Nieuws

Nieuwe fix voor McAfee-slachtoffers

Door een fout van antivirusspecialist McAfee werden veel mensen de afgelopen dagen een tijdje technisch werkloos. In tegenstelling tot de IT-bedrijven die tot over hun oren in het werk zitten. McAfee bracht gisteren een nieuwe oplossing aan.

Ook voor de medewerkers van McAfee zijn het drukke dagen. De helpdesk wordt overspoeld en het ontwikkelteam zoekt naar een oplossing. Gisterennamiddag was een nieuw lapmiddel voor thuisgebruikers klaar.

Nieuwe oplossing
Die oplossing bestaat uit een uitvoerbaar bestand dat je in de veilige modus van Windows uitvoert. Daarna delete je het DAT-virusdefinitiebestand in de programmamap van McAfee. Na een reboot is het veilig om je virusprogramma handmatig te updaten.

Nederland
In Nederland ondervonden enkele scholen en ziekenhuizen zware hinder. Zo werden bijna de helft van de computers van de Hogeschool van Utrecht getroffen. Systeembeheerders moeten nu op elk werkstation handmatig de nieuwste update van McAfee installeren.

“Het lukt ons niet via geautomatiseerde updates omdat bij veel aangetaste computers de netwerkverbinding niet meer werkt” vertelt een woordvoerder van de Hogeschool aan de Nederlandse collega’s van Webwereld.

Vergoeding
De school overweegt om de kosten te verhalen op de ontwikkelaar en is daar niet alleen in. De Australische supermarktketen Coles bijvoorbeeld moest 1100 winkels sluiten. Veel McAfee-klanten dreigen trouwens over te stappen naar de concurrentie.

België
In België schat beveiligingsspecialist Secutec dat ongeveer vijfentwintigduizend van de vierhonderdvijftigduizend computers van klanten die het uitrustte met de antivirussoftware, de foutieve update binnenhaalden. Dat aantal zou hoger geweest zijn als Secutec zijn klanten niet telefonisch had verwittigd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business