Penneo’s 7 aanbevelingen voor een optimale cybersecurity
Voor Penneo, de toonaangevende Scandinavische RegTech die onder meer een EU Trust List gecertifieerde digitale ondertekeningstool aanbiedt, is het extreem belangrijk dat de documenten en de data die door hun systemen worden behandeld maximaal beveiligd wordt. Bij Penneo laten ze dan ook niets aan het toeval over. Jaarlijks laten ze een extern en onafhankelijk auditkantoor de opzet en effectiviteit van hun controles met betrekking tot de beveiliging van de gegevens van hun klanten analyseren. Als uit deze audit blijkt dat Penneo’s processen en controles correct zijn geïmplementeerd en functioneren ontvangen ze een ISAE 3000-rapport en -certificering. De ISAE 3000 is de best erkende assurance-standaard voor niet-financiële informatie, goedgekeurd door de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) van de IFAC. Dankzij deze externe controle en de daaruit volgende transparante rapportering kunnen Penneo’s cliënten er gerust in zijn dat hun dat hun gegevens ten alle tijde worden behandeld volgens de beste veiligheidspraktijken.
Maar de digitale ondertekeningsspecialist wil verder gaan dan dat. Ze delen graag hun kennis en expertise met betrekking tot cyberbeveiliging met hun klanten zodat zij ook langs hun kant kunnen verzekeren dat ze geen slachtoffer worden van cybercriminelen.
In dit artikel zetten de experten van Penneo nog eens de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje.
1. Wat is cybersecurity?
Als we over cybersecurity praten dan bedoelen we alle maatregelen die digitaal beschikbare data en IT systemen beschermen tegen cyberaanvallen en niet-toegelaten toegang. Encryptie, rolgebaseerde toegangscontrole, multifactor authenticatie en antivirussoftware zijn maar enkele voorbeelden van maatregelen die helpen om je gegevens en systemen te beschermen.
2. Waarom is cybersecurity belangrijk?
Als je onderneming het slachtoffer wordt van datadiefstal of van andere vormen van cybercriminaliteit kan dit een belangrijke financiële impact hebben. Er zullen middelen moeten worden vrijgemaakt om te detecteren wat er aan de hand is, wellicht moeten je activiteiten tijdelijk worden stilgelegd om de nodige herstel- en beschermingsmaatregelen te nemen en uiteraard is er het risico op reputatieschade waardoor jouw bedrijf op langere tijd minder omzet zal draaien.
Veel cybercriminelen maken gebruik van zwakke plekken in de beveiliging om toegang te krijgen tot de persoonlijk identificeerbare informatie van jouw klanten en werknemers. Hackers verkopen deze gegevens dan op het dark web, gebruiken ze om identiteitsdiefstal te plegen of vragen je om ‘losgeld’.
Om de continuïteit van je onderneming te waarborgen, heb je er dus alle belang bij om jouw data en systemen zo goed mogelijk te beveiligen en mogelijk toegangspoortjes voor criminelen te sluiten.
3. Welke types van cyberveveiliging zijn er?
We kunnen cyberbeveiliging onderverdelen in 5 categorieën:
· Beveiliging van kritieke infrastructuur
· Beveiliging van toepassingen
· Netwerkbeveiliging
· Cloudbeveiliging
· Beveiliging van het internet der dingen (IoT)
Beveiliging van kritieke infrastructuur omvat de inspanningen van een land om zijn essentiële systemen en activa te beschermen tegen cybercriminaliteit. Kritieke infrastructuren omvatten elektriciteitsnetten, telecomnetwerken, financiële systemen, vervoersnetwerken, volksgezondheid en andere diensten die onmisbaar zijn voor het behoud van vitale maatschappelijke functies.
Met applicatiebeveiliging worden de maatregelen bedoeld die worden genomen om apps gedurende hun hele levenscyclus te beschermen tegen cyberdreigingen. Voorbeelden van beveiliging van toepassingen zijn authenticatie, encryptie en toegangscontrole.
Netwerkbeveiliging omvat alle stappen die nodig zijn om computernetwerken te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Met firewalls, proxyservers, VPN’s en inbraakdetectiesystemen kunt u de veiligheid van uw bedrijfsnetwerk waarborgen en hackers buiten de deur houden.
Cloudbeveiliging bestaat uit beleid, procedures, technologieën en controles waarmee cloudgebaseerde toepassingen en in de cloud opgeslagen gegevens worden beveiligd. Enkele van de meest voorkomende methoden om cloudbeveiliging te waarborgen zijn versleuteling, toegangscontrole, multifactorauthenticatie, back-ups, anonimisering en wachtwoordbeheer.
Internet of Things (IoT)-beveiliging beschermt IoT-netwerken en -apparaten zoals medische sensoren, slimme apparaten en fitnesstrackers tegen hackers. Het afdwingen van wachtwoordbeheer, het informeren van gebruikers over updates en het invoeren van toegangscontrolebeleid voor API’s zijn slechts enkele van de stappen die fabrikanten kunnen nemen om IoT-apparaten te beschermen.
4. Wat zijn de belangrijkste cyberdreigingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd?
Enkele van de meest voorkomende soorten cyberaanvallen waaraan bedrijven worden blootgesteld zijn:
· Malware
· Ransomware
· Phishing
· Bedreigingen van binnen uit
· DDOS-aanvallen
· Geavanceerde aanhoudende bedreigingen
· Man-in-the-middle aanvallen
· SQL-injecties
Malware is kwaadaardige software zoals virussen, wormen en Trojaanse paarden die computers, servers of netwerken kunnen beschadigen of misbruiken. De laatste jaren is er een aanzienlijke toename van bestandsloze malware-aanvallen. Aangezien bestandsloze malware geen uitvoerbare bestanden bevat, is het moeilijk deze te detecteren en te verwijderen.
Ransomware is dan weer kwaadaardige software die de controle over computers overneemt en de toegang tot gegevens, bestanden en systemen verhindert totdat er losgeld aan de aanvallers wordt betaald. Cybercriminelen dreigen de gegevens te wissen of openbaar te maken als de slachtoffers het losgeld niet betalen.
Phishing is een vorm van social engineering waarbij slachtoffers worden misleid om vertrouwelijke informatie vrij te geven of geld te sturen naar cybercriminelen. Bedreigers voeren phishing-aanvallen uit door e-mails of sms-berichten te sturen die van een legitieme persoon of een legitiem bedrijf afkomstig lijken te zijn. Een aanvaller kan zich bijvoorbeeld voordoen als de CEO van een bedrijf en werknemers per e-mail vragen een bankoverschrijving te doen, hun persoonlijk identificeerbare gegevens te delen of om op schadelijke URL’s te klikken.
Bedreigingen van binnenuit zijn cyberaanvallen die door mensen binnen jouw organisatie worden uitgevoerd. Dit kunnen bijvoorbeeld ontevreden werknemers of zakenpartners zijn die hun toegangsrechten misbruiken om vertrouwelijke informatie te stelen of het bedrijf schade toe te brengen.
Bij een DDoS-aanval (Distributed Denial-of-Service) wordt geprobeerd een server of een onlinedienst onbeschikbaar te maken door deze te overbelasten met verkeer van meerdere gecompromitteerde computers of apparaten. Geavanceerde aanhoudende bedreigingen (APT) worden door cybercriminelen uitgevoerd door toegang te krijgen tot een systeem of netwerk en zo lang mogelijk onopgemerkt te blijven. Met APT-aanvallen kunnen kwaadwillenden uw organisatie bespioneren, waardevolle gegevens stelen of de weg vrijmaken voor vervolgaanvallen.
Man-in-the-middle-aanvallen vinden plaats wanneer een kwaadwillende actoren de communicatie en gegevensoverdracht tussen twee partijen onderscheppen. Cybercriminelen maken vaak gebruik van onbeveiligde of slecht beveiligde Wi-Fi-routers om de gegevensuitwisseling tussen het apparaat van het doelwit en het netwerk te lezen en soms zelfs te wijzigen.
SQL-injectie is een type cyberaanval waarbij een hacker kwaadaardige code in SQL-statements injecteert om toegang te krijgen tot de informatie in uw database, deze te manipuleren of te vernietigen.
5. Penneo’s 7 tips voor een optimale cybersecurity
Met volgende 7 cybersecurity best practices wil Penneo helpen om jouw organisatie zo goed mogelijk te beschermen tegen cyberdreigingen en jouw bedrijfsgegevens veilig te houden.
1. Ontwikkel en implementeer een cyberbeveiligingsprogramma
Een cybersecurity-programma is een formeel document dat is ontworpen om de bescherming van de IT-middelen van een organisatie tegen externe en interne cyberdreigingen te waarborgen.
2. Voer periodieke risicobeoordelingen op het gebied van cyberbeveiliging uit
Het bedreigingslandschap evolueert voortdurend, waarbij hackers elke dag nieuwe manieren vinden om kwetsbaarheden uit te buiten. Daarom moeten bedrijven periodieke risicobeoordelingen uitvoeren om nieuwe bedreigingen te identificeren en passende maatregelen te nemen.
3. Versleutel vertrouwlijke gegevens
Encryptie-algoritmen maken gegevens onleesbaar om te voorkomen dat onbevoegde derden er toegang toe krijgen. Door zowel gegevens onderweg als in rust te versleutelen, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat gestolen gegevens nutteloos zijn voor hackers, aangezien ze alleen een hoop wartaal te zien krijgen.
4. Implementeer sterke maatregelen voor toegangscontrole
Toegangscontrole is een methode om de gebruikers te authenticeren en ervoor te zorgen dat zij alleen de nodige toegangsrechten tot gegevens hebben. Door de toegang tot informatie en systemen te beperken en de identiteit van gebruikers te verifiëren, kunnen bedrijven cyberrisico’s aanzienlijk beperken.
5. Kies voor leveranciers die een hoog niveau van beveiliging en compliance kunnen aantonen
Vertrouw niet zomaar iedereen met uw vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Doe onderzoek naar hun cyberbeveiliging voordat u een externe dienstverlener kiest. Zorg ervoor dat ze passende maatregelen hebben getroffen om uw gegevens veilig te houden, waaronder encryptie, multi-factor authenticatie en toegangscontrole.
Vraag welke audits ze uitvoeren en of ze rapporten of attesten kunnen voorleggen zoals bijvoorbeeld een ISAE 3000-rapport.
6. Zorg voor cyberbewustzijnstraining voor alle werknemers
Menselijke fouten spelen een belangrijke rol bij het kwetsbaar maken van uw organisatie voor cyberaanvallen. Daarom is het cruciaal om uw werknemers voor te lichten over cyberbeveiliging. Iedereen in de organisatie moet zich bewust zijn van de verschillende soorten cyberdreigingen en weten hoe ze deze kunnen herkennen en wat ze kunnen doen om ze te voorkomen. Herhaling is erg belangrijk, wees dus niet tevreden met een eenmalige bewustmakingscommunicatie maar blijf je medewerkers permanent trainen.
7. Implementeer robuuste technische controles
Technische controles maken gebruik van technologie om de IT-systemen van een organisatie te beschermen. Voorbeelden van technische controles zijn antivirussoftware, firewalls, gegevensback-ups, updates van toepassingen, patchbeheer en inbraakdetectiesystemen.