Flashgeheugen is de toekomst van het datacenter
Flash is als technologie niet nieuw. In 1980 vond Toshiba de technologie uit. Rond 2006 kwam Samsung met de eerste pc’s met ingebouwde SSD (Solid State Disk), vier jaar later deed ook Apple hetzelfde. De markt voor enterprisesystemen volgde pas later. Pas in 2010 werd SSD in de eerste storage arrays voor datacenters ingebouwd.
Snelle groei
Flash heeft een aantal belangrijke voordelen, beaamt Ehud Rokach, die aan het hoofd staat van XtremeIO, een bedrijf dat zich in toepassingen rond flash in het datacenter specialiseert. “Het is erg snel inzake verwerking van data”, vertelt hij. Volgens Rokach is de processing snelheid in het datacenter de laatste jaren flink toegenomen, maar bleef de verwerkingssnelheid van de opslagsystemen de laatste jaren in verhouding wat achterwege qua toename. “Terwijl snelheid alsmaar belangrijker wordt, ook bij de verwerking van opslagdata”, oppert hij.
Dat het snel gaat, bewijst XtremeIO zelf. Rokach richtte het Israëlisch bedrijf amper twee jaar geleden op om recent – met amper 40 mensen aan boord – te zijn overgenomen door opslagspecialist EMC. “We verwachten erg veel van deze nieuwe technologie”, stelt Simon Walsh, COO EMEA bij EMC. Het bedrijf verwacht dat flash in het datacenter een even grote impact zal hebben als servervirtualisatie, een concept en technologie die intussen gemeengoed is.
XtremeIO toont aan dat het snel kan gaan. Het roept zichzelf daarom ook uit als snelst groeiend opslagbedrijf aller tijden met een (voor dit jaar) geplande omzet van ongeveer een half miljard dollar. De overname in de eerste helft van 2013 was voor EMC het moment dat ze de markt voor zogenaamde ‘all-flash arrays’ betraden. Volgens onderzoeksbureau IDC resulteerde deze zet vandaag in de status van een van de marktleiders (of mogelijk wel dé marktleider) in het domein van flash arrays.
Gemengd
Gaan de klassieke harde schijven binnenkort worden vervangen door flash? Niet meteen. Inzake opslag spelen twee fundamentele krachten: verwerkingssnelheid en capaciteit, oftewel speed versus space. Inzake snelheid wint flash zeker, inzake capaciteit nog lang niet.
Een all flash-omgeving is daarom nog niet aan de orde. “Bepaalde databases, bijvoorbeeld voor verwerking van transacties, baseren zich nu al best op flash-technologie. Veel bedrijven doen dit al. Maar voor een doorsnee mailserver blijft de traditionele hard disk array van tel. En dat zal vermoedelijk nog enkele jaren zo blijven”, geeft Rokach toe. Vergeleken met bestaande technologie is flash nog een flink stuk duurder. Waardoor we naar een gemengde omgeving zullen gaan in het datacenter. Al is ook dat qua IT voor veel bedrijven geen nieuw gegeven.
Even samenvatten:
Klassieke harde schijven (HDD) bieden veel capaciteit aan een interessante prijs. Flash/Solid State Disk (SSD) is duur inzake capaciteit, maar interessant qua prestaties of IOPS (Input/Output Operations Per Second). De hybride aanpak lijkt dus vaak de oplossing.
Op 5 februari verzorgen Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over big data & datacenters. Meer info over dit seminarie vind je op www.businessmeetsit.be.