Koopgidsen

Het beste mailprogramma in 2022

De e-mail blijft een van de belangrijkste vormen van digitale communicatie, zeker in een professionele context. Een mailclient zorgt ervoor dat je e-mails overzichtelijk en veilig bewaard worden. We bespreken enkele gratis en betalende mailservers.

Hoeveel e-mails verzend en ontvang jij per dag? Wat de sms is voor persoonlijke gesprekken, is de e-mail voor zakelijke communicatie. Door de opkomst van berichtenapps zoals WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger werd wel eens voorspeld dat de e-mail op termijn zou verdwijnen, maar statistieken bewijzen voorlopig het tegendeel. Sinds het begin van de coronapandemie mailen we zelfs meer dan ooit tevoren.

Zo zou de gemiddelde kantoormedewerker in 2022 nog steeds dagelijks tot 40 e-mails verzenden en meer dan 100 e-mails ontvangen. Al die mails opgeteld worden jaarlijks wereldwijd meer dan 300 miljard e-mails rondgestuurd. Het grote voordeel dat de e-mail biedt, is natuurlijk de snelheid. Je typt je mail, klikt op verzenden en enkele milliseconden later zit die in de mailbox van de ontvanger(s), zelfs al woont die aan de andere kant van de wereld. Bovendien biedt een e-mail ook veel meer flexibiliteit dan iemand opbellen: een e-mail kan je beantwoorden wanneer je dat goed uitkomt.

Om e-mails te kunnen verzenden en ontvangen, heb je een adres en postbus nodig waar je inkomende post kan worden achtergelaten. Die worden voorzien door de mailclient die je gebruikt. Via een mailclient kan je een persoonlijk mailadres maken en een stukje bij hun cloudservers reserveren om al die e-mails in te bewaren. Een andere belangrijke taak van een mailclient is ervoor te zorgen dat spam- en phishingmails zoveel mogelijk worden tegengehouden. Je hebt de keuze tussen ontelbaar veel mailclients, die vaak een gratis basisversie aanbieden en een betalende versie met meer opslagruimte en mailfunctionaliteiten. We tonen je enkele betrouwbare mailservers.

Het beste mailprogramma in 2022

Mailbox provider

Wanneer je een telecomabonnement afsluit, dan bieden Proximus en Telenet je vaak de optie om daar ineens ook een mailbox bij te nemen, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen. Mailadressen die eindigen op @telenet of @proximus zijn dan ook frequent in omloop. Misschien maak jij ook gebruik van de mailbox van je provider en dat zou zeker geen onlogische keuze zijn. Je betaalt immers al meer dan genoeg voor dat telecomabonnement en dan kan je er maar beter alles uithalen. Maar op vlak van gebruiksgemak en veiligheid is het mailadres van je telecomprovider toch niet altijd de beste keuze. Wil je ooit van provider veranderen, dan kan die mailbox plots een blok aan je been blijken.

Bedrijven proberen nu eenmaal de overstap naar een concurrent altijd te belemmeren. Zo zal je je mailbox en mailadres dus niet mee kunnen verhuizen van Proximus naar Telenet en omgekeerd. Je krijgt 18 maanden de tijd om je contacten in te lichten over het nieuwe mailadres en nadien wordt je voormalige mailbox gewoon aan iemand anders gegeven die hetzelfde emailadres zou willen laten registeren. Dat houdt als extra risico in dat die persoon toegang kan krijgen tot de onlineaccounts die aan dat mailadres gekoppeld zijn, als je dit niet tijdig zou wijzigen. Gelukkig staat de wetgeving wel op het punt te veranderen en zou je binnenkort bij het wisselen van telecomprovider je mailadres wel kunnen behouden. Om je een hoop gedoe te besparen, kies je dus beter voor een externe mailclient.

Microsoft Outlook

  • Ingebed in Microsoft Office ecosysteem
  • Gratis of betalend (gratis of tot 99 euro per maand)
  • Max. 1TB opslag
  • Aangepaste domeinnaam voor betalende gebruikers
  • Spam- en malwarefilters

Beschikbaar voor: Windows, Mac, Android, iOS, web

Veel bedrijven kiezen zonder aarzelen voor Microsoft Outlook als hun vaste mailclient en daar hebben ze goede redenen voor. De grote troef die de mailserver van Microsoft kan bieden is dat ze volledig ingebed zit in het Office-ecosysteem. Wanneer je een mailadres registreert in Microsoft Outlook, krijg je daar in één klap dus ook Word, Excel, OneDrive, PowerPoint en OneNote bij en bij de mailbox zit ook standaard een agenda inbegrepen. Voor particuliere gebruikers biedt Microsoft drie formules aan. Je hebt enerzijds de gratis basisversie waarmee je via de mobiele en de webversie toegang krijgt tot je mailbox. Je postvak heeft voor 15GB aan opslagruimte + 5GB opslag in OneDrive. Bij de betalende formules Microsoft 365 Personal (69 euro per jaar, 1 persoon) en Microsoft 365 Family (99 euro per jaar, 2 tot 6 personen) krijg je als extraatjes een desktopapp die offline beschikbaar is, 50GB opslag, 1TB per persoon in OneDrive, de mogelijkheid om een domeinnaam te registreren en betere beveiligingsfuncties. Voor zakelijke gebruikers biedt Microsoft verschillende formules aan.

Microsoft Outlook is zeer populair bij bedrijven. © Microsoft

Gmail

  • Gelinkt aan je Google-account
  • Gratis of betalend (gratis of tot 99 euro per jaar)
  • Max. 2TB opslag
  • Spam- en malwarefilters

Beschikbaar voor: Windows, Mac, Android, iOS, web

De bekendste tegenhanger van Microsoft Outlook is Gmail, de mailclient van Google. Je kent ongetwijfeld wel iemand met een @gmail-mailadres. Voor particuliere gebruikers is Gmail zelfs een interessantere optie omdat je met een gratis Google-account ook zonder meerprijs toegang hebt tot Google Drive, Google Foto’s, Google Meet en zelfs het videoplatform YouTube. Maar ook als je enkel geïnteresseerd bent in mailen, is Gmail een goede keuze als mailclient. Je hebt geen aparte opslagruimte voor je mailbox, maar Google stelt 15 GB cloudopslag ter beschikking voor niet-betalende gebruikers, die je dan wel moet verdelen over de verschillende diensten die je gebruikt. Betalende accounts krijgen 100GB (Google One Basis, 19,99 euro per jaar), 200 GB (Google One Standaard, 29,99 euro per jaar) of 2TB (Google One Premium, 99,99 euro per jaar) opslagruimte. Gmail heeft daarnaast nog enkele handigheidjes ingebouwd zoals automatische reminders op onbeantwoorde mails en de Smart Compose-functie die je helpt bij het schrijven van mails. Zakelijke gebruikers dienen een Google Workspace-abonnement af te sluiten.

Gmail is een zeer populaire mailapp. © Google

ProtonMail

  • Gratis of betalend (gratis of tot 288 euro per jaar)
  • Max. 20GB opslag
  • Max. 10 domeinnamen en 50 mailaliassen
  • End-to-end encryptie
  • Spam- en malwarefilters
  • ProtonVPN

Beschikbaar voor: Windows, Mac, Android, iOS

Heb je geen nood al aan die extraatjes die Microsoft en Google je bieden? Wil je zeker zijn dat je mailverkeer geheim blijft? Dan is ProtonMail het perfecte alternatief voor je. Deze mailclient is geboren en getogen in Zwitserland, het land dat bekend staat om zijn onbreekbaar bankgeheim. Je hoeft er dus niet aan te twijfelen dat de inhoud van je mails tussen jou en je ontvanger zullen blijven. Voor ProtonMail is je privacy een topprioriteit. De provider biedt naast een mailserver ook nog een agenda en een drivefolder aan die evengoed beveiligd zijn als de mailserver. Je kan opteren voor een gratis basisversie die een limiet van 150 mails per dag heeft en 500MB opslag biedt. Wil je een beetje meer, dan moet je opteren voor de Plus-formule (48 euro per jaar). Daarmee kan je tot 5GB opslaan in je drive en 1.000 e-mails per dag verzenden. Betalende gebruikers kunnen ook een eigen domeinnaam laten registreren en daar 5 aliassen aan verbinden. Het meest uitgebreide pakket van ProtonMail is de Visionary-formule. Met 20GB opslag, onbeperkt aantal mails, 10 domeinnamen, 50 mailaliassen en ProtonVPN krijg je heel wat in dit pakket, maar dat kost je dan ook wel 288 euro per jaar. Voor zakelijke gebruikers is er ProtonMail Professional, met een jaarprijs van 75 euro.

ProtonMail is zo ondoordringbaar als de bank van Zwitserland. © proton

e-mailprogrammamailclientontspanningslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken