HMD Skyline review: prachtige behuizing, trage hardware
HMD Skyline 5G Dual nano SIM 256 GB 6.55" Twisted Black
Nokia-kenners zien meteen waar het Finse Human Mobile Devices zijn inspiratie vandaan heeft gehaald voor de HMD Skyline. De rechthoekige behuizing is namelijk een directe verwijzing naar de ooit zo populaire Nokia Lumia-telefoons, zoals de Lumia 1020, met het voor die tijd gigantische camera-eiland.
Waar de Lumia-reeks nog op Windows draaide, komt HMD’s Skyline met Android. Bovendien heeft het toestel zijn Nokia-titel verloren en prijkt er nu HMD achterop, wat staat voor Human Mobile Devices. Dat Finse bedrijf nam in 2016 de licentie op de Nokia Mobile-merkrechten over van Microsoft. De laatste jaren is het aanbod van Nokia-smartphones echter gestaag afgenomen, en inmiddels is de focus verschoven naar HMD-branded smartphones, zoals de Skyline en de dit voorjaar gelanceerde Pulse-serie. De Skyline is momenteel de duurste smartphone van HMD, met een prijs van 599 euro, maar die ‘Lumia-nostalgie’ is dat eigenlijk niet waard.
Lumia-nostalgie
We kunnen het unieke ontwerp van de Skyline zeker waarderen. Steeds meer smartphones zien er bijna hetzelfde uit, met een volledig zwarte voor- en achterkant. Bij de Skyline bevindt zich om het zwarte scherm echter een dun metalen frame, dat zorgt voor de kenmerkende Lumia-uitstraling. In het geval van de Neon Pink-variant valt dat frame behoorlijk op, waardoor het toestel niet alleen van achteren bijzonder oogt. We hebben de zwarte variant niet in handen gehad, maar kunnen ons voorstellen dat het ontwerp daarvan een stuk minder opvalt. De Neon Pink-kleur is namelijk ook aanwezig op de glazen achterkant van het toestel. De rechthoekige behuizing ziet er al met al zeer geslaagd uit, maar is iets minder geslaagd voor het draagcomfort. De hoeken van het toestel zorgen ervoor dat het na verloop van tijd oncomfortabel wordt om de Skyline vast te houden, zoals we eerder zagen bij de Galaxy S24 Ultra. Dat probleem wordt mede veroorzaakt door het gewicht van het toestel, dat ruim 209 gram weegt. Dat is ongeveer 20 gram lichter dan de S24 Ultra en dus geen lichtgewicht.
Tegelijkertijd voelt het toestel, mede door zijn gewicht, solide aan. Bovendien zegt HMD dat ze ervoor gezorgd hebben dat de Skyline ‘Gen 2 repareerbaar’ is. Dit betekent dat je de HMD Skyline zonder speciaal gereedschap vanaf de achterkant kunt openen. Vervolgens hoef je slechts enkele schroeven los te maken om het scherm te verwijderen. Naast het display kunnen gebruikers ook de batterij en de usb-c-aansluiting vervangen. Hiervoor hoeft men, zo legt HMD uit, geen reparatiewinkel meer op te zoeken. Je bestelt de benodigde onderdelen via iFixit, wacht tot je ze in huis hebt, en kunt de reparatie vervolgens zelf uitvoeren. Qua prijs valt het alleszins mee: het scherm kost 95 euro, terwijl HMD 25 euro rekent voor een nieuwe batterij. HMD belooft de onderdelen ten minste vijf jaar via iFixit beschikbaar te houden.
Scherm en helderheid
Het scherm betreft een 6,55-inch-oledscherm met een verversingssnelheid van 144 Hz. Dat laatste zien we niet vaak op middenklassetelefoons zoals de Skyline. Door de hoge verversingssnelheid voelt de interface best vloeiend aan, al kun je je afvragen of het verschil tussen 120 en 144 Hz echt merkbaar is. Daardoor lijkt de hogere verversingssnelheid eerder een marketingtruc dan een praktische verbetering. De kosten voor de hogere verversingssnelheid had beter besteed kunnen worden aan een helderder scherm, want de maximale helderheid van 1.000 nits is niet indrukwekkend. Zeker in de zomermaanden schiet dit tekort; enkele honderden nits extra zouden dan wel gewenst zijn.
Op andere vlakken presteert het oledscherm ‘redelijk’. De kijkhoeken vallen wat tegen, waardoor de helderheid afneemt als je het scherm vanuit een hoek bekijkt. Wat de kleuren betreft valt op dat het scherm een rozige gloed heeft bij het weergeven van witte beelden. Hoewel je waarschijnlijk niet vaak naar een volledig wit scherm kijkt, valt dit ook op bij het gebruik van apps zoals Chrome in de lichte modus. Over het algemeen zijn de kleuren niet te verzadigd, wat zorgt voor een vrij natuurlijke kleurweergave. Ben je gewend aan de oledschermen van Samsung-smartphones, dan kan de kleurweergave van de Skyline wat te koel aanvoelen.
Prestaties en software
HMD claimt dat de Skyline ‘hoge prestaties en soepel multitasken’ biedt, maar in de praktijk valt dat tegen. De chip in de Skyline, de Snapdragon 7s Gen 2, is duidelijk geen krachtpatser, zelfs niet als je er, zoals HMD doet, tot 12 GB RAM aan koppelt. We zien deze chipset vaak in smartphones zoals de Motorola Edge 50 Fusion, die te koop is voor 399 euro. Ook de Poco X6 van Xiaomi, een budgettoestel van nog geen 300 euro, is uitgerust met dezelfde Snapdragon-chip. Bij regulier gebruik van de Skyline merk je eigenlijk niet dat het om een ‘goedkopere’ chipset gaat. De telefoon is meer dan snel genoeg voor webbrowsen, e-mailen en streaming. Pas wanneer je wilt gamen – en dan hebben we het niet over Candy Crush – merk je dat de prestaties tekortschieten. Zwaardere games draaien trager en de gameplay is meestal niet bijzonder vloeiend.
Software, ooit de sterke troef van HMD Global, is ook niet waar de Skyline in uitblinkt. Enerzijds door de beperkte ondersteuningstermijn. De telefoon krijgt slechts twee OS-upgrades, waaronder die naar Android 15, de Android-versie die Google onlangs uitbracht. Qua beveiligingspatches is het iets beter gesteld, maar ook op dat vlak is drie jaar ondersteuning niet indrukwekkend. Ben je van plan je telefoon langer dan drie jaar te gebruiken? Kijk dan eerder naar merken als Google, OnePlus en Samsung, die tot vijf jaar aan updates bieden voor hun middenklassers.
Anderzijds is de software behoorlijk uitgekleed. Dat kennen we ook van Pixel-telefoons, maar zelfs daarop vind je meer functies dan bij HMD. Wat we wel kunnen waarderen, is de actieknop die apps opent of andere acties uitvoert wanneer je erop drukt. Uiteindelijk bepaal je zelf wat de knop doet: je kunt via de instellingen de acties voor de knop aanpassen. Een andere functie die HMD groots heeft gepresenteerd op de Skyline-productpagina, de Detox Mode, ontbreekt in de huidige softwareversies. Het idee is dat deze knop notificaties verbergt terwijl je die van bepaalde contacten wel kunt doorlaten. In de basis is het dus eigenlijk een uitgebreide Niet storen-modus, zij het in een iets ander jasje, met de optie om de toegang tot de telefoon volledig te blokkeren.
Camerasysteem
Ben je op zoek naar een smartphone die goede foto’s maakt, dan kan je de Skyline beter links laten liggen. Hoewel de camera’s van de Skyline op papier best indrukwekkend lijken, vooral de hoofdcamera van 108 MP, valt het in de praktijk behoorlijk tegen. Dit bewijst nogmaals dat het aantal megapixels weinig zegt over de kwaliteit van foto’s. Foto’s van de hoofdcamera zijn redelijk tot goed te noemen onder goede lichtomstandigheden, maar bij tegenlicht raken de foto’s vaak overbelicht, waardoor de kwaliteit achteruitgaat.
De groothoekcamera is een heel ander verhaal. Met 13 MP is deze veel minder luxueus uitgerust, en dat zie je terug in de foto’s. Alleen onder ideale lichtomstandigheden zijn ze acceptabel, maar zodra er bewolking is of je naar binnen gaat, daalt de kwaliteit aanzienlijk. Foto’s zien er in zulke situaties al snel wazig uit; bij foto’s van bomen en planten is het bijvoorbeeld moeilijk om de bladeren van elkaar te onderscheiden. Maak je graag groothoekfoto’s van architectuur? Ook op dat vlak scoort de Skyline een onvoldoende: te veel subtiele, maar belangrijke details gaan verloren.
Een 50MP-zoomcamera (4x zoom) vervolledigt het camerasysteem van de Skyline, maar ook dit is geen hoogvlieger. De foto’s van deze sensor zijn simpelweg niet erg scherp, ondanks de 50MP-resolutie. Soms levert de 108MP-hoofdcamera zelfs betere zoomopnames op dan de speciale telefotosensor. Zeker ’s avonds is het aan te raden de hoofdcamera te gebruiken voor zoomfoto’s. Door het ontbreken van optische beeldstabilisatie bevatten de zoomfoto’s van de telefotocamera veel ruis, waardoor ze niet aantrekkelijk zijn. Geen aanrader dus. Als je denkt dat de nachtmodus dit nog kan verhelpen, moeten we je helaas teleurstellen. Door het ontbreken van beeldstabilisatie zijn beelden in de meeste gevallen bewogen, tenzij je de Skyline op een statief plaatst. De hoofdcamera levert nog redelijke resultaten in de nachtmodus, zij het wat aan de donkere kant. Dit geldt vooral voor de ultrawide-camera, die soms bijna pikzwarte foto’s oplevert, inclusief een aanzienlijke hoeveelheid ruis.
Batterijduur
Een voordeel van de Snapdragon 7s Gen 2-chipset is dat de Skyline behoorlijk zuinig is. De 4.600mAh-batterij gaat met gemak een hele dag mee. De tweede dag haal je vaak ook nog wel tot de ochtend, maar een volledige tweede dag is wat te veel gevraagd. Gelukkig is er ondersteuning voor snelladen, zij het met slechts 33 watt. Ook op dit gebied is de Skyline dus geen strepentrekker. Reken op ongeveer anderhalf tot twee uur om de telefoon met een snellader van 33 watt volledig op te laden. Draadloos opladen behoort ook tot de mogelijkheden, maar dat duurt nog langer. Opladen met een Qi2-oplader gaat namelijk met maximaal 15 watt; snel genoeg om je telefoon ’s nachts op te laden, maar overdag leg je hem niet ‘even’ op de draadloze lader.
Eindoordeel
Aan nostalgie mag best een prijskaartje hangen, mits het product voldoet aan de verwachtingen die je schept en die het ooit zo populaire item teweegbracht. Met de HMD Skyline lukt dat slechts deels: deze smartphone draait eigenlijk vooral om het unieke rechthoekige design en de reparatiemogelijkheden. Wanneer je onder de motorkap kijkt, is HMD’s Lumia-kopie minder indrukwekkend. De chipset hoort niet thuis in een toestel van 600 euro, en het scherm evenmin. Behalve de hoofdcamera blinkt het camerasysteem van de Skyline uit in middelmatigheid. Je kan er deelbare plaatjes mee schieten, maar ‘trots’ op de creaties van HMD zijn we nooit geweest. De software-ondersteuning valt bovendien in het niets bij die van concurrerende smartphones, zoals die van Google, OnePlus en Samsung.
Buiten het unieke design en de solide behuizing is de batterijduur nog wel een reden om de HMD Skyline te overwegen. Met de 4.600mAh-batterij haal je moeiteloos het einde van de dag en waarschijnlijk zelfs nog de volgende ochtend. Of je dat 600 euro waard vindt, blijft een persoonlijke afweging, maar wij zouden eerder kiezen voor de Google Pixel 8a of de OnePlus Nord 4. Beide toestellen zijn goedkoper dan de Skyline en presteren aanzienlijk beter. Voor de beste camera’s in een middenklasser moet je sowieso bij de Pixel zijn, terwijl de Nord meer rekenkracht biedt.