Business

Het belang van back-ups en de cloud voor je bedrijf

De voorbije jaren is cloud steeds belangrijker geworden. Die trend zal zich alleen nog maar in stijgende lijn verderzetten in de toekomst. Cloudopslag is van essentieel belang geworden voor bedrijven en heeft ervoor gezorgd dat ze op een andere manier back-ups gaan maken van hun data.

De juiste back-up kiezen als ondernemer 

Nadenken over de manier waarop je omgaat met back-ups is voor elk bedrijf cruciaal. De data die je verzamelt is immers één van de meest waardevolle bezittingen die je als onderneming hebt. Je wil deze informatie dan ook veilig kunnen opbergen. Kies je voor een lokale opslag? Of toch eerder voor de cloud? De keuzes zijn eindeloos, zeker wat cloud betreft.  

Een standaard aanbeveling is de 3-2-1 back-upregel. Maak drie kopieën van je data, één exemplaar waar je dagdagelijks mee werkt en twee back-ups. Bewaar ze op twee soorten media (bijvoorbeeld een lokale drive, NAS,..) en bewaar één exemplaar op een externe locatie. Deze laatste stap is net zo belangrijk, want 100 procent veilig bestaat immers niet en lokale back-ups kunnen kwetsbaar zijn bij een cyberaanval. Een cloud back-up bespaart je in dat geval heel wat tijd.  

Tijdens je zoektocht naar de ideale cloudprovider is het dan ook belangrijk om te bepalen welke functionaliteit je als onderneming belangrijk vindt. Eerst en vooral is het belangrijk om te bepalen of je een hybride back-upoplossing wil. De voordelen hiervan zijn duidelijk. Je data zal niet alleen in de cloud worden bijgehouden, maar kan ook lokaal worden opgeslagen. Je provider zal hiervoor verschillende diensten aanbieden.  

cybersecurity

Verder is het ook belangrijk na te denken over hoe je toegang wil verlenen tot je gegevens. De tijden waarin een server enkel vanop een enkele computer bereikt kon worden, zijn al lang voorbij. Vandaag willen werknemers hun data beschikbaar hebben op een Windows computer, Mac, iPhone, Android-telefoon en een reeks andere toestellen. De oplossing die je kiest, ondersteunt dan ook maar best zoveel mogelijk van deze besturingssystemen. Op het vlak van toegang tot je gegevens, maar ook op het vlak van bescherming van de data op die apparaten.  

Het is ook belangrijk om te weten hoe ver je wil gaan bij het maken van een back-up van je gegevens. Wil je enkel cruciale bestanden opslaan in de cloud of kies je eerder voor een all-inclusive oplossing? Via deze laatste manier kan je ervoor zorgen dat je zowel je programma’s, zoekgeschiedenis, instellingen als je wachtwoorden en licenties opslaat. Zo kan je bij een defect of gestolen apparaat meteen een quasi exacte kopie maken aan de hand van de gegevens in de cloud.  

Tot slot is het eveneens belangrijk na te denken over de bescherming van je gegevens eens ze zich in de cloud bevinden. Denk daarbij aan encryptie van deze data en bepaal wie er toegang tot heeft.  

cybersecurity

Bedrijfsspecifieke keuzes 

Bovenstaande zaken zijn zowel belangrijk voor particulieren als bedrijven. Als onderneming komen daar echter nog wat belangrijke criteria bij. Je moet namelijk kunnen vertrouwen op je provider. Een zo hoog mogelijke uptime van de dienst is hierbij cruciaal, maar ook 24/7 ondersteuning als er toch iets misgaat is niet te onderschatten. Tenslotte is natuurlijk ook de prijsstructuur van belang. Deze kan enorm variëren. Veeam Cloud Connect van Combell begint bijvoorbeeld bij 28 euro per maand. 

Wil je nog meer? Dan kan je gaan kijken naar multi-cloudstrategieën. Waarom zou je immers al je eieren in hetzelfde mandje leggen? Een derde back-up naast je lokale gegevens en cloudopslag kan zeker geen kwaad. Je kan trouwens ook je eigen infrastructuur opzetten, maar daarvoor evalueer je best even de kosten hiervan.  

Extra veiligheidsopties 

Je hebt besloten om je data naar de cloud te verhuizen. Een goede keuze! Nu moet je ervoor zorgen dat je data ook op de juiste manier aankomt. Zo is het belangrijk om bij het kiezen van de juiste clouddienst ook rekening te houden met de toekomstige wensen van je bedrijf. Je zal immers steeds meer data gaan verzamelen en je back-up moet bijgevolg mee kunnen schalen met deze extra nood aan opslag.  

Je doet er ook goed aan om al eens na te denken over mogelijke rampscenario’s die zich kunnen voordoen. Werk deze uit, zodat je sneller kan reageren. Simuleer bijvoorbeeld een ransomware-aanval. Zet je via de cloud een back-up terug of gaat het om zoveel data dat je een logistieke oplossing moet zoeken? Er zijn veel zaken om rekening met te houden. Zelfs de fysieke beveiliging van het datacenter van je cloud partner kan belangrijk zijn. Hoe toegankelijker, hoe groter immers het risico.  

Na het lezen van bovenstaande argumenten, zou het duidelijk moeten zijn dat het voorzien van voldoende back-upmogelijkheden enorm belangrijk is voor elke onderneming. Bijgevolg is de juiste partner in dit proces nog belangrijker en je doet er dan ook goed aan om de tijd te nemen die je nodig hebt om de beste keuze te maken.   

Meer lezen over cybersecurity? Download dan ons gratis e-book via onderstaand formulier:

Voornaam*
Achternaam*
Jobtitel*
Bedrijf*
E-mail*
Telefoonnummer*
Door het downloaden van deze white paper gaat u akkoord met onze privacy-, cookie- en algemene voorwaarden. Uw gegevens worden opgenomen in onze database en kunnen gedeeld worden met de samenstellers van deze downloads. We maken er u op attent dat u door deze samenstellers kan worden benaderd. U kan uw gegevens hier centraal bekijken, beheren, uitschrijven of aanpassen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business