Reviews

Motorola Edge 50 Ultra review: topklasse aan een redelijke prijs

Motorola Edge 50 Ultra
© Motorola
Voordelen
Uitstekend scherm
Lange batterijduur
Foto's zien er steeds goed uit
Nadelen
Moelijk om beschermende hoesjes te vinden
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?

Motorola Moto Edge 50 Ultra 5G Dual SIM 1 TB 6.7" Darkest Spruce

Last Amazon price update was: 21 december 2024 10:18 10:18
Totaalscore 8
De Motorola Edge 50 Ultra is de sterkste telg uit een familie van drie en vormt een mooie instap voor Android-telefoons in de topklasse.

Met de Motorola Edge 50-reeks bracht Motorola meteen drie nieuwe toestellen uit. De middenklasser, de Edge 50 Pro, was hier als eerste beschikbaar. Ondertussen hebben we ook de Motorola Edge 50 Ultra voor ons liggen, waarmee het merk overal een schepje bovenop doet.

Edge-design

Eerst en vooral is er het design van de telefoon: net als met de Pro zet Motorola hier in op de vormgeving. De behuizing van het toestel volgt dezelfde lijnen als de rest van de reeks. Het scherm is daarbij afgerond langs de zijkanten en eerder langgerekt. We geraken daardoor met één hand vlotjes aan de overkant van het scherm, maar om het meldingencentrum tevoorschijn te halen hebben we die tweede hand toch wel echt nodig. Met afmetingen van 161,09 x 72,38 x 8,59 mm is de Edge 50 Ultra net iets dikker dan zijn Pro-collega, maar dat verschil is amper merkbaar. De telefoon weegt ook 9 gram meer dan het Pro-model: amper merkbaar, tenzij je een keukenweegschaal bent.

Voor die behuizing gelden dezelfde kritiekpunten als bij de Edge 50 Pro: wij krijgen stress van dat gebogen scherm, dat ervoor zorgt dat hoesjes minder netjes rond de telefoon passen. Binnenshuis doorstond het toestel een – weliswaar ongeplande – valtest van ongeveer 60 cm hoog, maar buitenshuis zouden we dat niet durven herhalen.

  • Display: 6,7″ OLED; 2.800 nits piekhelderheid
  • Resolutie: 2712 x 1220 pixels
  • Refresh rate: 144Hz
  • CPU: Snapdragon 8s Gen 3
  • RAM: 16GB
  • Opslag: 1TB
  • Camera’s achterop: 50MP, 50MP ultrawide, 64MP telefotolens
  • Camera vooraan: 50MP
  • Batterijcapaciteit: 4500 mAh
  • Oplaadsnelheid: 125W, 50W draadloos

Verder besteedt Motorola ook aandacht aan de uitvoering zelf: de telefoon is te krijgen in ‘Forest Grey’, ‘Fuzzy Peach’ en met een Nordic Wood achterkant. Het hout is iets te licht naar onze smaak, maar zorgt er wel voor dat het toestel bijzonder fijn in de hand ligt.

Display

© Motorola

Het toestel ligt niet alleen fijn in de hand, maar ziet er ook bijzonder fijn uit als het aanstaat. Het display in dit toestel is hetzelfde als dat in de Edge 50 Pro, met een ‘Super HD’-resolutie van 2712 op 1220 pixels. Het ondersteunt een maximale verversingssnelheid van 144 Hz en laat 100% van het DCI-P3-kleurengamma zien. De kleuren zijn bovendien gekeurd door Pantone, een bedrijf dat markstandaarden voor kleuren uitzet. Dat scherm was erg knap in de Edge 50 Pro en is ook zeker geschikt voor een telefoon die driehonderd euro duurder is, zeker nu het iets helderder gemaakt werd. De Ultra biedt een helderheid van 2800 nits, die 40% hoger ligt dan op de Pro.

Prestaties

Zo zit er een duurdere en meer krachtige chip in de Ultra: de Snapdragon 8s Gen 3. De chip heeft toegang tot 16 GB RAM, en biedt vooral op het vlak van gamen betere prestaties. We zijn er namelijk van overtuigd dat de Motorola Edge 50 Pro meer dan voldoende uitgerust is voor dagelijks gebruik, ook al is het geen krachtpatser. Het verschil in rekenkracht zal je dan ook vooral merken in games, waar de GPU zorgt voor hogere framerates. Een échte gamingtelefoon is de Motorola Edge 50 Ultra echter niet: daarvoor kan je beter naar een Zenfone 11 Ultra kijken, die krachtiger is en waar het scherm een wat meer traditionele vorm heeft. Nog zo’n verschilletje tussen de Pro en de Ultra is de hoeveelheid opslaggeheugen die je krijgt: met 1 TB biedt de Ultra het dubbele van de Pro.

Twee dagen zonder opladen

Hoewel de chip iets krachtiger is, verbruikt hij over het algemeen ook minder energie. Dat zal je merken aan hoe snel je de telefoon weer aan de lader moet hangen. Qua specificaties is de Ultra ook hier opnieuw gelijk aan de Pro. We citeren uit de review van de Motorola Edge 50 Pro: “Heb je een kantoordag en gebruik je de telefoon helemaal niet zo vaak? Dan kan je, gek genoeg, bijna twee volledige dagen met de batterij doen. Dat is “gek genoeg”, omdat de batterij in deze telefoon helemaal niet zo groot is: 4500 mAh. Ben je op uitstap en trek je veel foto’s? Dan neem je misschien best een powerbank mee: het verwerken van je beelden vergt namelijk flink wat rekenkracht, en dat zal je merken aan de batterij”. De Edge 50 Ultra doet het nog net iets beter dan de Pro: bij eenzelfde gebruik haal je gemakkelijk een uurtje of twee meer uit de batterij.

Uitgelicht artikel google pixel 8a Google Pixel 8a review: beste smartphone voor 500 euro?

Opladen kan hier trouwens zeer snel, aan 125 W. Wel zal je die instellingen even handmatig moeten inschakelen: met de standaardinstelling laadt de telefoon net iets trager op. Met de inbegrepen lader krijg je de telefoon al op 20 minuten volgeladen. Draadloos laden kan tot 50 W, en er is zelfs de mogelijkheid tot omgekeerd draadloos laden. Zijn je draadloze oortjes plat? Dan activeer je omgekeerd draadloos laden in de instellingen, en kan je de oortjes opladen aan 10 W. Voor wie het zich afvraagt: ook met de houten achterkant werkt draadloos laden gewoon zoals het hoort.

Camera’s

De Edge 50 Ultra haalt zijn slag vooral thuis als het om de camera’s gaat: die zijn toch net iets beter dan op het Pro-model. De hoofdcamera van dit toestel schiet plaatjes aan 50 MP. Ook de ultrawide- en de selfiecamera bieden een resolutie van 50 MP. Voor de telefotolens zet Motorola dan weer in op een 64MP-sensor. Die cijfertjes suggereren dat de Ultra het beter doet dan de Pro, en dat is ook daadwerkelijk het geval. De camera weet enorm veel details op te pikken en is dus erg gedetailleerd. Foto’s zien er wel net iets té levendig uit naar onze smaak, doordat de contrasten soms licht overdreven zijn. Over het algemeen biedt de hoofdcamera, vooral in het licht, oprecht knappe kiekjes.

1x Zoom

De telefotocamera zorgt er dan weer dat je netjes kan inzoomen. Dat gaat optisch tot 3x, en zorgt meestal voor knappe foto’s. Anders dan bij sommige andere telefoons zien ingezoomde beelden er hier helemaal niet korrelig uit. Om de telefoon niet meteen vol met foto’s te zetten, slaagt de telefotocamera meeste beelden met een lagere kwaliteit op. Meestal is die kwaliteit van 16 MP voldoende, maar je kan ook beelden met de volledige 64 MP opslaan. De meerwaarde daarvan is echter beperkt: het verschil met 16 MP zal je lang niet altijd zien.

3x Zoom

Ook de ultrawidecamera doet hier goed z’n werk: van dichtbij krijg je redelijk wat in beeld, en dat zonder al te veel vervorming. Wie echt details wil vastleggen kiest beter een andere camera, maar al bij al biedt de ultrawidecamera een levendig beeld dat zeker niet mis is voor een telefoon van 999 euro. Een deel daarvan is te danken aan de on-device AI die automatisch al je foto’s verbetert. Filmen kan bovendien in 4K en aan 60 frames per seconde, al moeten we opmerken dat de videokwaliteit onderdoet aan de fotokwaliteit.

Conclusie

In smartphoneland geldt doorgaans dat je krijgt waarvoor je betaalt. Met een prijs van 999 euro is de Motorola Edge 50 Ultra zeker niet goedkoop, maar ook niet de duurste telefoon die je in huis kan halen. Wel heeft Motorola met de Edge 50 Pro een toestel in de eigen winkel liggen dat zeer sterk op dit toestel lijkt, maar vooral minder kost. Het verschil tussen beide toestellen zit hem vooral in de chip en in de camera’s. Ben je iemand die graag gamet en heb je een Motorola-toestel op het oog? Dan is de Ultra een uitstekende keuze. Game je niet, en wil je vooral een toestel voor dagelijks gebruik? Dan zouden we ons misschien nog durven verleiden door de langere batterijduur op de Ultra, al is die op de Pro ook zeker toereikend.

Ook op vlak van foto’s doet de Ultra het net iets beter dan de Pro. De rekensom is dan snel gemaakt: zijn foto’s belangrijk voor je en ben je heel actief op Instagram of TikTok? Dan biedt de Ultra voldoende toegevoegde waarde om er 300 euro meer voor neer te tellen. Ook is de telefoon iets fijner om te gebruiken in de zon dankzij de hoge maximale helderheid.

Uitgelicht artikel Motorola Edge 50 Pro Motorola Edge 50 Pro review: AI voor merkbaar betere foto’s

De verschillen zijn dus vooral relatief, en passen zeker bij de prijs die Motorola ervoor vraagt. Of je die meerprijs er ook aan moet uitgeven? Dat kan je best zelf bepalen. Vast staat in ieder geval dat Motorola ook hier een knap toestel weet af te leveren waarmee het zich niet alleen onderscheidt van de rest van de markt, maar waar het eerst en vooral een fijne ervaring mee aan zijn gebruikers weet te bieden.

mobielmotorolasmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken