WiFi slecht signaal

Bepaalde materialen en andere bronnen kunnen het signaal van je router afzwakken of zelfs volledig blokkeren. Wat houdt je wifi tegen?

Advertentie

Wifi is niets anders dan een vorm van radiogolf of elektromagnetische straling die door je router wordt uitgezonden. Het is dezelfde technologie waarmee je radiozenders of tv-kanalen kan ontvangen via antenne, alleen maakt wifi gebruik van veel kortere golven dan radio of tv. Die golven kunnen niet zomaar overal doorheen. Hoe meer obstakels er zich tussen jou en je router bevinden, hoe moeilijker het is om een goed signaal te ontvangen. Wat zijn enkele typische hindernissen voor je WiFi?

1. Metaal

De kortere wifi-golven hebben een hogere frequentie, wat voor problemen zorgt met materialen die elektrisch geleidend zijn. Kortom, alle metalen. Hoge frequenties geven bij het doordringen van metalen obstakels heel wat energie af in de vorm van elektriciteit. Concreet: je wifisignaal verliest kracht wanneer het door metaal moet gaan. Plaats dus geen grote metalen voorwerpen in de buurt van je router.

2. Muren

Het is niet alleen het materiaal van bepaalde voorwerpen dat voor problemen zorgt bij de passage van wifi. Ook de dichtheid van materie speelt een belangrijke rol. Muren die bestaan uit beton, baksteen of steen laten wifisignalen minder goed door dan een muur uit gips. Dit is de reden waarom een wifisignaal soms wel door een plafond geraakt, maar niet in een aanpalende kamer op de verdieping waar je router staat. Geïsoleerde muren stellen hetzelfde probleem voor de reikwijdte van je netwerk.

WiFi
Zorg dat je WiFi-router vrij staat.

3. Wifi van je buren

Zit je in een appartement of rijhuis en zijn er weinig zichtbare hindernissen die het signaal van je draadloze internet kunnen afremmen? Er is een grote kans dat de wifi van de buren de spelbreker is. Wanneer er te veel toestellen op een klein oppervlakte uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie waarop het wifisignaal zit, treden er storingen op door de overbevolking van de breedband. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is om over te schakelen naar de minder vaak gebruikte 5 GHz-band, maar niet elk toestel ondersteunt deze frequentie.

4. Andere elektronica

Niet alleen andere wifinetwerken kunnen de sterkte van je signaal doorkruisen. Heel wat andere elektronica zenden radiogolven uit op de 2,4 Ghz-frequentie. De grootste boosdoeners zijn microgolfovens, draadloze vaste telefoons en babytelefoons, maar er zijn ook andere toestellen die met straling werken en een negatief effect kunnen hebben op de snelheid van je netwerk. Heb je hier problemen mee, pas dan de plaatsing van je router aan of dat van het storende toestel. Ook hier kan de 5 GHz-band voor een oplossing zorgen, omdat het in 99 procent van de gevallen de 2,4 GHz-frequentie is die wordt overstelpt met golven.

5. Water

Nog in het rijtje van materialen waar wifi niet goed mee overweg kan: water. Net zoals metaal absorbeert water de stralingsgolven die gebruikt worden voor het overbrengen van netwerkinformatie. Houd je een toestel volledig onder water dan zal de data verstuurd over wifi nog een kleine afstand kunnen afleggen, maar niet meer dan een meter. Met wifi zal je dus nooit kunnen internetsurfen onder water. In de regel is water waarschijnlijk geen probleem in je huis, maar plaats dus geen aquarium voor je router. Ook luchtvochtigheid kan de sterkte van een signaal beïnvloeden, maar die impact is zo klein dat je daar niets van zal merken. Je kan er ook bitter weinig tegen ondernemen.

6. TL-lampen

Ook de onschuldig ogende TL-lamp boven je bureau kan een kwalijke rol spelen in het dempen van je wifisignaal. Je zit met hetzelfde probleem dat zich ook voordoet bij microgolfovens en babyfoons: een TL-lamp zendt straling uit op de 2,4 GHz-frequentie, wat voor een verstopping kan zorgen op je netwerk. Hier geldt wederom de regel dat je je router er best zo ver mogelijk bij vandaan houdt, aangezien het verplaatsen van de lampen waarschijnlijk geen optie is.

7. Glas

Normaal gezien heeft wifi geen moeite met glas en gaat de straling daar zonder problemen door. Verwacht echter niet dat dit het geval is met elk type van glas. Getinte ramen bevatten metalen deeltjes, die de situatie compliceren. Idem voor de dikte van het glas: dubbele of driedubbele beglazing remt de golven af. Zoek je dus naar een reden waarom je draadloze internet niet of maar zwakjes tot op je terras geraakt, dan kunnen je ramen daar voor iets tussen zitten. Gelukkig is deze hindernis vrij eenvoudig op te ruimen door je ramen op te zetten.


Gerelateerde artikelen

Review Google Nest Wifi: De beste WiFi voor je Nest

Een knap, eenvoudig en betaalbaar meshwifi-systeem. Dat is de Google Nest WiFi. Een verslag na twee weken te praten tegen je router.

ASUS RT-AX88U router review: Wat is wifi 6 en hoe haal je er het beste uit?

Is het tijd om je thuisnetwerk te voorzien van WiFi 6-ondersteuning? Wij denken van wel en de ASUS RT-AX88U kan je daarbij helpen!

31 REACTIES

 1. Tja en Telenet heeft de goede gewoonte om hun modem-wifirouter in je garage te plaatsen zodat velen pas goede wifi op hun toilet kunnen ontvangen…
  Kwestie van op het gemak te kunnen surfen op “het gemak”. ☺☺☺

 2. Draadloze vaste lijn, beter bekend als Dect is het grootste probleem.
  Gelukkig kan je nu in de winkel voor 45 euro «eco dect» toestellen kopen.dan heb je geen last meer voor je Wi-Fi.

   • Dect en dus ook ecodect werken op dezelfde frequentie als wifi maar met een veel sterker signiaal, dat is de reden dat je met zo een dect apparaten veel verder van je basisstation kan gaan dan je laptop van je Wi-Fi Access point kan gaan.

    Door de krachtigete zendvermogen en dezelfde frequentie, maakt wifi geen kans, hij zal altijd onderbroken worden, maar omdat wifi high redundant is, zal hij collisioned pakketten altijd retransmitten, daardoor zullen de pakketten wel eventueel eens aan komen, het gevolg is wel dat je internet trager lijkt.

    Ecodect is slimmer dan gewone dect, die zal namelijk enkel op volle kracht uitzenden als hij gebruikt word.
    Dus enkel straling als er gebeld word en dus enkel storingen op dat moment.

    Ecodect kost ook niets meer tegenwoordig en het is ook beter voor je portefeuille vermits het niet continue elektriciteit gebruikt.
    En Europese weet zorgde er trouwens voor dat eind 2015 enkel ecodect nog mag verkocht worden vanwege de straling en gebruik.

    Interessant om te weten is dat verzendkracht na 1 meter nog maar 30% bedraagd.
    Dus je kan zelf zonder ecodect je basisstation beter op minstens 1 meter weghouden van je Wi-Fi.

    • “Dect en dus ook ecodect werken op dezelfde frequentie als wifi ”
     Wist ik niet. Hebt u daar een (mag technisch) bron van aub?

     • Dect en eco dect zenden uit tussen 1880 en 1900 MHz.
      Wifi zendt uit op 2,4 of 5 GHz.
      Dus: absoluut niet dezelfde frequentie en ik heb er thuis geen enkel probleem mee.

     • De basis frequentie is inderdaad 1900 voor Europa, maar als je de handleidingen leest dan zal je zien dat er een deviatie is van 0,5 ghz in beidde richtingen.
      Enfin in de plaats van al die dingen te lezen kan je het heel gemakkelijk zelf testen .

      Eerst tel je de dect basis station uit de pries, daarna die je een speed test met je laptop.
      Nu steek je de dect er terug in , en op 0.5 meter van je wifi zetten en je belt naar je gsm zo dat de lijn open is.

      Nu doe je nog eens dezelfde speed test.
      Er zal niet veel meer door gaan…

      Probeer het uit en laat ons hier weten.

      Ps: babyfoons/camera’s die niet op Wi-Fi werken, zijn ook vernietigend voor het wifi spectrum

     • Dikke zever, ik heb wifi en dect sinds hun bestaan en nog nooit problemen gehad.
      Ter Info: kabel 195 Mbps, wifi 78 Mbps.

     • In de plaats van te zeveren, probeer mijn scenario uit, zet de dect basis station naast je wifi en zet de telefoon lijn open en zorg dat je op 2,4 ghz aangesloten bent op je laptop, anders kan je het niet testen. (doe speedtest ervoren (dect pries er uit) en er na (dect pries er in + een open lijn naar je gsm)
      Ge moet mij niet geloven, je kan het zelf uittesten, kom nadien hier nog eens met je resultaat.

      Ik ben hier geen uitleg aan het geven indien het niet echt zou helpen, het klopt echt wat ik zeg, je moet gewoon die test doen dat ik gezegd he; laat ons deze avond zeker het resultaat eens weten, zorg dus wel dat je laptop op de 2,4ghz aangesloten is, anders zal je inderdaad geen probleem ondervinden als je op de 5ghz zit.
      Er is een goede reden waarom de europese commissie beslist heeft om de oude DECT technologie te bannen en in de plaats met ECO Dect te verplichten (de straling ging ver buiten zijn voorziene spectrum).

     • Zeveren? Fact is: mijn basisstation staat op minder dan 50 cm van mijn router, ik werk met 2.4 GHz en haal dan via de wifi 78 Mbps gemiddeld over een maand.

      By the way, ik zit in de informatica sinds 1983, zowel soft als hard, dus … .

     • Ik heb net even gemeten en ik heb 215Mbit download op de 2,4ghz, ik zit ook in de informatica en het ding dat ik daar geleerd heb is dat je soms iets moet testen en dat je nog verbaasd kan zijn van het resultaat. Ik denk dat je sneller dan 78 kan gaan. Probeer het scenario even deze avond, het scheelt echt (ik spreek uit ervaring)

     • So, if you have a DECT cordless phone, it’s not your phone that’s interfering with wifi. If you have a non-DECT cordless phone, and it’s less than 15 years old, your phone may be interfering with wifi.

      But it’s more likely that your neighbors’ wifi is interfering with yours. I remember a time when I had the only wifi on my street, but that’s not the case today.

      The best thing to do is to move your wireless router to a different channel. Channels 1, 6, and 11 are the best to use, so start on one of those and see if your connection rates improve. I used to use an app on my cell phone, Meraki Wifi Stumbler, to see what channels are the least crowded.

     • Thanks

      The channel trick is indeed also very good, choose 1,6 or 11/13

      I know the Meraki Wifi Stumbler, however, it doesnt show interference on a channel, it can only show you how many ssid’s are using each channel.
      It’s confusing, because your laptop or your phone could show you full reachability (5 bars) but be completely interferred, causing massive packet collisions and therefore re-transmits of lossed packages , resulting in a slow network.

      Something that I also noticed that is missing in the interferring/blocking category is mirrors, the metal used for creating the reflection behind the glass, completely blocks wifi signals. Same thing for microwaves, when disabled it still blocks signials from going through, because of the perforred metal in front of the microwave window, offcourse when you enable the microwave, it becomes worse, because then it does not only block signals but also interfers by broadcasting on the 2,4ghz channels

     • Dat dacht ik dus ook, en ik heb er ook geen last van.
      Heb wel een pittige Draytek router 😉

 3. Een kennis van mij vertelde mij dat sinds hij laminaat in een kamer had laten leggen, hij er geen wifi signaal meer ontvangt. Kan dat, en hoe lost hij dat best op?

  • Het zal waarschijnlijk niet de laminaat zijn die de schuldige is, maar het isolatiemateriaal dat je eronder legt: dat is meestal berkleed met aluminiumfolie… metaal dus…. Ik had net hetzelfde…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here