OnePlus Nord CE4 Lite review: budgettopper met enkele beperkingen
OnePlus Nord CE4 Lite 5G - 8GB/256GB - Super Zilver
Met de introductie van de OnePlus Nord CE4 Lite heeft OnePlus een nieuwe goedkoopste telefoon in zijn smartphone line-up. Het zal je misschien verbazen, maar de budgetmodellen van OnePlus (entry-level, onder de 350 euro) zijn de moeilijkste om te reviewen. Dit komt vooral doordat het merk hier historisch gezien de bal al eens vaker missloeg. De Nord N10 en N100 uit 2020, de voorgangers van de Nord Core Edition en CE Lite line-up en de eerste pogingen van OnePlus tot het maken van echte budgettelefoons, wisten geen indruk te maken. Enkele jaren later beviel ook de Nord CE 2 hetzelfde lot. De oorzaak? Je gaf enorm veel op in prestaties of gebruiksvriendelijkheid om enkele euro’s uit te sparen en was zowat altijd beter af om voor de gewone Nord line-up te kiezen.
Het was aan OnePlus om hiervan te leren en dat deed het merk ook. De voorbije jaren zag je de prijs van de Nord line-up (terecht) stijgen van 399 euro voor de Nord 2 naar een startprijs van 529 euro voor de Nord 4, terwijl de CE Lite line-up maximaal 349 euro aantikt met deze Nord CE4 Lite. Om het aanbod te vereenvoudigen verschijnt de OnePlus Nord CE ook niet meer op de Europese markt. Dit maakt dat er plots wel ruimte is voor een OnePlus-smartphone die zich richt op gebruikers met een beperkt budget.
Een entry-level smartphone koop je niet voor zijn hoogwaardige prestaties en hier ligt de focus van de OnePlus Nord CE4 Lite dan ook niet. Deze wordt in plaats daarvan verlegd naar drie elementen die wel mogelijk zijn voor deze prijs: een voldoende grote batterij met snelladen, een helder display en een prima, al zij het beperkte, camera-ervaring.
Specificaties OnePlus Nord CE4 Lite 5G
- Display: 6,67” AMOLED
- Resolutie: 2400 x 1080 pixels 394ppi
- Beeldverhouding: 20:9
- Verversingssnelheid: 120Hz
- CPU: Qualcomm Snapdragon 695 5G
- GPU: Adreno 619 @ 840MHz
- RAM: 8GB LPDDR4X
- Opslag: 256GB UFS2.2
- Uitbreidbaar met microSD
- 1 camera achteraan (50 MP main met Sony LYT-600)
- 1 camera vooraan (16 MP)
- Video: maximaal 1080p 30 fps
- Batterij: 5110 mAh (niet verwijderbaar)
- Laden: 80W SUPERVOOC snelladen
- Afmetingen: 16,29 cm x 7,56cm x 81 mm
- Gewicht: 191 gram
- OxygenOS gebaseerd op Android 14
- 2 Android updates & 3 jaar beveiligingsupdates
Helder en vloeiend scherm
Waar het scherm van entry-level smartphones vaak te wensen over laat, zijn we best tevreden met dat van de OnePlus Nord CE4 Lite. Voor een bescheiden prijs krijg je een toestel met een oleddisplay en een aardige verversingssnelheid van 120Hz. Dit maakt dat je vlotjes door Instagram en je favoriete websites kan scrollen. De piekhelderheid is met een maximum van 2.100 nits prima voor dagelijks gebruik, al is het globale maximum wel beperkt tot 1.200 nits. Ter vergelijking, eerder dit jaar zagen we de OnePlus 12 met een piekhelderheid van 4.500 nits.
De kleurweergave is verder uitstekend. Kleuren worden natuurlijk weergegeven in Natural, maar zelf zijn we eerder fan van Vivid, dat wat extra verzadiging toevoegt zonder daarin te overdrijven. Vooral een kwestie van smaak.
Het display werd, net zoals op de Nord 4 en OnePlus 12, uitgerust met Aqua Touch, een technologie die ervoor zorgt dat als het scherm nat wordt, je het nog steeds prima kan gebruiken. Handig als je al eens zweet tijdens het sporten (of het gamen) of ongelukkig ergens in een stortbui terecht komt.
Het scherm is voorzien van een centrale hole-punch selfiecamera. Dat stoort ons al lang niet meer. Wat visueel wel de aandacht trekt zijn de extra millimeters onderaan het scherm die je bovenaan niet hebt. Hier hadden we graag wat symmetrie gezien, want het is een van de enige indicaties die aangeven dat je naar een budgettelefoon kijkt. Een tweede is misschien de vele vingerafdrukken op de achterkant, want daar is de behuizing wel heel gevoelig aan. Vanop een afstand ziet deze er nochtans zeer aantrekkelijk uit bij onze Nord CE4 Lite in Super Silver (de tweede beschikbare kleur is Mega Blue) en geeft de indruk van een metalen body. In de hand voelt de telefoon echter meer als plastic aan en missen we de behuizing van vlaggenschepen zoals de OnePlus 12R.
Processor van enkele generaties geleden
Over vlaggenschapen gesproken, daar behoort de Nord CE4 Lite 5G zeker niet toe. De Qualcomm Snapdragon 695 5G zagen we de voorbije twee jaar ook al in de budgettelefoons van OnePlus en het is zeker tijd voor een upgrade. Sociale media, browsen, een spelletje zoals Candy Crush,.. het gaat allemaal nog wel en is waarschijnlijk ook waarvoor de gemiddelde gebruiker deze OnePlus-smartphone zal kopen, maar iets hogere prestaties hadden wel gemogen. Dat helpt ook om de telefoon toekomstbestendig te houden en het zou OnePlus kunnen helpen met meer dan twee jaar aan Android-updates aan te bieden. De CE4 Lite moet op dat vlak immers zwaar onderdoen tegenover de Nord 4, met 6 jaar aan updates. In die tijd verslijt je waarschijnlijk twee CE Lite telefoons.
All-in op de hoofdcamera
Core Edition telefoons proberen steeds de essentie te bieden en niet meer. Dit is zeker ook bij de camera merkbaar, want hoewel het camera-eiland uit twee camera’s lijkt te bestaan, gaat het slechts om één 50MP hoofdcamera en een 2MP mono camera die portretten met een beperkte scherptediepte (bokeh) mogelijk maakt.
De aanwezigheid van optische beeldstabilisatie is een leuke extra die de Nord CE4 Lite kan bieden en foto’s gemaakt met het toestel zien er best prima uit. De laatste jaren zijn we natuurlijk verwend door de Hasselblad kleurwetenschap gebruikt in de OnePlus vlaggenschepen en daarom zien de foto’s er misschien wat flets uit. Het is een natuurlijke stijl die we bij Sony Xperia toestellen vaak zien, maar niet zozeer bij OnePlus. Wat pop toevoegen tijdens het bewerken van onze foto’s zorgde voor een beter resultaat. Aan het beperkte dynamisch bereik van de camera is minder te doen.
Een 3 of 6x telezoom misten we niet meteen op de Nord CE4 Lite, maar het viel ons wel op hoe gewoon we zijn geworden aan het beschikken over een ultra-wide camera. Het feit dat deze hier ontbreekt maakt dat je al eens de benenzoom moet gebruiken om alles in je compositie te kunnen passen. Even wennen dus.
80W snelladen
Heb je het over smartphones die weinig kosten, dan is traag opladen een van de eerste zaken waar ik aan denk. Alle OnePlus-telefoons laden razendsnel op en dat is ook het geval bij de Nord CE4 Lite. 80W snelladen moet voor een volle batterij zorgen in 50 minuten en dat is helemaal prima. De batterij gaat bovendien wat langer mee dan die van een vlaggenschip, want je gaat niet snel veeleisende apps en games draaien. Reken dus zeker op een dag en waarschijnlijk meer dan dat. Met dank aan 5W reverse charging kan je ook nog je oortjes opladen, als deze eens een keer zonder batterij vallen.
OnePlus Nord CE4 Lite: de moeite waard?
Voor 349 euro weet OnePlus een prima telefoon af te leveren. De Nord CE4 Lite past ook prima binnen het eigen assortiment, zonder in het vaarwater te komen van de krachtigere producten in de Nord line-up. Je bent wel wat meer beperkt in waar je toegang tot hebt, wat je bijvoorbeeld zal voelen in de mogelijkheden van de camera en (zeker over tijd) de prestaties van de ouder wordende chipset. De OnePlus Nord CE4 Lite lijkt zich verder prima te positioneren als dé smartphone voor wie een telefoon niet meer dan de basis hoeft te zijn.