Tips

Zo bescherm je je vakantiefoto’s op reis

Foto’s zijn de meest waardevolle souvenirs die je overhoudt aan een reis. Laat niets aan het noodlot over: bescherm je herinneringen met een slim back-upplan.

Vakantie is de grote gelijkmaker: op reis ontpoppen we ons allemaal tot (amateur)fotograaf, zelfs wie het niet gewoon is om regelmatig een persoonlijk kiekje op sociale media te smijten. Een geheugen kan niet op tegen tastbare pixels, een reisanekdote is altijd straffer als je deze kan ondersteunen met beeldmateriaal. Heel wat mensen vinden een trip naar het buitenland het uitgelezen moment om hun digitale camera eens boven te halen, al stijgt het aantal mensen dat zijn smartphone gebruikt om vakantiemomenten vast te leggen de laatste jaren exponentieel.

Dankzij smartphones heb je op vakantie met vrienden of familie niet één maar meerdere fototoestellen bij de hand, en evenzoveel fotografen. Tegelijkertijd is de kans dat je je foto’s kwijtspeelt groter geworden. Digitale bestanden zijn vlugger beschadigd of gewist dan traditionele fotorolletjes. Het gemak van een smartphone brengt ook gevaar met zich mee. Omdat je je foto’s op je toestel laat staan, loop je meer risico om deze bestanden te verliezen wanneer er iets mis is met het apparaat. Hoe kan je ervoor zorgen dat je herinneringen niet in één of ander digitaal zwart gat verdwijnen?

Bescherming

De beste garantie om je foto’s te beschermen tegen verlies is de verzekering die je gebruikt voor de bewaring van alle soorten computerbestanden: de back-up. Om helemaal veilig te zijn, maak je die liefst zelfs al terwijl je nog in het buitenland zit te genieten van je vrije tijd. Dat dit niet altijd de hoogste prioriteit heeft, bewijzen de cijfers van back-upspecialist Seagate: één op drie Belgen geeft toe dat hij of zij nooit een back-up maakt van vakantiefoto’s. De angst voor verlies is trouwens niet onredelijk. De helft van de Belgen heeft al eens bestanden verloren, en daar zullen ongetwijfeld een pak vakantiefoto’s hebben tussengezeten.

Eén op drie Belgen geeft toe dat hij of zij nooit een back-up maakt van vakantiefoto’s.

Wanneer ben je zeker dat je bestanden veilig zijn? De “3-2-1”-regel is een vaak gehanteerde maatstaf: heb minstens drie kopieën op twee verschillende apparaten of opslagmedia, waarvan één extern. Op vakantie zal je die regel waarschijnlijk niet volledig kunnen volgen, maar zelfs met één extra kopie kan je al leed voorkomen. We overlopen hieronder verschillende methodes waarmee je je foto’s kan beschermen.

Goede kaarten

Het is uiteraard niet alleen bij een smartphone dat je moet oppassen om bestanden te verliezen, dat kan net zo snel gebeuren met het SD-kaartje dat je gebruikt voor je digitale camera. Als eerste beschermingsmechanisme is het een goed idee om meerdere SD-kaartjes mee op reis te nemen en deze afwisselend te gebruiken. Hiermee spreid je het risico en voorkom je dat je door een technische fout of het fysieke verlies van het kaartje meteen al je foto’s kwijtraakt. Verder verklein je de kans op beschadiging door de kaartjes veilig te bewaren in een case. Dat hoeft geen dure investering te zijn, je vindt al doosjes vanaf 10 euro.

Sommige camera’s hebben een ingebouwde back-upmogelijkheid: je kan er twee SD-kaartjes in steken, waarbij je een kopie van de bestanden van het ene kaartje op het andere kan bewaren. Het is zonde om er geen gebruik van te maken als je deze functie beschikbaar hebt. Bevat je camera een wifi-module, dan kan je tevens kijken naar cloud-opties voor je back-ups of je voordeel doen met een draadloze externe harde schijf (waarover zo meteen meer).

Efficiënte bagage

We steken tegenwoordig heel wat elektronica in onze bagage. Een laptop of tablet die je sowieso mee in je koffer stopt, kan je net zo goed inschakelen als back-uptoestel. Denk er dan wel aan dat je ook de juiste kabels en adapters mee inpakt. Een microUSB-naar-USB-kabel zal je waarschijnlijk wel bij de hand hebben als je eveneens een Android-smartphone bezit. Voor het overzetten van bestanden van een SD-kaartje naar een toestel met USB- of Lightning-poort heb je een SD-kaartlezer nodig, of een laptop die een SD-poort bevat. Niet iedereen heeft echter zin of ruimte in zijn bagage om een laptop mee op reis te nemen. Sleur het ding zeker niet mee enkel en alleen om back-ups te maken. In dat geval ben je beter af een externe harde schijf.

Speciaal voor drone-fotografen ontwikkelden DJI en Seagate samen een draagbare harde schijf.

Geheugendoosjes

Externe harde schijven zijn er de laatste jaren flink op vooruit gegaan wat betreft draagbaarheid. Gedaan met de zwaarlijvige geheugendoosjes die niet zonder eigen stroomvoorziening werken, je vindt tegenwoordig een brede waaier aan harde schijven terug die gemaakt zijn met het oog op reiscomfort. Afhankelijk van je budget en je benodigdheden kan je een harde schijf kopen die één of meerdere koppelingsmogelijkheden aanbiedt. De meeste externe schijven maken gebruik van een usb-poort om data te versturen en ontvangen. Schoolvoorbeeld daarvan is de Seagate Backup Plus Slim. Je hebt ook modellen met een ingebouwde SD-kaartlezer, vaak toegespitst op fotografen en niches in de fotografie. Zoals de Seagate DJI Fly Drive, een externe harde schijf voor wie zijn vakantiefoto’s maakt met een drone. Een andere handige verbindingsoptie is wifi: schijven die volledig draadloos werken.

Investeren in een externe SSD is voor de meeste vakantiefotografen niet nodig. Behalve als je héél véél foto’s neemt, en dan spreken we toch al over duizend en meer, zal je je voordeel kunnen doen met de snellere overschrijftijden. Let op: snelheidsprestaties zijn wel belangrijk als je ook films en series op de schijf wilt zetten om tijdens je vakantie te bekijken.

Kopie in de wolk

De cloud is een natuurlijke bondgenoot voor de enthousiaste reiziger, zolang je naar plekken gaat waar je internet tot je beschikking hebt. Een clouddienst is overal en altijd beschikbaar, je moet er geen zware hardware voor meenemen en ook geen kabels. Voor wie zijn smartphone gebruikt om foto’s te nemen is een opslagdienst in de cloud een uitermate makkelijke manier om een back-up aan te leggen. Naast het installeren en instellen van de app hoef je vaak zelf niets meer te doen, heel wat clouddiensten kunnen foto’s automatisch synchroniseren. Verschillende diensten kunnen bovendien gratis gebruikt worden, al krijg je dan meestal maar een beperkte opslagcapaciteit. Wie thuis een NAS heeft staan, kan zijn foto’s via de cloud meteen daarop parkeren.

[related_article id=”214323″]

Foto’s toch beschadigd?
Aan  het fysieke verlies van een smartphone of een SD-kaartje kan je weinig doen, behalve bidden dat je ze op één of andere manier toch terugziet. Ligt er een technische fout aan de basis van het verdwijnen van je bestanden, omdat je ze bijvoorbeeld per vergissing hebt gewist of omdat de drager corrupt is geworden? Met behulp van data recovery-software kan je proberen om de foto’s op eigen houtje terug te halen. Deze programma’s bieden echter geen garantie op succes. In het uiterste geval kan je aankloppen bij een recovery-specialist, al ben je ook hier niet honderd procent zeker dat je je bestanden zal terugzien.

 

Het maken van back-ups tijdens je vakantie hoeft geen onaangenaam karwei te zijn. Met de cloud heb je er helemaal geen extra werk aan, bij een harde schijf of je laptop moet je er alleen voor zorgen dat je wat tijd reserveert om de back-up in gang te zetten. Bekijk het op een positieve manier: je verzekert niet alleen dat je foto’s beschermd zijn, je last ook een moment in waarbij je je gadgets even niet kan gebruiken. Zorg gewoon dat je een leuke activiteit plant om die tijd te vullen. Neem een duik in het zwembad, maak een gezellige wandeling, of nestel je in een strandstoel met een goed boek.

back-upfotofotografieontspanningtip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno (op=op)

Lezersaanbod: korting op Kuno (op=op)

Bekijk de voorraad