Zo voorkom je een hoge telefoonrekening in het buitenland
De zomervakantie is begonnen en na twee jaar met veel reisbeperkingen kunnen we deze zomer weer naar alle hoeken van de wereld reizen. Voor veel mensen is hun smartphone het eerste voorwerp dat ze inpakken. Het thuisfront verwittigen dat je goed bent aangekomen, je vrienden jaloers maken met je mooiste vakantiefoto’s, een film meepikken onderweg; de smartphone is ook tijdens de vakantie een onmisbare metgezel. En dat kan nare verrassingen opleveren op je telefoonrekening wanneer je weer thuis komt na een verblijf in het buitenland.
Telecomproviders rekenen immers een meerkost aan voor het verbruiken van telefoondata in het buitenland omdat het dataverkeer over de netwerken van lokale providers verloopt. Hoe actiever je je smartphone gebruikt in het buitenland, hoe hoger de telefoonrekening dus kan oplopen. Je hoeft je smartphone zeker niet altijd uit te zetten wanneer je op vakantie bent, maar een beetje zuinig met het dataverbruik omspringen is wel aangewezen. Deze tips helpen je de telefoonrekening in het buitenland onder controle te houden.
6 tips om een hoge telefoonrekening in het buitenland te voorkomen
Bel/sms via het internet
Bellen of sms-berichten verzenden in het buitenland zit bij de meeste telecomabonnementen niet inbegrepen in de prijs, wat betekent dat je belminuten en sms’en apart zullen verrekend worden op de volgende factuur. De prijs is afhankelijk van provider tot provider en in welk land je verblijft; ga je buiten de EU-zone kan de prijs tot een euro per minuut bedragen. Het is dan ook aangewezen om de tarieven goed te controleren voor je vertrekt of eventueel een speciale bundel voor je reis naar het buitenland af te sluiten. Via het internet bellen en berichten verzenden biedt hier echter een veel goedkoper alternatief. Daarvoor kan je gebruik maken van applicaties zoals WhatsApp en Telegram of professionele oplossingen zoals Microsoft Teams of Slack.
Let op voor roamingkosten (buiten EU)
Wanneer je online gaat met je smartphone, gebruik dan indien je de keuze hebt wifi in plaats van mobiele data. Want het overmatig gebruik van mobiele data kan in het buitenland een bijkomend probleem met zich meebrengen: roamingkosten. Roaming heeft menig reiziger al een flinke kater bezorgd na een reis naar het buitenland. In Europa zijn roamingkosten gelukkig sinds 2017 al niet meer van tel, en de wetgeving werd onlangs verlengd tot 2032 en uitgebreid naar 5G.
Blijf je binnen Europa, dan kan je al met een geruster hart je mobiele data aan laten staan. Hou er wel rekening mee dat telecomproviders een ‘fair-use’ principe mogen hanteren en dus een limiet op je dataverbruik mogen zetten. Is je mobiele data opgebruikt, dan is het gedaan met surfen of zal je de rekening gepresenteerd krijgen. Voor landen buiten de Europese Unie gelden dus nog altijd wel extra kosten per megabyte; hier maken providers opnieuw onderscheid tussen verschillende zones. Zet je dataroaming dus enkel aan als je echt moet internetten en zet het na je surfsessie weer uit.
Beperk dataverbruik op de achtergrond
Om mobiele date uit te sparen zal je moeten spelen met je instellingen. Je hebt mogelijk niet door dat je smartphone op de achtergrond voortdurend data verbruikt. Applicaties blijven soms op de achtergrond aan je databundel knabbelen terwijl je dacht dat je ze had afgesloten. Het dataverbruik per app kan je controleren in het menu Mobiel Netwerk in je instellingen. Hier kan je de grote dataslokoppen (Facebook, we kijken naar jou) de toegang tot wifi en/of mobiele data ontzeggen en instellen dat ze geen gegevens op de achtergrond meer verbruiken. Je kan ook voor jezelf een datalimiet instellen, die ervoor zal zorgen dat apps geen achtergrondgegevens meer verbruiken als je over de limiet aan het gaan bent. Met apps zoals My Data Manager kan je je dataverbruik op de voet volgen.
Schakel automatische updates uit
Wat je ook kan doen om mobiele data te besparen, is automatische app-updates uitschakelen. Apps moeten nu eenmaal updaten voor de beveiliging, maar als je ze automatisch laat updaten zullen ze dat doen wanneer ze zelf willen. Via de instellingen in de Play Store of App Store kan je instellen de updates niet meer automatisch verlopen of enkel via wifi. Software-updates laat je eveneens optimaal pas uitvoeren wanneer je aangesloten bent op een beveiligd wifi-netwerk. Laat berichten- en mailapps enkel bijlagen downloaden via wifi.
Offline muziek en video
Video- en muziekstreamingdiensten verbruiken enorm veel data. Luister je onderweg graag naar muziek via Spotify, dan kan je (als je een Premium-gebruiker bent) je favoriete afspeellijsten downloaden op je smartphone. Dat heeft als voordeel dat je muziek altijd en overal beschikbaar is, zelfs op het vliegtuig. Ook de bingewachters onder ons hoeven de nieuwste afleveringen van hun lievelingsseries niet te missen. Via de mobiele Netflix-app kan je afleveringen downloaden en met de ingebouwde Windows-app kan je ook offline kijken met je laptop. Als je de Smart Downloads-functie aanzet, zullen nieuwe afleveringen automatisch gedownload worden wanneer je weer online bent. Bekeken afleveringen worden onmiddelijk verwijderd om opslagruimte te besparen.
Lees hier hoe je Netflix offline kijkt op je laptop
Koop een simkaart
Deze tip is voor als je voor een langere periode naar het buitenland gaat. Je kunt in vrijwel elk land een simkaart kopen bij een lokale telecomprovider. De telecomprijzen liggen in het buitenland vaak ook veel lager dan in België, dus dit is om meerdere redenen vaak de voordeligste optie. Je zal dan wel een nieuw telefoonnummer krijgen dat gekoppeld is aan de simkaart.