Zo maak je elke domme lamp slim
Je hoeft niet meer op te staan om de huiskamer te verlichten en niet bang te zijn als je vergeten bent om de lichten aan te doen, terwijl je ‘s avonds van huis bent. Van elke domme lamp kan je een slim toestel maken. Het is niet nodig om handenvol geld kwijt te zijn aan nieuwe exemplaren.
Zo maak je van elke domme lamp een slimme lamp
Steeds meer fabrikanten brengen slimme verlichting op de markt. De bekendste zijn waarschijnlijk Philips, met zijn Hue-assortiment, de Ikea Trådfri en de slimme verlichting van Innr en Nanoleaf. Slimme lampen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, maar één ding hebben de smarthome-artikelen gemeen: ze zijn over het algemeen relatief duur in aanschaf. Zo kost één slimme lamp al snel meer dan 20 euro. Dat wordt een dure grap als je een lamp met vier fittingen slim wil maken. Als je al je lampen in huis wil vervangen voor slimme varianten, ben je al snel enkele honderden euro’s kwijt. Bovendien dien je vaak ook een speciale hub aan te schaffen.
Er zijn ook goedkopere slimme lampen verkrijgbaar, al zijn deze vaak minder kwalitatief en is het mogelijk dat de kleuren tussen de lampen lichtelijk verschillen. De onderstaande opties om elke lamp slim te maken worden ook verkocht door de bovenstaande merken, maar zijn daarnaast ook te verkrijgen bij goedkopere online aanbieders. Daarnaast zit je mogelijk met het probleem dat er voor die ene lamp in huis niet het juiste formaat slimme variant beschikbaar is of dat vervangen simpelweg onmogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een lavalamp. Er zijn echter een aantal mogelijkheden om van een domme lamp een slimme lamp te maken, waardoor je letterlijk elk soort verlichting in huis via je smartphone of slimme assistent kunt bedienen. Hieronder leggen we uit welke methodes dat zijn.
Optie 1: Een slimme stopcontact
De makkelijkste optie om een bestaande lamp in huis slim te maken, is om een slimme stekker te gebruiken. Deze maakt via wifi verbinding met je smartphone. De stekker van je bestaande tafellamp, wandlamp of staande lamp steek je in de slimme adapter die je vervolgens in het stopcontact steekt.
Waar kan ik zo’n slim stopcontact vinden?
Verschillende retailers als Bol.com of Coolblue hebben een uitgebreid aanbod aan slimme stopcontacten. Je kan ook voor slimme inbouwstopcontacten kiezen, Niko heeft tegenwoordig een aanbod dat werkt in combinatie met traditionele bekabeling.
Optie 2: Een slimme muurschakelaar
Je kan je huidige muurschakelaar vervangen door een slimme variant, maar het is ook mogelijk om een slim systeem toe te voegen aan het binnenwerk van de bestaande schakelaar. Op die manier behoud je het design en de kleur van je huidige schakelaar. Dit is met name handig als je overal in huis hetzelfde design wil aanhouden, maar niet alle schakelaars slim hoeven te zijn.
Waar kan ik zo’n slime schakelaar vinden?
Verschillende retailers als Bol.com of Coolblue hebben een uitgebreid aanbod aan slimme stopcontacten. Je kan ook voor slimme inbouwstopcontacten kiezen, Niko heeft tegenwoordig een aanbod dat werkt in combinatie met traditionele bekabeling.
Optie 3: Een slimme dimmer
Met een slimme dimmer kun je niet alleen een domme lamp aan- of uitschakelen maar de verlichting ook naar wens dimmen via je smartphone of slimme assistent. Uiteraard moet je hiervoor wel een dimbare lamp gebruiken. Zelfs een slimme dimmer kan niet toveren.
Waar kan ik een slimme dimmer kopen?
Op Amazon.nl, Bol.com of Coolblue kan je een vrij uitgebreid aanbod terugvinden. Vooral Amazon heeft dan weer net iets meer verschillende merken in het aanbod.