Nothing Phone (2a) vs. Phone (2): dit zijn de verschillen

Nothing Phone (2a) versus Phone (2)
© Nothing
Nothing hoopt met de Phone (2a) de middenklasse te kunnen opschudden. Hoe verhoudt de Nothing Phone (2a) zich tot de duurdere Nothing Phone (2)?

Nothings eerste smartphone, de Phone (1), kostte bij zijn lancering twee jaar geleden 469 euro. Voor dat geld kreeg je een middenklassechipset, een metalen frame en het unieke Glyph-design, dat later ook op de Phone (2) terugkeerde. Die telefoon was echter een stuk duurder dan de (1) met een adviesprijs van 699 euro voor het basismodel. Het was dan ook eerder een vlaggenschiptelefoon dan een middenklasser. Met de Phone (2a) keert Nothing nu alsnog terug naar de middenklasse. Het prijskaartje ligt zelfs een stuk lager, op 329 euro.

Tegelijkertijd is de prijs van de Phone (2) flink gedaald. Voor de Nothing Phone (2) betaal je nu vaak nog maar 580 euro. Het prijsverschil tussen de toestellen bedraagt dus ‘slechts’ 250 euro. Dat is iets minder dan het verschil tussen de Galaxy S24+ en Galaxy S24 Ultra. Welke smartphone je moet aanschaffen als je ze allebei kunt betalen? Uiteraard is de Phone (2) de betere smartphone, maar is hij ook ‘250 euro beter’? Die vraag beantwoorden we voor je.

Specificatielijsten

Antwoorden op deze vragen vinden we in de specificatielijsten van de Nothing Phone-modellen. Je vindt hieronder de specificaties van zowel de Nothing Phone (2a) als de Phone (2).

 Nothing Phone (2a)Nothing Phone (2)
Scherm6,7 inch, AMOLED, 120 Hz, 1.300 nits, Full HD+6,7 inch, AMOLED, LTPO (1-120Hz), 1.600 nits, Full HD+
FramemateriaalPlasticAluminium
Gehard Glas (Gorilla Glass)Gorilla Glass 5Gorilla Glass 5
ProcessorMediaTek Dimensity 7200 ProQualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Batterij/snelladen5.000 mAh/45 watt4.700 mAh/45 watt
Draadloos opladenN.v.t.15 watt (Qi)
Primaire camera’s50 MP (hoofd), 50 MP (groothoek)50 MP (hoofd), 50 MP (groothoek)
Selfiecamera32 MP32 MP
Werkgeheugen8 GB of 12 GB8 GB of 12 GB
Opslag128 GB (basismodel) of 256 GB256 GB (basismodel) of 512 GB
Extra’s4 jaar OS-ondersteuning (3 OS-upgrades)4 jaar OS-ondersteuning (3 OS-upgrades)
Stof- en waterbestendigIP54IP54

Nothing Phone (2a) versus Phone (2)

Van vlaggenschiptelefoons mag je verwachten dat ze middenklassers verslinden. Zo stevig zijn de verschillen hier echter niet. Zowel de Phone (2a) als de Phone (2) zijn sterke smartphones.

1. Plastic vs. aluminium

Het lagere prijskaartje van de Phone (2a) toont zich onder meer in de gebruikte materialen. Terwijl de Phone (2) een aluminium behuizing heeft, is de (2a) gemaakt van plastic. Ook de achterkant van die smartphone is van plastic. Hierdoor kan het materiaal iets sneller bekrassen, maar dat merk je eigenlijk niet als je een hoesje gebruikt. Dat geldt ook voor het plastic frame: tenzij het toestel ‘naakt’ wordt gebruikt, is het verschil nauwelijks waarneembaar.

Voorop de Phone (2a) vinden we nog wel gewoon een glazen paneel. Net als op de Phone (2) is het oledpaneel van de smartphone bedekt met Gorilla Glass 5. Zodoende zijn de schermen net zo krasbestendig.

Ze zijn ook net zo waterbestendig. Beide smartphones dragen de IP54-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. Dit betekent dat ze niet zo snel beschadigd raken door spatwater, maar ze zijn niet dompelbestendig. Vallen ze in de toiletpot, dan kan het alsnog einde verhaal zijn.

2. Variabele beeldverversing

Nothing gebruikt voor zowel de Phone (2a) als de Phone (2) amoledschermen. In het geval van de (2a) gaat het zelfs om de oledschermen met de dunste schermranden op een Nothing-smartphone ooit: 2,1 mm, versus 2,3 mm op de (2).

Het schermformaat is voor beide toestellen gelijk: 6,7 inch. Dat geldt ook voor de Full HD-resolutie en de maximale beeldverversing van 120 Hz. Het vlaggenschip heeft variabele verversing van 1 tot 120 Hz, terwijl de verversingssnelheid van de (2a) een constante 120 Hz is. Verder is de HDR-helderheid van de (2) hoger, op 1.600 nits versus 1.300 nits op de (2a). In de praktijk merk je hier echter weinig van: 1.300 nits is meer dan helder genoeg voor gebruik in de buitenlucht.

Het grootste verschil zit hem dus in de variabele beeldverversing. In theorie is de Phone (2) hierdoor iets zuiniger, vooral als je gewoon een simpele webpagina bekijkt of een video streamt.

Nothing Phone (2a)
© Nothing

3. Dimensity 7200 Pro vs. Snapdragon 8+ Gen 1

Na jarenlang exclusief Qualcomm-chips te hebben gebruikt, stapt Nothing voor de Phone (2a) over op MediaTek-chips. Het gaat specifiek om de Dimensity 7200 Pro. Deze chip moet het opnemen tegen de Snapdragon 8+ Gen 1 van Qualcomm. Beide chips zijn door TSMC op 4nm gebakken: tot zover de overeenkomsten.

 Dimensity 7200 ProSnapdragon 8+ Gen 1
Snelste rekenkernN.v.t.Cortex-X2 (3,0 GHz)
Snelle rekenkernenCortex-A715 (2x 2,8 GHz)Cortex-A710 (3x @ 2,5 GHz)
Efficiënte rekenkernenCortex-A510 (6x @ 2,0 GHz)Cortex-A510 (4x @ 1,8 GHz)
GPUMali-G610 MC4Adreno 730
Productieproces4nm (TSMC)4nm (TSMC)

MediaTeks chipset is overduidelijk een stuk minder krachtig. De chipset heeft geen Cortex-X-kern. Deze kernen zijn de sterkste van alle Cortex-rekeneenheden. Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1 beschikt bovendien over een extra Cortex-A7XX-kern. De MediaTek-kernen zijn wel iets sneller – de kloksnelheid ligt 300 MHz hoger. Dit levert tegelijkertijd wel een iets hoger energieverbruik op dan een extra kern.

Met twee extra Cortex-A510-kernen wordt dat energieverbruik nog enigszins beperkt. In de praktijk zal het vlaggenschip duidelijk sneller aanvoelen. Dat geldt zowel voor de interface als voor zware apps zoals videobewerking en games. Die games profiteren ook van de snellere Adreno-GPU in de Qualcomm-SoC.

Afhankelijk van je gebruik is de MediaTek of de Qualcomm de winnaar. Voor basisgebruik zoals e-mails, fotografie, webbrowsing en wat oudere games is de MediaTek snel genoeg. Draai je zwaardere apps, dan kies je voor Qualcomm.

4. Grotere batterij of draadloos laden

Zelfs als de Qualcomm-chipset iets zuiniger is, betekent dat niet per se dat de Phone (2) langer meegaat op zijn batterij. De Phone (2a) krijgt namelijk een grotere 5.000mAh-accu, tegenover 4.700 mAh op het vlaggenschip. Opladen gaat in beide gevallen met 45 watt. Na ongeveer een uur zijn de toestellen volledig opgeladen.

Wil je draadloos laden, dan is de Phone (2) de enige optie. Die smartphone laad je met 15 W draadloos op. Het vlaggenschip kan ook andere apparaten, zoals draadloze oortjes, opladen via zijn omgekeerd draadloos opladen-functie. Dit gaat echter relatief traag, met maximaal 5 W.

5. Bijna dezelfde camera’s?

Als je de cameraspecificaties van de Phone (2a) en Phone (2) naast elkaar legt, zijn de verschillen niet meteen duidelijk. Zijn er wel verschillen?

 Phone (2a)Phone (2)
Hoofdcamera50 MP, f/1,9, 1/1,56″, 1,0µm, OIS50 MP, f/1.9, 1/1,56″, 1.0µm, OIS
Groothoekcamera50 MP, f/2,2, 114 graden, 1/2,76″, 0,64µm50 MP, f/2,2, 114 graden, 1/2,76″, 0,64µm
Selfiecamera32 MP, f/2,2, 1/2,74″32 MP, f/2,5, 1/2,74″

Het korte antwoord daarop is ‘bijna geen’. Als je puur naar de sensordetails kijkt zijn de camera’s op vrijwel elk vlak gelijk. Enkel de selfiecamera op de Phone (2) heeft een iets kleiner diafragma. Dat werkt in het voordeel van de selfiecamera op de (2a), die iets meer licht kan binnenlaten.

Toch betekent dat niet meteen dat je betere (of zelfs gelijke) foto’s krijgt uit de Phone (2a). Nothings keuze voor een MediaTek-chipset betekent ook dat de beelden door een ander ‘algoritme’ verwerkt worden. Een high-end-chip draagt meestal een heel stuk bij aan de beeldkwaliteit. Vast staat wel dat je op beide toestellen geniet van stevige 50MP-sensoren. Ze hebben zich alvast bewezen op de (2).

6. Hetzelfde updatebeleid

Qua updatebeleid doen de toestellen zeker en vast niet onder voor elkaar. De Phone (2a) krijgt volgens het Britse merk drie OS-upgrades en vier jaar aan beveiligingspatches. Ook het vlaggenschiptoestel mag drie OS-upgrades en vier jaar aan patches verwachten.

Zodoende maakt het eigenlijk niet uit welke smartphone je koopt. Het voordeel van de (2a) is wel dat het nog geen OS-upgrade heeft ontvangen, terwijl de (2) in 2024 al aan zijn tweede toe is.

Nothing Phone (2a) of Phone (2): welke moet je kopen?

Eigenlijk berust het antwoord op de vraag ‘welke moet je kopen’ op één aspect: de snelheid. Ben je een gamer? Dan is de Phone (2a) niet de juiste smartphone. De MediaTek-chipset biedt dan net iets te weinig rekenkracht. Bovendien heeft het basismodel van die smartphone iets minder opslag. De (2a) kan je echter ook kopen met 256 GB opslag, maar dat is dan ook meteen de limiet.

Gebruik je je smartphone eerder voor e-mails, webbrowsen en games als Candy Crush? Dan heb je voldoende aan de Dimensity 7200 Pro. Op het gebied van batterij, scherm en camera’s zijn er ook veel gelijkenissen. Uiteraard zijn de prestaties niet geheel identiek, maar dat hoef je ook niet te verwachten voor 329 euro.

Lees hier onze Nothing-reviews

mobielNothingNothing Phone (2)nothing phone (2a)smartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken