot 36 uren muziek kan luisteren. Naargelang het volume en de ANC-instellingen zakt de luisterduur met de oortjes van 8 naar 6 uur, terwijl je de oortjes 4,5 keren volledig kan opladen met het doosje. De oortjes van Jabra klikken bovendien goed vast in hun houder: met sterke magneetjes worden de contactpunten steeds juist gepositioneerd. Je kan er dus zeker van zijn dat de oortjes goed aan het opladen zijn.

© Jabra

De oortjes zelf zien er verder niet bepaald traditioneel uit. De tipjes, die bij andere oortjes rond, hooguit een beetje ovaal zijn, krijgen van Jabra een speciale vorm aangemeten. De ‘ear gels’, zoals Jabra ze noemt, kregen een speciale vorm die bijdraagt aan het draagcomfort van de oortjes en die dus een groot deel van Jabra’s ComfortFit-technologie uitmaken. Siliconen tipjes die je nog ergens hebt liggen, zullen niet op de Elite 10’s passen. Het zou ons echter verbazen als iemand dat nodig zou vinden. Jabra heeft er, bij het ontwerpen van deze oortjes, de scans van maar liefst 62.000 oren bijgenomen. Dat heeft z’n vruchten zeker afgeworpen: iedereen heeft twee verschillende oren en bij mij zit daar net iets meer verschil op dan bij anderen. Eindstand: langs de rechterkant zitten oortjes wel goed, maar langs links vallen ze dikwijls uit. Dat is hier niet het geval: in beide oren zitten de Elite 10’s stevig, zonder dat ze een stevig pasgevoel geven.

Geluid

Als het over geluid gaat, is Jabra doorgaans goed bij de les. Dat is hier niet anders: de Elite 10’s werden uitgerust met drivers van 10 mm, die in staat zijn om flink wat geluid te produceren. Dat verschil in drivers wordt ondersteund door een soundscape die breder is dan bij voorgaande Jabra-oortjes. Dat beviel ons goed: over de hele lijn klonk muziek goed. Bij moderne popmuziek had de bas een stevige punch, terwijl de Jabra Elite 10’s ook de contrabaslijnen van Christian McBride met overtuiging in onze oren projecteert. De bas is goed aanwezig, wat voor nogal wat andere halfopen oortjes een probleem kan zijn. Ook de rest van de muziek klinkt telkens goed door en in evenwicht. Nummers als die van Thundercat en Flying Lotus, die met mindere apparatuur nogal gauw in een modderige boel veranderen, zijn met de Elite 10’s dan ook echt te genieten. Jabra weet wat het doet met zijn standaardinstelling, die volgens ons elke muziekluisteraar wel in meer of mindere mate tegemoetkomt. Via de Jabra Sound+-app kan je verder sleutelen aan de EQ, mocht je dat nodig vinden.

Spatial Audio

De grote primeur voor de Jabra Elite 10-oortjes is echter Dolby Spatial Audio: softwaretrucs die het doen lijken alsof de muziek niet rechtstreeks in je oren geblazen wordt, maar alsof de muzikanten rondom je heen staan opgesteld. Deze instelling dien je eerst te activeren in de Jabra Sound+-app: niet iedereen is gewend aan het ‘open’ gevoel dat een Atmos-luistervaring biedt en mensen houden nu eenmaal meer van wat voor hen bekend aanvoelt. De Elite 10’s brengen die ruimtelijke ervaring als eerste naar Android, waardoor je nu ook daar van ruimtelijk geluid kunt genieten – zo lang het nummer dat ondersteunt, natuurlijk. Muziek luisteren via Apple Music of series kijken via Amazon Prime Video geeft je toegang tot Spatial Audio-tracks. Haal je de Elite 10’s in huis? Dan moet je dit echt eens geprobeerd hebben: de meeste nummers klinken effectief beter . Zelfs als dat niet het geval is: het heeft iets om je muziek in Atmos te horen, alsof hij in de ruimte rond je gespeeld wordt. Zeker met Head Tracking, een functie die beschikbaar is voor de Elite 10, voelt het alsof je tussen de muzikanten zit.

De Jabra Sound+-app is enorm duidelijk en laat je instellingen naar wens aanpassen.

ANC

Het geluid dat de Jabra Elite 10’s produceren is indrukwekkend, zelfs als je geen rekening houdt met het feit dat het om halfopen oortjes gaat. Geweten is ook dat halfopen oortjes het moeilijk hebben met ANC: omdat de gehoorgang niet volledig wordt afgedicht, kan er langs daar altijd een beetje geluid binnenglippen. Dat is iets om rekening mee te houden op de Elite 10, al stoorde het ons niet. De Jabra Elite 10 zorgt ervoor dat het meeste geluid verdwijnt: achtergrondgeluid en de trein zal je niet horen, maar van die ene persoon die veel te luid aan het bellen is, zal je een beetje last blijven hebben. De Elite 10’s hebben Jabra’s Advanced ANC-systeem in zich zitten, dat twee keer zo sterk is als gewoonlijk. Dat kan goed kloppen, maar er komt toch nog een beetje geluid naar binnen.

HearThru

Naast ANC bieden fabrikanten van draadloze oordopjes vaak een transparantiemodus aan. Doorgaans klinken die modi énorm slecht, waardoor je de oortjes eigenlijk beter uit je oren haalt. Wat ons betreft is dit de grootste verdienste van de Jabra Elite 10: de HearThru-modus van Jabra is nagenoeg perfect. Geen constante ruis, geen plotselinge verschillen in audioniveau. HearThru biedt op de Elite 10-oortjes bovendien ook ruisonderdrukking. Iedereen die al eens met oortjes in de wind of op de fiets op pad ging, weet waarover het gaat: het continue suizen van de wind in je oren. De eerste tien seconden hoor je dat nog wel even, maar daarna verdwijnt het geruis als sneeuw voor de zon. Oortjes gaan bij ons normaal gezien nooit mee op de fiets, maar met de HearThru-modus konden we het verkeer perfect horen. De HearThru-modus is niet alleen ideaal om snel je boodschappen af te rekenen terwijl je de oortjes nog in hebt, maar helpt je ook om het verkeer in de gaten te houden.

Bellen

Het enige échte minpunt dat de Jabra Elite 10 momenteel treft, is de geluidskwaliteit tijdens het bellen. ‘Momenteel’, want de kans is groot dat de firmware hier later nog voor bijgewerkt wordt. In stille omgevingen klink je echt wel heel duidelijk en natuurlijk dankzij zes microfoons die je stem oppikken. De hardware is er dus wel, maar in luide omgevingen werkt alles toch geen 100 procent. Pogingen om het achtergrondgeluid te dempen hebben duidelijk invloed op je stem. Het is dus verstandiger om geen meetings te houden met oorverdovende geluiden op de achtergrond. Dat is bovendien niet alleen aangenamer voor je gesprekspartner, maar ook voor de mensen om je heen.  

Uitgelicht artikel Jabra Speak2 75 Jabra Speak2 75 review: beste compacte speakerphone?

Technische details

Daar stopt het niet als het om speciale functies en eigenschappen gaat. Zoals het degelijke oortjes voor zakelijk gebruik betaamt, bieden de Jabra Elite 10’s ook multipoint-connecties. Android-fanaten zullen misschien de AptX-ondersteuning missen die Jabra vroeger wel had, aangezien deze keer enkel AAC en SBC-codecs ondersteund worden. Verder bieden de oortjes ondersteuning voor Bluetooth 5.3 en zijn ze klaar voor Bluetooth LE: ondersteuning daarvoor komt met een firmware naar de oortjes. Tot slot: hoewel ze niet zo stevig zijn als de Jabra Elite 8 Active, kregen deze oortjes toch een IP57-rating met zich mee. Ze zijn dus bestand tegen water, zweet en stof.

Conclusie

Deze oortjes hebben de term ‘Elite’ in hun naam niet gestolen: Jabra brengt  uitstekende premiumoortjes op de markt. Liefhebbers van halfopen designs zijn intussen al wel gewend dat de ANC nooit écht op-en-top  is. Wie halfopen oortjes koopt, kiest daar in onze ogen eerder bewust voor. De Jabra Elite 10’s weten in ieder geval wel geluid van topkwaliteit af te leveren én brengen Dolby Spatial Audio voor het eerst naar Android-telefoons. De allergrootste verdiensten van de Elite 10 zijn in onze ogen echter de enorm comfortabele, maar toch stevige pasvorm; en een waanzinnig goede HearThru-modus. Alleen daarom al verdienen de Elite 10’s het om bovenaan de lijsten opgenomen te worden.

audiodraadloze oortjesIFA 2023jabraJabra Elite 10

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken