Tips

7 obstakels in huis die je wifi-signaal blokkeren

WiFi slecht signaal
Bepaalde materialen en andere bronnen kunnen het signaal van je router afzwakken of zelfs volledig blokkeren. Wat houdt je wifi tegen?

Wifi is niets anders dan een vorm van radiogolf of elektromagnetische straling die door je router wordt uitgezonden. Het is dezelfde technologie waarmee je radiozenders of tv-kanalen kan ontvangen via antenne, alleen maakt wifi gebruik van veel kortere golven dan radio of tv. Die golven kunnen niet zomaar overal doorheen. Hoe meer obstakels er zich tussen jou en je router bevinden, hoe moeilijker het is om een goed signaal te ontvangen. Wat zijn enkele typische hindernissen voor je WiFi?

1. Metaal

De kortere wifi-golven hebben een hogere frequentie, wat voor problemen zorgt met materialen die elektrisch geleidend zijn. Kortom, alle metalen. Hoge frequenties geven bij het doordringen van metalen obstakels heel wat energie af in de vorm van elektriciteit. Concreet: je wifisignaal verliest kracht wanneer het door metaal moet gaan. Plaats dus geen grote metalen voorwerpen in de buurt van je router.

2. Muren

Het is niet alleen het materiaal van bepaalde voorwerpen dat voor problemen zorgt bij de passage van wifi. Ook de dichtheid van materie speelt een belangrijke rol. Muren die bestaan uit beton, baksteen of steen laten wifisignalen minder goed door dan een muur uit gips. Dit is de reden waarom een wifisignaal soms wel door een plafond geraakt, maar niet in een aanpalende kamer op de verdieping waar je router staat. Geïsoleerde muren stellen hetzelfde probleem voor de reikwijdte van je netwerk.

WiFi
Zorg dat je WiFi-router vrij staat.

3. Wifi van je buren

Zit je in een appartement of rijhuis en zijn er weinig zichtbare hindernissen die het signaal van je draadloze internet kunnen afremmen? Er is een grote kans dat de wifi van de buren de spelbreker is. Wanneer er te veel toestellen op een klein oppervlakte uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie waarop het wifisignaal zit, treden er storingen op door de overbevolking van de breedband. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is om over te schakelen naar de minder vaak gebruikte 5 GHz-band, maar niet elk toestel ondersteunt deze frequentie.

4. Andere elektronica

Niet alleen andere wifinetwerken kunnen de sterkte van je signaal doorkruisen. Heel wat andere elektronica zenden radiogolven uit op de 2,4 Ghz-frequentie. De grootste boosdoeners zijn microgolfovens, draadloze vaste telefoons en babytelefoons, maar er zijn ook andere toestellen die met straling werken en een negatief effect kunnen hebben op de snelheid van je netwerk. Heb je hier problemen mee, pas dan de plaatsing van je router aan of dat van het storende toestel. Ook hier kan de 5 GHz-band voor een oplossing zorgen, omdat het in 99 procent van de gevallen de 2,4 GHz-frequentie is die wordt overstelpt met golven.

5. Water

Nog in het rijtje van materialen waar wifi niet goed mee overweg kan: water. Net zoals metaal absorbeert water de stralingsgolven die gebruikt worden voor het overbrengen van netwerkinformatie. Houd je een toestel volledig onder water dan zal de data verstuurd over wifi nog een kleine afstand kunnen afleggen, maar niet meer dan een meter. Met wifi zal je dus nooit kunnen internetsurfen onder water. In de regel is water waarschijnlijk geen probleem in je huis, maar plaats dus geen aquarium voor je router. Ook luchtvochtigheid kan de sterkte van een signaal beïnvloeden, maar die impact is zo klein dat je daar niets van zal merken. Je kan er ook bitter weinig tegen ondernemen.

6. TL-lampen

Ook de onschuldig ogende TL-lamp boven je bureau kan een kwalijke rol spelen in het dempen van je wifisignaal. Je zit met hetzelfde probleem dat zich ook voordoet bij microgolfovens en babyfoons: een TL-lamp zendt straling uit op de 2,4 GHz-frequentie, wat voor een verstopping kan zorgen op je netwerk. Hier geldt wederom de regel dat je je router er best zo ver mogelijk bij vandaan houdt, aangezien het verplaatsen van de lampen waarschijnlijk geen optie is.

7. Glas

Normaal gezien heeft wifi geen moeite met glas en gaat de straling daar zonder problemen door. Verwacht echter niet dat dit het geval is met elk type van glas. Getinte ramen bevatten metalen deeltjes, die de situatie compliceren. Idem voor de dikte van het glas: dubbele of driedubbele beglazing remt de golven af. Zoek je dus naar een reden waarom je draadloze internet niet of maar zwakjes tot op je terras geraakt, dan kunnen je ramen daar voor iets tussen zitten. Gelukkig is deze hindernis vrij eenvoudig op te ruimen door je ramen op te zetten.

netwerktelecomtipswifi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken