Reviews

JBL Reflect Aero TWS review: stevige oortjes, stevige sound

JBL Reflect Aero
Voordelen
Waterdichte sportoortjes (IP68-gecertifieerd)
Sportieve sound
ledindicator op case
Batterij
Prima applicatie
Nadelen
Minder geschikt voor niet-elektronische muziek
Grote oortjes met grote doppen
Oordopjes niet inwisselbaar
Aanbevolen prijs: €149,99
Waar te koop?

JBL Reflect Aero - Volledig Draadloze Oordopjes Met Noise Cancelling - Blauw

Totaalscore 7
Sportoortjes zijn doorgaans wat steviger gebouwd dan ‘gewone’ draadloze oortjes. Dat geldt ook voor de waterdichte JBL Reflect Aero Earbuds.

Als het om audio gaat weten ze bij JBL doorgaans wel waarmee ze bezig zijn. Het merk is echter vooral gekend van zijn speakers en soundbars. Hoe vertaalt die ervaring zich naar draadloze sportoortjes, zoals de JBL Reflect Aero? Wij zoeken het voor je uit.  

Doosje  

Eerst en vooral valt op dat de JBL Reflect Aero vrij stevig gebouwd zijn. Het doosje ziet er op het eerste gezicht vrij groot en bulky uit. Je hoeft het wel niet in je broekzak op te bergen: met een koordje bevestig je het zo aan je sporttas. Het doosje houdt voldoende energie vast om je oortjes anderhalve keer volledig op te laden. Daarmee haal je, met de acht uur in de oortjes zelf, zo’n 24 uur aan luisterplezier. Het doosje opnieuw opladen gebeurt vrij snel. Na een kwartiertje elektriciteit tanken kan je alweer vier uur verder.

De oortjes zijn verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren: Blauw, wit, zwart en muntgroen. | Beeld: JBL

Een ledindicator geeft bovendien aan hoe goed de oortjes zijn opgeladen, daar hoef je dus geen telefoon meer voor boven te halen. Iets minder prettig is de manier waarop de oortjes in het doosje klikken. Om ze op te doen laden kan het zijn dat je de oortjes een beetje naar links of rechts moet draaien.  

De oortjes zelf

Naast een doosje en een oplaadkabel koop je natuurlijk eerst en vooral oortjes. Die worden geleverd met drie extra sets siliconen oordopjes en wing-tips. Normaal gezien zou zoiets enkel blijdschap mogen opwekken – iets wat hier niet bepaald het geval is. De ovale dopjes die JBL meelevert zijn aan de grote kant. Niet alleen dat: ze maken het ook onmogelijk om andere oordopjes te gebruiken. De aansluiting moet er namelijk voor zorgen dat oriëntatie van het ovale dopje goed zit. Daardoor vallen andere dopjes gewoon van de oortjes. Wie dus kleine oren of een nauwe gehoorgang heeft, laat deze oortjes dus best links liggen – ook als je nog ergens een paar dopjes hebt liggen dat wél past.  

De wing-tips die je bij de oortjes krijgt zijn zeer degelijk en zorgen ervoor dat de earbuds ook tijdens het sporten op hun plek blijven zitten. Ook hier is er keuze uit drie verschillende groottes om elk type oor te accommoderen. In de praktijk valt echter op dat mensen met kleine oren nogal uit de boot vallen: de JBL Reflect Aero’s zijn vrij groot en passen niet in elke oorschelp. Daardoor zijn de oortjes niet geschikt voor een jonger publiek of mensen met kleine oren. 

De JBL Reflect Aero’s komen met ovalen oordopjes. | Beeld: JBL

Mensen met grote oren kunnen aan de JBL Reflect Aero wel een goede zaak doen: in tegenstelling tot vele andere oortjes zijn ze IP68-gecertifieerd. Wat dat wil zeggen? De oortjes zijn stofdicht en kunnen ondergedompeld worden in water. Naar de bodem van het zwembad moet je er niet mee duiken, maar je kan wel een half uurtje lang baantjes trekken met de oortjes in of ermee rondlopen tijdens een regenbui.  

Geluid 

Tijdens het sporten klinken de oortjes gewoon goed, met dezelfde kenmerken als andere JBL-producten. Dat houdt onder andere in dat de basfrequenties net iets harder doorkomen. Voor sportoortjes is dat ideaal, afhankelijk van het type muziek je luistert. Luister je vooral naar elektronische muziek? Dan klinkt de muziek echt stevig en motiverend tijdens het sporten. Of de oortjes ook de kritische luisteraar kunnen bekoren, daar hebben we onze twijfels over. Vooral in rock- en jazznummers valt op dat een deel van de mix naar achteren gedrukt wordt: gitaren klinken soms braver dan zou mogen, strijkers komen slechts zelden goed door.   

Dat geluid valt iets of wat aan te passen met een equalizer in de JBL Headphones-app. Daarmee kan je meteen de ANC-intensiteit of de functies achter de touchbediening aanpassen. Wat die ANC betreft: die is niet denderend. Je zal met de Reflect Aero’s dan ook niet het gevoel krijgen dat je helemaal alleen in de fitnesszaal staat. Je hoeft jezelf echter niet volledig af te sluiten: met Ambient Aware kan je ervoor zorgen dat je de omgeving door de oortjes blijft horen. Deze functie werkt echter het best als er flink wat achtergrondgeluid is, anders krijg je een flink irritante ruis over je muziek te horen. Dat lijkt best gek: tijdens het bellen lijken de ingebouwde microfoons namelijk wel van een erg goede kwaliteit te zijn. Tijdens gesprekken ben je in ieder geval goed hoorbaar – als je niet te hard buiten adem bent van je work-out, tenminste.  

Conclusie  

Voor wie een paar stevige oortjes zoekt om mee te sporten, zijn de JBL Reflect Aero’s vast en zeker een geschikte kandidaat. Dankzij de IP68-certifiering is het mogelijk om de oortjes door weer en wind te dragen. De geluidskwaliteit staat niet gelijk aan die van ‘normale’ draadloze oortjes, maar is tegelijkertijd wel goed afgestemd op het gebruiksscenario van dit paar. Het formaat van de oordopjes zorgt ervoor dat ze minder geschikt zijn voor kinderen en mensen met kleine oren. Voor wie dat geen probleem is vallen de sportoortjes wel degelijk aan te raden, maar dan wel alleen om te sporten.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business