Roaming Europa 2032

Klaar om op vakantie te gaan in het buitenland? Maak je dan alvast geen zorgen over roaming, die blijft in de EU tot in elk geval 2032 gratis.

Advertentie

Europeanen hoeven sinds 2017 geen bijkomende kosten meer te betalen voor bellen, internetten en sms’en in andere EU-lidstaten. Roaming is daardoor, voor burgers met een abonnement, zo goed als gratis. Afspraken in de Europese Roam Like At Home-wetgeving werden toentertijd voor vijf jaar vastgelegd. Nieuwe Europese wetgeving zorgt ervoor dat roaming in elk geval tot 2032 gratis blijft in de Europese Unie, dus ook tijdens de aanstaande zomervakantie. Bijkomend hebben de lidstaten de wetgeving uitgebouwd met nieuwe vereisten waar roamingnetwerken aan moeten voldoen.

Roam Like At Home met 5G

Onderdeel van deze aanscherping van de wetgeving is de aangeboden netwerkkwaliteit. Volgens de Europese Commissie moeten burgers op het roamingnetwerk dezelfde ervaring geboden krijgen als in het thuisland. Burgers die op de mobiele netwerken in het thuisland een 5G-verbinding hebben, mogen dit bijvoorbeeld dus ook verwachten op het roamingnetwerk. In situaties dat dit niet lukt, is het aan de telecomoperator om klanten hierover op de hoogte te brengen.

Verder zegt de Europese Commissie dat de nieuwe wetgeving operatoren verplicht om zijn klanten op de hoogte te brengen van eventuele –hogere– kosten bij het bellen of sms’en in het buitenland. Dit moet middels een sms-bericht dat verstuurd wordt zodra klanten de grens over gaan. Vanaf juni 2023 moet deze sms ook informatie bevatten over de verschillende manieren om noodnummers in het buitenland te bereiken.

Afsluitend biedt de nieuwe wetgeving bescherming tegen oplopende kosten van satellietnetwerken. Klanten moeten voortaan op de hoogte gebracht worden als ze verbinding maken met zo’n netwerk. Ook moeten ze met een simpele opt-out de kans krijgen de verbinding te verbreken. Blijft men toch verbonden met het netwerk dan moet de operator de verbinding na een vastgesteld bedrag alsnog automatisch verbreken. Er wordt in de wetgeving geen vast bedrag vastgelegd. Het is daarmee aan een operator om dit vast te stellen.

Gratis roaming op reis

Roam Like At Home werd door de Europese Commissie voorzien als maatregel tegen de kosten die door telecomoperatoren werd aangerekend voor gebruikte data, sms’jes en belminuten. Hierdoor kunnen bundels uit abonnementen meestal vrijwel geheel gebruikt worden in het buitenland. Dat betekent overigens niet dat er geen spelregels aan verbonden zijn. Zo is het niet de bedoeling dat klanten een goedkoop abonnement in het buitenland afsluiten en die in hun thuisland gebruiken.

Hiervoor is een fair-use-policy aangebracht in de wetgeving. Zo mogen burgers een beperkt aantal dagen per jaar in het buitenland roamen.