Reviews

Revolut Ultra review: digitaal bankieren voor global citizens

Beeld: Revolut
Voordelen
Gratis geld omzetten
Geen makkelaarskosten
Gratis toegang tot luchthavenlounges
10 gratis app-abonnementen
Nadelen
Hoog maandelijks bedrag
Niet voor iedereen
Aanbevolen prijs: €50/maand
Waar te koop?
Totaalscore 9
Revolut is wereldwijd aan een sterke opmars bezig. Dat doet de banking-app in eerste instantie gratis, maar er zijn ook betalende abonnementen beschikbaar. TechPulse ging aan de slag met Revolut Ultra, de variant met de meeste voordelen.

De missie van Revolut is even eenvoudig als ze complex is: de manier waarop jij met geld omgaat veranderen en het je tegelijkertijd zo makkelijk mogelijk maken. De app van Revolut staat daarin centraal en er wordt volop ingezet op gebruiksvriendelijkheid om zo voor een snelle en vlotte ervaring te zorgen. Recent nog lanceerde het bedrijf Revolut 10, met een verbeterd ontwerp en meer opties om de app aan je eigen smaak aan te passen. 

Het wordt na installatie dan ook snel duidelijk dat je hier te maken hebt met het Apple of Tesla van de banking-sector. Dat zeggen we niet zomaar, en de uitspraak komt van iemand die al jarenlang klant is bij KBC, de Belgische bank met veruit de meeste functionaliteit. Het verschil? Bij traditionele banken worden nieuwe functies zo ontworpen dat ze binnen de bestaande app passen, terwijl men er bij Revolut niet van terugdeinst om het hele ontwerp te veranderen als het eindresultaat een betere app is. 

Beeld: Revolut

Deze aanpak kost Revolut meer in ontwikkelingskosten, maar tegelijkertijd hoeft er niet geïnvesteerd te worden in het inrichten van fysieke kantoren. Het idee van een bank zonder fysieke locaties schrikt je misschien af, maar wanneer was de laatste keer dat jij in je lokale bankkantoor was? Zelfs het afsluiten van een woninglening gebeurt tegenwoordig volledig digitaal. Voor meer dan 35 miljoen gebruikers wereldwijd maakt het alvast niet uit en hoewel het hier om een internetbank gaat, valt Revolut ook gewoon onder het Europese depositogarantiestelsel, waardoor je kapitaal tot 100.000 euro beschermd is. In december 2023 kondigde Revolut ook nog aan dat het weldra Belgische IBAN-nummers zal voorzien. Momenteel begint een rekeningnummer nog met LT van Litouwen. 

Verder onderscheidt Revolut zich van de concurrentie door zich te positioneren als dé banking app voor zij die graag reizen. Een van de beste functies vonden we bijvoorbeeld de mogelijkheid om zeer voordelig geld om te zetten van de ene munt naar de andere. De nieuwe munt komt in een aparte portefeuille terecht en kan zo gebruikt worden voor contactloos betalen. Een citytrip naar Zweden vond bijgevolg plaats zonder ook maar één keer cash geld te gebruiken. 

Gratis, of met abonnement

Revolut Standard is gratis te gebruiken en geeft je toegang tot alles wat je van een bank verwacht. Voor veel gebruikers zal het echter de moeite lonen een betaald abonnement te nemen. Dit kan al vanaf 3,99 euro voor Plus. Dit maandelijks bedrag laat je van maandag tot vrijdag gratis geld wisselen, je wordt tot 1000 euro beschermd bij het aankopen van allerhande producten, krijgt extra retourgarantie en tickets voor evenementen worden terugbetaald als je niet kan gaan door geen fout van jezelf. 

Voor 8,99 euro heb je Premium, dat gericht is op de digitale grootgebruiker die toegang wil tot gratis app-abonnementen (Tinder, Headspace, NordVPN,..), een gepersonaliseerde kaart en toegang tot het kopen van aandelen (zelfs in stukken). 

Revolut Metal doet daar voor 15,99 nog wat bij en geeft je ook toegang tot de metalen Revolut-kaart, korting voor luchthavenlounges en een uitgebreide reisverzekering. Dit niveau is duidelijk voor zij die graag reizen en het zich makkelijk willen maken door alle verzekeringen op één plaats te hebben. 

Beeld: Revolut

Dat brengt ons bij het onderwerp van deze review: Revolut Ultra. Dit is de meest uitgebreide abonnementsformule en bijgevolg ook de duurste. Ultra kost je 50 euro per maand (momenteel de introductieprijs). Wij konden het abonnement zes maanden uitproberen en waren benieuwd. 600 euro per jaar is immers niet niks, en we stelden ons dan ook de vraag: haal je dat er allemaal wel uit? 

Het antwoord bleek wel degelijk ja te zijn, maar Revolut Ultra is niet voor iedereen en richt zich op een doelpubliek met een specifieke levensstijl. Dat hoeft geen leven vol dure wagens en vijfsterrenhotels te zijn zoals je misschien denkt, maar de meerwaarde van Ultra is er wel grotendeels voor zij die geregeld reizen. In de alinea’s hieronder kijken we naar het kostenplaatje van Revolut Ultra.

Revolut cashbacks

Revolut Ultra heeft heel wat voordelen om rekening mee te houden in de zoektocht naar een antwoord op onze vraag. Laten we dus klein beginnen bij de cashback. Revolut geeft Ultra en Metal-gebruikers 0,1% cashback op alle aankopen binnen Europa en het VK en 1% daarbuiten, beperkt tot het maandbedrag van hun abonnement. In de praktijk komt het erop neer dat je voor elke 1000 euro die je uitgeeft 1 euro zal terugkrijgen, of 10 euro buiten Europa. De moeite? Niet echt, het is vooral een extraatje om je te overtuigen om een abonnement te nemen. De cashback wordt pas de moeite waard als je Revolut gaat gebruiken om je hotelverblijf te boeken. Tijdens onze testperiode vergeleken we steeds Booking.com met Stays op zoek naar de beste deal en deze vonden we uiteindelijk vaak bij Revolut. Verblijven zijn op Stays meestal net iets duurder, maar de cashback maakt meestal het verschil met andere boekingsplatformen. Een vast percentage is er niet, maar het maximum is 10 procent cashback. 

Beeld: Revolut

App-abonnementen

We betalen allemaal voor meerdere abonnementen per maand. Wat ons betreft mogen er daar dus zeker een aantal gratis exemplaren bij komen. Je verwachtingen zijn misschien niet heel hoog, maar Revolut heeft enkele bekende namen kunnen strikken als partners. Op het moment van schrijven gaat het om 10 apps, terwijl er oorspronkelijk maar 6 partners waren. Deze abonnementen kan je verwachten bij Revolut Ultra:

  • Financial Times 
  • WeWork (3 toegangspassen per maand)
  • ClassPass (20 credits per maand)
  • NordVPN 
  • Freeletics 
  • Sleep Cycle 
  • Tinder (Gold abonnement)
  • Picsart (Gold abonnement)
  • Headway
  • Headspace

Revolut richt zich hiermee duidelijk op de zakelijke gebruiker maar ook je (mentale) gezondheid wordt niet vergeten. Voor Ultra gebruikten we al enkele van deze apps en we schatten dat de gemiddelde gebruiker 30 euro per maand zal uitsparen. De waarde van het volledige pakket ligt echter veel hoger, met het Financial Times abonnement als het meest waardevolle abonnement aan 27 euro per maand. De moeite waard dus. 

De platinum kaart

Wie 50 euro per maand betaalt voor een bankabonnement wil dat natuurlijk aan de buitenwereld kunnen tonen. Metalen- en platinum kaarten zijn niets nieuws en al jaren populair bij kredietkaartmaatschappijen en Revolut doet graag mee (het biedt ook gratis plastic kaarten aan). De platinum kaart krijg je gratis bij je Ultra-abonnement en wordt geleverd in een kwalitatief transparant frame. Dit maakt het uitpakken van de kaart een ervaring en het frame kan je daarna gebruiken om een foto in te plaatsen. De kaart zelf heeft een fijn gewicht en ziet er goed uit door de ribbeltjes op de voorkant. Na zes maanden toont de kaart nog maar amper gebruikssporen. Een leuke extra dus, maar op zichzelf geen reden om naar Revolut Ultra te upgraden. 

Ook de Gold-kaart is een optie. Beeld: Revolut

Onbeperkte toegang tot luchthavenlounges

Waar bovenstaande voordelen nog voor iedereen handig zijn, komen we nu bij de zaken die de meerwaarde van je Ultra-abonnement zullen bepalen. De onbeperkte toegang tot 1300+ lounges wereldwijd staat daarbij centraal. In feite is dit een abonnement dat vermomd wordt als een voordeel van Ultra en krijg je gewoon toegang tot het bekende DragonPass. Reis je geregeld, dan doe je hier een enorm voordeel mee, want te veel betalen voor consumpties op de luchthaven is hiermee verleden tijd. Wij gebruikten de pas tijdens layovers van 4 uur of meer, maar ook gewoon om snel even een koffie te drinken en iets te eten. Je spaart dus al snel 10-15 euro uit. Toegang tot een comfortabele zetel tijdens het reizen is bovendien onbetaalbaar. Daarnaast kan je aan een kortingstarief (24 euro) iemand meebrengen naar de lounge. Zie je dat als 12 euro per persoon, dan is het nog steeds heel voordelig reizen. Een duidelijke meerwaarde dus.

Geld afhalen, omzetten of overzetten

Ultra komt met de mogelijkheid om tot 2000 euro per maand cash af te halen bij een bankautomaat wereldwijd zonder kosten. Dat is aardig hoger dan de 800 euro per maand die je met Metal kan afhalen (en de 200 euro bij het gratis plan). Persoonlijk maken we hier zelden gebruik van, maar reis je naar een bestemming waar cash nog steeds koning is, dan zorgt Revolut ervoor dat je makkelijk een tweewekelijkse vakantie voor het hele gezin kan financieren met cash geld zonder de kost van 2 procent per transactie te betalen.  

Ongelimiteerd munten omzetten van maandag tot vrijdag haalden we eerder al aan, en Ultra maakt ook komaf met de kosten voor internationale betalingen (met Metal betaal je nog 60 procent van dat bedrag). 

Beeld: Revolut

Verzekeringen

Zowel het Metal- als Ultra-abonnement zijn uitgebreid voorzien van reisverzekeringen. De belangrijkste hier zijn die voor medische kosten wereldwijd, een huurautoverzekering, eentje voor wintersport en eentje voor vertragingen en verloren of beschadigde bagage. Daarbovenop is er ook voorzien in een aansprakelijkheidsverzekering voor in het buitenland. In ons geval vinden we dit een belangrijk omdat we al eens graag met een drone rondvliegen, maar een ongeluk kan uit eender welke hoek komen. 

Ultra heeft ook nog één exclusieve verzekering en deze laat je toe om een reis of evenement om eender welke reden af te zeggen. Klinkt dat net iets te goed? Dat is het ook wel, want we merkten in de kleine lettertjes dat een volledige terugbetaling afhankelijk is van de reden waarom je afzegt. De belangrijkste hier zijn gezondheidsredenen, job gerelateerde oorzaken, een gestolen paspoort of identiteitskaart of problemen bij het bedrijf waar je de reis geboekt hebt. Voldoe je hier niet aan? Dan kan je nog altijd beroep doen op een terugbetaling van 70 procent en dan is het echt om eender welke reden (tot 2500 euro, in plaats van 5000 euro bij 100 procent). Dat zorgt voor enige gemoedsrust bij het betalen voor een vlucht of het reserveren van een hotel. 

Aandelen, commodities en crypto

Met alle bovenstaande informatie zou je je ondertussen een beeld moeten kunnen vormen of Revolut Ultra iets voor jou is of niet. We hebben het echter nog niet gehad over de investeringsdiensten die Revolut aanbiedt. Net zoals bij een klassieke bank kan je immers aandelen kopen en ook grondstoffen zoals goud of zilver. Crypto is bovendien ook een optie. Revolut laat de makelaarscommissie op de eerste 10 aankopen elke maand vallen, iets waar bijvoorbeeld Bolero van KBC aardig op doorrekent. De tarieven voor het uitvoeren van een transactie liggen met 0,12 procent ook enorm laag (0,25 voor de niet-Ultra abonnementen) en het maakt van Revolut dan ook een heel geschikt platform voor het occasioneel aankopen (maandelijks) van aandelen. Bovendien kan je ook een deel van een aandeel kopen, een functie die niet elke makelaar biedt. Investeren in Lotus, waarvan het aandeel momenteel 8700 euro kost, wordt dus mogelijk.

Beeld: Revolut

Wereldwijde eSim met 3 gigabyte data

Recent kondigde Revolut ook aan dat Ultra-gebruikers beroep zullen kunnen doen op een gratis eSim met daarop maandelijks drie gigabyte data die wereldwijd in meer dan 100 landen ingezet kan worden. De dienst is in België nog niet beschikbaar, maar zit er volgens Revolut aan te komen. Het zal je als reiziger alvast een hoop gedoe en kosten besparen. 

Eindoordeel Revolut Ultra

Is Revolut Ultra 50 euro per maand waard? Naar onze mening alvast wel, maar veel gebruikers (en misschien wel het merendeel van de gebruikers) zullen zich ongetwijfeld tevreden kunnen stellen met Metal. Ultra richt zich specifiek op Revolut-klanten die graag de wereld zien. Klanten die geregeld tijd doorbrengen op luchthavens en zo het maximale uit hun abonnement kunnen halen. Het helpt bovendien ook om een gezonde interesse te hebben in de financiële markten, zodat je ook daar je voordeel kan halen.

fintechrevolut

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken