Reviews

JBL Tour Pro 2 review: flinke oortjes in een flinker doosje

© TechPulse
Voordelen
Goede luisterervaring
Redelijk comfortabel
ANC-prestaties zijn top
Nadelen
Dikke case
Ambient Aware klinkt slecht
Geen informatie over muziek op schermpje
Aanbevolen prijs: €249,99
Waar te koop?
Totaalscore 7
De JBL Tour Pro 2-oortjes weten met hun schermpje de aandacht te trekken. Wij testten of dat ook geldt voor de oortjes zelf.

Draadloze oordopjes heb je ondertussen in verschillende vormen en maten. Het lijkt stilaan alsof fabrikanten al hun ideeën over nieuwe vormen van oortjes zo goed als opgebruikt hebben. “Dan maar beginnen aan de case”, lijken ze bij JBL gedacht te hebben. Het resultaat is de JBL Tour Pro 2: een set draadloze oortjes waarvan de case een scherm heeft.

De olifant in de kamer

Om met de deur in huis te vallen en meteen de olifant in de kamer te adresseren: ja, dat schermpje op het oplaaddoosje van de JBL Tour Pro 2 is een gimmick van jewelste. Er zijn weinig draadloze oortjes die, nog voor je ze uit het doosje gehaald hebt, je aandacht zo weten te grijpen als de Tour Pro 2’s. Of dat schermpje nut heeft, hangt grotendeels af van waar je het doosje stopt. Wie zijn broekzakken niet graag gevuld ziet en zo’n doosje in de rugzak steekt, zal er niet snel van kunnen profiteren. Heb je het wel binnen handbereik? Dan kan je met het doosje aan een veelvoud van instellingen sleutelen in een van de vele schermpjes voor mediacontrole, een volumeregelaar, geluidsmodi, een equalizer, een timer, instellingen voor Spatial Sound, helderheid van het schermpje, de wallpaper, VoiceAware-instellingen, een find-my-budsscherm en zelfs een zaklamp.

Je hebt dus heel wat opties op het aanraakgevoelige schermpje van 1,45 inch. Té veel, als je het ons vraagt. Je hebt de optie om het aantal schermen via de JBL-app terug te dringen tot een werkbaar aantal. Handig, zeker aangezien je in die JBL-app ook meteen alle instellingen voor de oortjes kan aanpassen, maar dan via een scherm dat iets groter en handzamer is. Daardoor kwam het doosje hier eigenlijk alleen naar boven als het tijd werd om de oortjes bij te laden of weg te stoppen. Op je telefoon kan je bovendien zien wat je aan het luisteren bent. Hoewel het doosje je wel controle geeft over wat je afspeelt, kan je er niet op zien wat je precies afspeelt.

Design en pasvorm

Daar komt ook bij dat het doosje van de JBL Tour Pro 2’s vrij dik is. Het feit dat er een scherm van 1,45 inch op gekleefd werd, heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. In onze broekzak was wel nog plek voor het doosje, maar op de fiets was het niet bepaald plezierig om zo’n doosje in je zak te hebben zitten.

Gelukkig waren de oortjes zelf comfortabeler. Het is al langer geweten dat JBL niet vies is van oordoppen die aan de grote kant zijn en dat is ook hier het geval. Toch zat de grootte geenszins in de weg van ons draagcomfort. De oortjes zijn relatief licht en zitten stevig in het oor. Ben je niet zeker of ze bij jou goed afsluiten? Dan schiet de JBL-app te hulp: in die app zit namelijk een functie waarmee je de afdichting van je oortjes kan testen. Anders dan bij de JBL Reflect Aero wilden de Tour Pro 2’s bij ons wél meteen correct afdichten, zonder dat we tegen de oortjes moesten beginnen duwen. Het lijkt er dan ook op dat de fabrikant een pasvorm gevonden heeft die voor de meeste gebruikers goed is.

© JBL

De oortjes zelf? Die zien er oké uit, maar ook niet meer dan dat. Ze zijn gemaakt uit een aantal verschillende materialen en dat zie je ook duidelijk als je ze in hebt: de platte steeltjes, die op de dopjes gekleefd lijken te zijn, bestaan duidelijk uit een mat en een glanzend gedeelte. Noem het onnozel, maar ik blink niet graag uit mijn oren. Dat doe je met deze oortjes wel een klein beetje.

Geluidskwaliteit

Het geluid dat uit de JBL Tour Pro 2-oortjes komt is zeker niet slecht. Ons valt vooral op dat de mix over het algemeen goed gebalanceerd werd. De bas- en trebletonen komen daarbij redelijk goed naar voren. Middentonen bevinden zich iets meer op de achtergrond. In de praktijk vertaalt zich dat naar een goede basrespons met voldoende punch en definitie om ook van basgitaren en contrabassen te genieten. De JBL Tour Pro 2’s weten dus een volle geluidservaring te bieden.

Daar staat wel tegenover dat je voor de JBL Tour Pro 2-oortjes wat meer geld kwijt bent dan voor de andere oortjes in het JBL-gamma. Daar wringt het schoentje een beetje: in dezelfde prijsklasse zijn ook oortjes te vinden als de Apple Airpods Pro 2 en de Bose Quietcomfort Earbuds II. Die oortjes weten de JBL Tour Pro 2’s het vuur echt wel aan de schenen te leggen als het om geluidskwaliteit en de omvang van het doosje gaat. Wie geen boodschap heeft aan een extra schermpje zien we dan ook eerder voor andere oortjes kiezen. In vergelijking met goedkopere oortjes kunnen we wel zeggen dat de Tour Pro 2’s beter presteren. Je betaalt dus wel een beetje extra voor het schermpje op het oplaaddoosje, maar de oortjes die erin zitten passen nog bij de prijs die ervoor gevraagd wordt.

Geluidsmodussen

De JBL Tour Pro 2’s bieden ondersteuning voor een aantal geluidsmodussen. Het is haast vanzelfsprekend dat er op oortjes als de deze Active Noise Cancellation (ANC) aanwezig is. Wat dat betreft blijkt JBL goed bij de les: wanneer je de oortjes insteekt, lijkt het haast alsof de wereld rondom je verdwijnt. De ANC lijkt vooral afgestemd te zijn voor onderweg en in kantooromgevingen: een radio hoor je niet meer spelen en het constante geruis van de trein of auto’s op de baan kan je aan je voorbij laten gaan. Je creëert als het ware een stiltebubbel wanneer je deze oortjes in je oren stopt, al zijn luide geluiden nog wel hoorbaar.

Wil iemand het over de Ambient Aware-modus van de JBL Tour Pro 2’s hebben? Dan zetten we eigenlijk liever de ANC weer aan. Gesprekken zijn eigenlijk amper te voeren over het constante geruis dat je met de Ambient Aware-modus te verduren krijgt. Zelfs in relatief stille omgevingen lijkt het alsof je met de oortjes op de fiets zit. Wil je weten wat er rondom je gebeurt? Dan lijkt het ons beter om de oortjes gewoon even uit je oren te halen.

Uitgelicht artikel Jabra Elite 10 Jabra Elite 10 review: dubbel comfort voor je oren

Batterijduur

De batterijduur valt voor oortjes moeilijk te bepalen: aangezien ze sneller leeglopen als het volume luid staat, wordt hier met gemiddeldes gewerkt. Luister je met ANC ingeschakeld? Dan kan je op zo’n acht uren muziek rekenen. Na een kwartiertje bijladen kan je bovendien alweer 4 uur naar muziek luisteren. In totaal zou je de 40 uren moeten kunnen aantikken met deze oortjes, al gebruik je het schermpje van de case dan best niet te vaak.

Handig is vooral dat je te allen tijde kan nakijken hoeveel batterijlading er nog in de oortjes én in het doosje zit. Daarvoor hoef je slechts het scherm te activeren en te ontgrendelen: bovenaan staat dan per oortje en voor het doosje een batterijpercentage vermeld.

Conclusie

Al bij al zijn de JBL Tour Pro 2’s zeer degelijke oordopjes. Toch is het vooral de case die – terecht – met de aandacht gaat lopen. Het design, de geluidskwaliteit, de pasvorm: het is allemaal wel goed, maar ook niet bepaald spectaculair. Dat is voor het oplaaddoosje net wel het geval. Of de JBL Tour Pro 2’s de juiste keuze voor jou zijn, zal dan ook vooral afhangen van hoe vaak je het doosje denkt te gebruiken, of je überhaupt wel met zo’n minischermpje wilt rondlopen én hoeveel waarde je daar zelf aan hecht. Dat zal vooral van je persoonlijke voorkeur afhangen. Wij vonden het doosje vooral wat aan de grote kant om continu binnen handbereik te houden. Daarbij: wie de muziek echt wil doorspoelen zonder een gsm te gebruiken, kan altijd op de oortjes tikken of daar een smartwatch voor gebruiken. Verder zijn de JBL Tour Pro 2’s vooral geschikt voor wie zichzelf wenst af te sluiten van de buitenwereld met ANC. Is dat niet zo je ding? Dan zoek je best verder.

audiodraadloze oortjesjblJBL Tour Pro 2ontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken