Reviews

Samsung Galaxy Z Fold 6 review: knap toestel, maar niet voor iedereen

Samsung Galaxy Z Fold 6
© Samsung
Voordelen
Snapdragon 8 Gen 3
Schermen zien er knap uit
Enkele nuttige AI-functies
Lange ondersteuningstermijn
Vouw beter weggestopt dan op vorige generaties
Nadelen
Coverscherm is te smal voor aangenaam gebruik
Slechts beperkte meerwaarde voor groter vouwscherm
Batterijduur is niet top, opladen evenmin
Aanbevolen prijs: €1.999
Vouwbare telefoons spreken tot de verbeelding, maar is de Samsung Galaxy Z Fold 6 zijn hoge prijs waard? Dat hangt van je gebruik af.

De smartphonemarkt begint stilaan een beetje verzadigd te geraken met toestellen die allemaal op elkaar lijken. Een uitzondering is er nog voor de relatief nieuwe vouwtelefoons die Samsung sinds 2019 geregeld op de markt brengt. Dit jaar was het de beurt aan de Galaxy Z Fold en Z Flip 6. Wij gingen aan de slag met de Z Fold 6, de duurste telefoon die Samsung momenteel in de aanbieding heeft.

Het toestel is beschikbaar in drie kleuren. © Samsung

De komst van vouwbare telefoons heeft het smartphonelandschap een beetje door elkaar geschud. Een merk als Samsung biedt met de Galaxy S24 een knappe vlaggenschiptelefoon. Wie meer snelheid of beeldscherm wil, kan al terecht bij de Ultra- en Plus-modellen. Niet dat je dan bij de top bent uitgekomen: die is tegenwoordig gereserveerd voor een toestel als de Samsung Galaxy Z Fold 6. Geen enkele andere Samsung-telefoon biedt meer beeldscherm en een betere chip dan het vouwbare toestel. Volstaat dat ook om een betere telefoon af te leveren, of is het toch vooral nuttig om extra aandacht op het merk te vestigen?

Displays

Om te beginnen bij het scherm: normaal gezien is de bespreking daarvan snel klaar, maar hier zal die om duidelijke redenen dubbel zo lang duren. Langs de buitenkant krijg je een amoledscherm met een resolutie van 2736×968 pixels. Het buitenscherm is gemaakt van Gorilla Glass Victus 2 om krassen te voorkomen. Het binnenste scherm van 7,6 inch is van plastic gemaakt, zodat het kan vouwen. Daar krijg je een resolutie van 2160×1856 pixels. Ook hier wordt amoled-technologie gebruikt en krijgt het scherm een variabele verversingssnelheid van 1 tot 120 Hz.

© Samsung

Vergeleken met de Z Fold 5 is het buitenste scherm wat groter geworden, terwijl het binnenscherm iets vierkanter geworden is. Dit zou gebruiksvriendelijker moeten zijn, maar volgens ons heeft Samsung de code toch nog niet gekraakt. Een artikel of een e-mail proberen lezen op het buitenste scherm heeft wat weg van een tennismatch kijken: je ogen gaan vaker van links naar rechts dan je lief is. Het is net te smal om aangenaam op te lezen en maar net groot genoeg om comfortabel op te typen, waardoor je het toestel vaak zal openklappen.

Op zoek naar meerwaarde

Eenmaal opengeklapt heb je dan zo’n vrij vierkant scherm in handen. Heel wat aangenamer dan die smalle lat op de voorkant, maar niet voldoende om ons helemaal van de meerwaarde te overtuigen. Wie heel vaak z’n gsm gebruikt om e-mails te versturen en te internetten heeft misschien baat bij dat grotere scherm, net als wie graag gamet op zijn smartphone. Voor iedereen die daartussen zit, menen we echter dat het grotere scherm geen meerwaarde heeft. Een van de apps die gebruikmaakt van het grotere scherm is YouTube. Leg je de telefoon laptopgewijs op tafel, dan krijg je daar bijvoorbeeld de bediening van de video op de onderste schermhelft te zien. Je kan de telefoon helemaal openklappen om de video op ‘groot’ scherm te bekijken, maar ook dat slaat eerder tegen. Door de vierkante aspectratio van het scherm, worden meeste video’s flink geletterboxt. Eindresultaat: een video die nauwelijks groter is dan op pakweg een iPhone 13.

Gamen kan op volledig scherm, en dat zorgt voor een merkbaar betere ervaring. © Samsung

De vouw zie en voel je trouwens nog steeds zitten, zeker als je de telefoon buitenshuis in de zon gebruikt. Hij is iets meer weggewerkt dan bij de voorgaande generatie, maar nog steeds duidelijk aanwezig.

Chipset

Op vlak van prestaties kan de Z Fold 6 wel zijn slag thuishalen, dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 die erin zit. Wie wil gamen op dit toestel, kan gewoon eender welk spel installeren en eraan beginnen. De chip is namelijk van het sterkste dat Qualcomm te bieden heeft – enkel MediaTek biedt met de Dimensity 9300 een marginaal betere chip. Nu, goed: voor de prijs die Samsung voor dit toestel aanrekent, mag dat ook wel. In deze chip zit bovendien een neurale verwerkingseenheid of NPU, die het mogelijk maakt om allerlei AI-toepassingen op het toestel te draaien.

Artificiële intelligentie

De meeste gebruikers zullen uitkijken naar de AI-functies op dit toestel. Heel wat van die functies zijn niet specifiek aan dit toestel, maar vormen wel degelijk een toegevoegde waarde. Wel is de implementatie soms een beetje halfgaar: een functie zoals Circle To Search werkt enkel op het grote binnenscherm – een nogal arbitraire keuze als je het ons vraagt. Andere AI-functies zoals Chat Assist en Browsing Assist kunnen handig zijn als je geen volledige webpagina wil lezen of even niet uit je woorden geraakt. Of je daar iets aan hebt, moet je zelf bepalen: wij lezen en schrijven liever zelf, maar dat is anno 2024 niet meer voor iedereen het geval.

Uitgelicht artikel Motorola Edge 50 Ultra Motorola Edge 50 Ultra review: topklasse aan een redelijke prijs

Daarnaast zit er ook wat AI-speelgoed in de telefoon, vooral op het vlak van de camera’s. Met Photo Assist kan je bijvoorbeeld makkelijk foto’s bewerken voor het perfecte plaatje of portretten veranderen in een “kunstwerk”, aldus Samsung. Die eerste functie is knap, maar die tweede is toch vooral een gimmick die in het oog moet springen. Na één keer ben je er dan ook op uitgekeken. Dat geldt minder voor de real-time vertaal- en transcriptiefunctie. Die voegen écht iets toe aan de ervaring, al geldt dat vooral voor wie de telefoon voor werk gebruikt.

Camera

Op de smartphone zit ook een flink camera-eiland, dat eigenlijk flink in de weg zit. Aangezien het moeilijk of zelfs onmogelijk is om een hoesje voor deze telefoon te vinden, leg je hem altijd neer op het coverscherm of dat camera-eiland. Daar zit een ultrawidelens met een 12MP-sensor, een 50MP-breedhoeklens met 2x optische zoom en een 10MP-telefotocamera die je tot 3x laat inzoomen. Onder het coverscherm zit bovendien een 10MP-selfiecamera en langs de binnenkant zit er eentje van 4 MP.

Hier laat Samsung toch een steekje vallen, al durven we niet zeggen dat dit voor altijd zo zal blijven. Op vorige toestellen wist Samsung naderhand de camerakwaliteit te verbeteren met software-updates, en we hopen dat zoiets ook hier het geval wordt. De kleuren zijn in meeste gevallen wel knap, maar de foto’s zijn over het algemeen niet om over naar huis te schrijven. De foto’s zijn zeker goed genoeg om op Instagram of Facebook te delen. Vooral als je inzoomt op foto’s valt op dat de details toch een beetje te wensen overlaten. Van andere fabrikanten, zoals OnePlus en Motorola, zijn we tegenwoordig beter gewend – en dat voor minder geld! Samsung doet het zelf trouwens ook beter, met een toestel als de Galaxy S24 Ultra.

Batterij

Ook op andere vlakken wordt duidelijk dat Samsung moeite heeft om mee te kunnen met andere fabrikanten. Samsung pakt uit met “tot 23 uur” video’s kijken op dit toestel, maar daar zal je zelf niet aan geraken. Tenzij je natuurlijk, zoals kanttekening 22 op de Samsung-website voorstelt, video’s in 720p kijkt in een laboratorium waar alle omstandigheden perfect zijn. Dat gezegd hebbende: in principe gaat de batterij een hele dag mee bij normaal gebruik, maar als je AI-functies uittest of gamet, zal dit logischerwijs flink korter zijn. Veel hangt bovendien af van welk scherm je gebruikt: het binnenscherm is wat gulziger dan het coverscherm.

Uitgelicht artikel Zenfone 11 Ultra ASUS Zenfone 11 Ultra review: beste gamingtelefoon van het moment

Ook op vlak van snelladen loopt Samsung wat achter op de concurrentie: dat gaat hier maximaal aan 25 W. Snel genoeg, wat ons betreft: laden aan 125 W is knap, maar kan op termijn nadelig zijn voor de batterij. Het is ook om die reden dat fabrikanten die wel supersnel laden aanbieden, je dat ook laten uitzetten in de instellingen. We begrijpen Samsungs keuze voor een tragere oplader dan ook. Bewijs dat snelladen slecht is voor je batterij is er niet echt, maar hitte is over het algemeen nooit goed voor het toestel – en snelladen is dikwijls warm. Je telefoon zal op een half uurtje van 0% naar 50% opladen. Dat vinden wij toereikend: tijdens het koken of het avondeten gaat de smartphone aan de lader, en nooit vielen we zonder batterij.

Conclusie

Of je de Samsung Galaxy Z Fold 6 in huis moet halen? Tijdens het werken waren wij énorm blij met het toestel, het grotere scherm en een aantal AI-functies. Of de telefoon zijn geld daarmee waard is? Volgens ons wel, of toch vooral voor zakelijk gebruik. De telefoon krijgt bovendien 7 jaar aan software-updates: ook in 2030 mag je dus een Android-update verwachten voor dit toestel, wat best knap is. Met dat in het achterhoofd houdt die lagere oplaadsnelheid ook gewoon steek en is het maar goed dat de behuizing deze keer wat steviger is. Ook de IP48-rating is mooi voor wie wat langer met het toestel wil doen.

Voor normaal gebruik zouden we echter zelf een Galaxy S24 en een Galaxy Tab S9 in huis halen. Op die manier ben je minder geld kwijt en kan je eigenlijk alles wat je met de Z Fold 6 ook kan – behalve openklappen, natuurlijk. Tenzij je echt wil gamen op een vierkant scherm, biedt de Z Fold voor dagelijks gebruik namelijk weinig meerwaarde. Het toestel is beschikbaar met 256 GB, 512 GB of 1 TB aan opslag, en is te krijgen vanaf €1.999.

AndroidfoldablesmobielsamsungSamsung Galaxy Z Fold 6smartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken