Reviews

Samsung Galaxy Book4 360 review: luxueuze laptop voor alledaags gebruik

Samsung Galaxy Book4 360
© Samsung
Voordelen
Slechts 1,46 kg zwaar
Knappe kleuren dankzij het amoledscherm
Knap geluid
Intel Core 150U is meer dan vlot genoeg voor basisgebruik
Ecosysteem van Samsung-apparaten
Nadelen
Geen rubberen voetjes tegen krassen
Galaxy S Pen zit altijd mee in het pakket
Niet de meest handige opslag- en oplaadplaats voor de S Pen
Aanbevolen prijs: €1669
Waar te koop?

Samsung Galaxy Book4 360 | NP750QGK-KG1NL

Last Amazon price update was: 18 december 2024 15:05 15:05
Totaalscore 8
Met de Book4 360 laat Samsung nog maar eens zien dat het niet moet onderdoen voor zijn grootste concurrent, Apple.

Met de Galaxy Book4-series brengt Samsung een vierde lijn laptops uit. De naamgeving van de toestellen is duidelijk: er is een basislijn, een betere Pro-lijn en een nóg betere Ultra-lijn. Wij gingen aan de slag met de Galaxy Book4 360, een variant waarvan je het scherm volledig kan omdraaien. Ons toestel is uitgerust met een Core 7 150U-processor van Intel, die ook de graphics verzorgt met Arc. Wie een gaminglaptop zoekt, zou daardoor al afgeschrikt moeten worden. Zoek je naar een luxueuze en dunne laptop om je kantoor- of studeerwerk op te doen? Dan ben je bij de Book4-series alvast aan het juiste adres. 

Wat Samsung met deze Book4-series neer weet te zetten, moet je namelijk op z’n minst knap noemen. Langs buiten zien de toestellen er in het Moonstone Gray aluminium ongewoon strak uit. Wie een andere kleur wil, heeft pech: Samsung biedt de laptops maar in één kleur aan, maar die mag er best zijn. Ook opengeklapt geeft de Book4 niet te veel identiteit prijs: het toestel is strak en droogjes opgebouwd, wat we wel kunnen appreciëren. Wat helpt, is dat het toetsenbord voldoende plek laat voor een nummerblok en functierij, zonder te veel plek van het touchpad af te nemen. Het resultaat is een toestel dat er knap, duidelijk en overzichtelijk uitziet. Het mag gerust gezegd worden: de Galaxy Book4 360 is een laptop in een maatpak. Het enige dat echt mist is wat rubber rond het toetsenbord. Dat is handig om de behuizing te beschermen tegen krassen wanneer je het scherm omdraait.

Kijken mag, aanraken ook

Zodra je het toestel inschakelt, wordt duidelijk dat de Book4 360 elke dag een maatpak aanheeft. De standaard bureaubladachtergronden die Windows instelt doet het knappe amoledscherm eigenlijk geen recht aan. Zodra je wat Netflix of Prime begint te kijken, valt op dat je film of serie absoluut uit het scherm springt. Er zijn veel schermen met hogere resolutie te vinden, maar de kleuren op het 1080p-scherm zitten hier écht wel goed. Met een beeldverhouding van 16:9 toont de Book4 360 zich een uitstekende laptop om kantoorwerk mee te doen of wat te netflixen. Wie net wat meer wil, kijkt beter naar de duurdere Pro-versie van dit toestel. Dat biedt een 3K-scherm met een 16:10-beeldverhouding. De sterke kijkervaring wordt verder de hoogte in geholpen door de twee uitstekende speakers. Doordat de speakers Dolby Atmos-tuning meekregen, slagen ze er in een geloofwaardige soundscape neer te zetten. Je speakersysteem zal de Book4 niet snel vervangen, maar de prestaties zijn wel knap voor een laptop.

Je kan de laptop opstellen als een tent. © Samsung

Het scherm van 15,6 inch is trouwens aanraakgevoelig. Dat komt van pas voor wie de laptop af en toe op z’n kop wil draaien of als tablet wil gebruiken. Zo’n opstellingen zijn mooi voor als je extra hard van je serie wil genieten, maar voegen iets minder toe als het om productiviteit gaat. Typen gaat nu eenmaal makkelijker op het toetsenbord dan op het scherm. Wat nog makkelijker is, dat is schrijven. Bij de Book4 360 zit een Samsung Galaxy S Pen waarmee je op de laptop kan kriebelen en krabbelen. Dat werkt aangenaam om handgeschreven notities te maken tijdens lessen of vergaderingen. Om zaken op te zoeken werkt het wat minder, al ligt dat waarschijnlijk aan het feit dat Windows onze hanenpoten niet ontcijferd krijgt. Het pennetje klikt netjes vast aan de onderkant van de laptop. Goed om het mee te nemen en op te laden, maar niet zo handig als je het toestel actief gebruikt.

Het Samsung-ecosysteem

De Book4 360 is dus een bijzonder knap toestel. Dat mag wel: Samsung beconcurreert met deze laptops de MacBooks van Apple. Jarenlang heette het dat Apple heer en meester was van het ecosysteem. Alles van Apple werkt knap met elkaar samen en dat was bij Windows en Android nooit zo erg het geval – tot nu. Samsung laat met de Book4 opnieuw zien dat het heeft begrepen hoe het een ecosysteem moet opzetten. Je Samsung-oortjes connecteren moeiteloos met de laptop, waar je ze kan afstellen met de Samsung Settings-app.  

De integratie met andere Samsung-producten gaat verder dan oortjes alleen. Wie al een Samsung-tablet in huis heeft, kan die meteen gebruiken als tweede scherm. Daarvoor biedt het merk een handige Second Screen-app, die je alles helpt instellen. Met Quick Share kan je dan weer makkelijk bestanden overzetten tussen de laptop en je Android-gsm, of dat er nu een Galaxy-telefoon is of niet. Het is alleen jammer dat Samsung zó sterk inzet op het ecosysteem, maar gebruikers toch een S Pen laat aanschaffen bij de laptop. Wie een recente Galaxy S-tablet in huis heeft, heeft namelijk al zo’n pennetje. Een optie om dat pennetje met de Book4 achterwege te laten (en zo de kosten te drukken) had zeker welkom geweest.

Prestaties

Op de prestaties van de laptop valt niets af te dingen. De Intel Core 7 150U en 16 GB LPDDR5-RAM voorzien de laptop van rekenkracht op overschot. Dat is toch het geval bij dagelijks gebruik zoals internetten en kantoor- of schoolwerk. Daar merk je eigenlijk op geen enkel moment dat de laptop het moeilijk krijgt, want dat is ook niet het geval. Samsung weet zo de luxueuze Book4-ervaring verder te zetten in het alledaags gebruik: de laptop kan vlot aan wat meeste gebruikers ervan verwachten, zolang het niet om spelletjes gaat. Een potje Fortnite zal nog wel lukken, net zoals dat voor andere, grafisch minder intensieve games het geval is. Voor Microsoft Flight Simulator 2024 of Alan Wake 2 haal je echter best iets anders in huis: daar is dit toestel simpelweg niet geschikt voor. Met een SSD van 512 GB zal je trouwens flink je best moeten doen om wat meer serieuze games te installeren op de laptop.  

Kunnen spelletjes je niet veel schelen? Dan kan je zonder veel twijfelen de laptop met een minder goede CPU in huis halen: de Core 5 120U is meer dan toereikend voor huis-, tuin- en keukengebruik. Wil je steeds de nieuwste applicaties gebruiken en werk je veel met AI? Dan loont het misschien wel de moeite om het model met Core Ultra 7 150U in huis te halen. Die chip bevat een zogenaamde ‘NPU’ die efficiënter AI-taken uitvoert en is iets sneller dan de 150U in ons toestel. Hoe lang de batterij meegaat hangt grotendeels af van de CPU. Van de 68Wh-batterij mag je ongeveer een twintigtal uurtjes verwachten. Kortom: meer dan genoeg om de laptop de hele dag mee te nemen. De oplader is bovendien niet groter dan die van meeste smartphones, waardoor je die makkelijk overal mee naartoe neemt.

Aansluitingen

De laptop is verder voorzien van een HDMI-poort en twee Thunderbolt 4-poorten, zoals het een Intel-laptop betaamt. Samsung zorgde ook voor een MicroSD-lezer en een USB 3.2 Type A-sleuf. Als je Samsung-oortjes het even niet doen, kan je bovendien ook de 3.5mm-combojack gebruiken om een koptelefoon aan te sluiten. Videobellen kan je met de ingebouwde 1080p-webcam en ingebouwde microfoons. Je kan echter ook je Galaxy-smartphonecamera gebruiken om de kwaliteit van je videogesprek op te schroeven.  

Conclusie 

Fabrikanten pakken graag uit met de allernieuwste ontwikkelingen, zoals met nieuwe Core Ultra-chips in hun laptops. Dat is ook het geval bij Samsung, al moet je wel de allerduurste versie van de Book4 360 in huis halen voor je daarvan kan profiteren. Toch kunnen we het hen niet te hard aanrekenen: AI-functies zoals Copilot zijn hier nog niet beschikbaar. Het tussenmodel, met de 150U-processor, is bovendien meer dan toereikend voor dagelijkse taken. Dat maakt deze luxueuze laptop een lust om op te werken. De laptop weegt ook maar 1,46 kilogram, waardoor je hem samen met de lader makkelijk overal mee naartoe neemt.  

Kortom: de Galaxy Book4 360 is een meer dan aangename laptop om op te werken. Het amoledscherm van dit toestel zorgt er daarnaast voor dat je absoluut kan genieten van films en series, compleet met “Dolby Atmos”-geluid. Het totaalpakket mag er zeker zijn, en wordt alleen maar beter als je nog Galaxy-toestellen in huis hebt liggen. Daarmee weet Samsung zijn laptops duidelijk te onderscheiden van andere Windows-toestellen. Dat op zich maakt het al waard om Book4 360 in overweging te nemen – een slechte keuze lijkt het ons alvast niet.

hardwarelaptopsamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken