Achtergrond

Tune-up programma’s: meerwaarde of geldverspilling?

Tune-up programma’s beloven je een schonere en snellere computer, maar zijn ze hun geld eigenlijk wel waard? Wij zijn er alvast geen fan van.

Een tijdje geleden kregen we op de redactie een lezersvraag binnen waarin AVG Tune-Up vermeld werd. Nu, de tool was niet het onderwerp van de vraag, maar het zette me wel aan het denken over de meerwaarde ervan. Persoonlijk gebruik ik namelijk nooit zo’n tool, want het idee om een programma zoals dit de controle te geven over wat er met mijn computer gebeurt, geeft me de kriebels. Uiteindelijk installeer je immers software op je computer en het feit dat dat programma op elk moment staat te draaien heeft al een impact op de prestaties van je systeem. De tool moet met andere woorden al een enorme meerwaarde hebben om dat goed te maken.  

Veel beloftes 

“Meer computerkracht dan je ooit had gedacht.” Dat staat te lezen op de website van AVG TuneUp. “Herstel je oude computer naar nieuwstaat,” lezen we bij Norton Tune Up. Andere tools die je online kan vinden kondigen met evenveel lawaai gelijkaardige zaken aan, vaak voorzien van statistieken die nergens op gebaseerd zijn en al zeker niet worden toegelicht. 71GB opgeruimd op een Ultrabook uit 2012? Proficiat AVG TuneUp, maar als je weet dat jullie tool ook gewoon de prullenbak leegmaakt, dan is dat niet zo moeilijk. Nee, deze websites zijn duidelijk zo opgezet om gebruikers met weinig computerkennis te overtuigen om toch maar hun product aan te schaffen, in de hoop om dan magische verschillen te zien. De realiteit is echter anders. Heb je een oude en versleten computer, dan ga je na het betalen van de 50 euro die dit soort programma’s gemiddeld kosten, nog steeds een oude en versleten computer hebben. Heb je een spiksplinternieuwe computer? Dan gaat die nog jaren fantastisch werken, met of zonder extra software.  

Betalen voor gratis functionaliteit 

Tune-up programma’s gaan al jaren mee en de verkooptactieken die worden toegepast werken duidelijk goed. Vaak komt de software ook in pakketten met andere programma’s die je al dan niet nodig hebt, zoals antivirusprogramma’s (Windows 10 biedt immers meer dan genoeg bescherming, maar dat is stof voor een volgend artikel). Net zoals deze antivirusprogramma’s, zijn de tune-up tools in deze wereld restanten van een andere tijd. Ten tijde van Windows 95, 98 en XP hadden ze zo hun meerwaarde. Computer hardware was in die tijd veel minder krachtig en een enkel programma kon toen voor een enorme impact op de prestaties van je machine zorgen. Vandaag is dat echter anders. Je kan makkelijk tientallen kleine programma’s in de achtergrond draaien zonder dat je computer daar een probleem van maakt. Wanneer we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat tune-up programma’s een nut kunnen hebben. Ze kunnen ruimte vrijmaken op je harde schijf en programma’s uitschakelen zodat het opstarten van je computer sneller gaat. Maar, en hier komt het: deze functionaliteit zit ook gewoon standaard ingebouwd in Windows 10! Je betaalt dus jaarlijks 50 euro voor iets dat je zelf kan doen. 

Windows 10 spaart je geld uit 

Om aan te tonen dat we geen tune-up programma nodig hebben, gingen we aan de slag met AVG TuneUp. Een eerste scan toont ons 540 problemen en 9,5 GB aan nutteloze bestanden op een testcomputer waar we nog maar enkele weken mee aan de slag zijn. Dat is enorm veel en opnieuw een van de marketingtechnieken van dit soort programma’s. Door met zo groot mogelijke getallen te gooien hopen ze je bang te maken dat je het zelf niet aan kan. Feit is dat je deze gewoon moet negeren. Om ons punt te maken lanceerden we eerste Schijfopruiming van Windows 10, dat je kan vinden door de naam in het Start-menu te typen. Hier zie je een lijst van tijdelijke internetbestanden, bestanden voor Windows Update, de Prullenbak en zelfs je Downloads folder. Deze twee laatste worden door tune-up programma’s vaak gebruikt om de hoeveelheid nutteloze bestanden de hoogte te jagen. Onterecht, want je kan ongetwijfeld zelf de prullenbak leegmaken en bestanden in de Downloads folder wil je waarschijnlijk bijhouden (indien niet, kan je deze manueel verwijderen). In twee minuten hebben we hier al meerdere gigabytes aan data opgeruimd. Schijfopruiming laat je verder ook toe om back-ups van Windows te verwijderen, behalve de meest recente. Dat spaart je nog wat extra ruimte uit.  

Tune-up programma’s houden zich ook graag bezig met het opschonen van je browser, want daar blijven vaak een hoop tijdelijke bestanden rondslingeren in de cache. Niet echt een probleem, maar het kan je wel wat ruimte besparen. Deze bestanden kan je zelf opschonen door in je browser Ctrl+Shift+Delete te gebruiken en daar te kiezen wat je wil verwijderen. Een alternatief hiervoor is de gratis versie van CCleaner. In tegenstelling tot tune-up software, draait deze tool niet continu in de achtergrond en het is dan ook de enige die ik zou aanraden. Is het tijd voor een lenteschoonmaak, dan kan je CCleaner gewoon even opstarten. Bovendien heeft het functies om je programma’s te updaten of te verwijderen, dubbele bestanden te vinden en meer.  

Wat CCleaner ook heeft, is een tool om de programma’s die samen met je computer opstarten te beheren. Je kan deze gebruiken of degene ingebouwd in Windows 10, waarover we het in Clickx 380 ook al hadden. Open taakbeheer met Ctrl+Shift+Escape en ga naar opstarten. Hier zie je welke programma’s mee opstarten en kan je ze uitschakelen. Het hele proces duurt enkele minuten en het is enorm eenvoudig. Toch adverteren tune-up programma’s het als een wondermiddel om je computer sneller te laten opstarten. Tot nu toe hebben we dus ruimte vrijgemaakt en onze computer sneller doen opstarten voor een totale kost van nul euro.  

Nu en dan Ccleaner draaien raden we wel aan.

Problemen die geen problemen zijn 

We hadden het eerder al over de grote getallen die gebruikt worden om je schrik aan te jagen. Na bovenstaande stappen hadden we zelf nog 409 problemen en 2,3 GB aan bestanden over volgens AVG TuneUp. 258 daarvan zijn registerproblemen. Nu, het register wordt gebruikt om instellingen voor je programma’s te bewaren. Het gaat om duizenden kleine bestanden die niemand kwaad doen. Die 258 bestanden kunnen ons dan ook niets schelen, want het gaat vooral om zaken die zijn overgebleven van oudere software. 151 bestanden vallen onder “Verbroken snelkoppelingen” en ook deze zijn onze aandacht niet waard want ze zorgen niet voor problemen en zijn slechts 1kb groot. De 2,3 gigabyte die overblijft tenslotte, zijn wat systeembestanden van Windows, zoals logboeken, cachebestanden en back-upbestanden. Er is geen reden om jaarlijks 50 euro te betalen om deze te gaan verwijderen. Meer nog: als er toch eens een bestand tussen zit dat nog nut heeft, kan het de werking van het bijbehorende programma verstoren. Gewoon negeren dus, het is niet omdat je tune-up programma zegt dat er een probleem is, dat je het ook moet oplossen.   

Al deze dingen kan je zelf én gratis doen.

Conclusie 

Na enkele weken AVG TuneUp te hebben gedraaid op mijn computer, zie ik er nog steeds niet de meerwaarde van in. Mijn computer gaat alvast niet merkbaar sneller. De software maakt het net iets makkelijker om bestanden op te schonen, maar omdat al die functionaliteit ook in Windows 10 zit is het gewoon een kwestie van ze te vinden. Lijkt er toch iets mis met je computer, dan is de beste oplossing nog altijd het maken van een back-up en vervolgens alles opnieuw instellen. Ik raad je dan ook af om te investeren in een tune-up programma en in plaats daarvan jaarlijks het geld opzij te zetten. Voor een nieuwe computer bijvoorbeeld, of een upgrade van je huidige.  

Tune-up programma’s zijn hun geld niet waard. 

softwaretune-up

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken