Nieuws

1,5 miljoen Facebookaccounts te koop

Een hacker die zichzelf Kirllos noemt zou de logingegevens van 1,5 miljoen Facebook-accounts te koop aanbieden op een geheim hackersforum. Hij vraagt minstens 25 dollarcent per stuk.

De Amerikaanse beveiligingsfirma iDefense, een onderdeel van VeriSign, ontdekte de aanbieding van Kirllos op een geheim hackersforum. Het bericht, dat in het Russisch is opgesteld en de aard van het forum doen vermoeden dat Kirllos uit Oost-Europa komt.

Het bedrijf kan niet bevestigen of de gegevens echt zijn, maar schat dat er al zevenhonderdduizend e-mail-paswoordcombinaties aan de man zijn gebracht. Voor een pakket van duizend accounts met tien vrienden of minder vraagt de hacker 25 dollar. Een account met meer dan tien vrienden gaat voor 45 dollarcent van de hand.

Social engineering
De omvang van het pakket zou betekenen dat de hacker de logingegevens van 1 op de 300 Facebookgebruikers wereldwijd heeft weten te bemachtigen. De kopers gebruiken de gegevens om via social engineering achter de bankgegevens van het slachtoffer te komen.

Een andere vorm van misbruik is het verspreiden van malware onder de vrienden van een slachtoffer. iDefense is niet zeker of Kirllos deel uitmaakt van het beruchte Koobface-team. Dat teistert al sinds 2008 de gebruikers van onder meer Facebook en Twitter.

Volgens een rapport van beveiligingsspecialist Symantec schommelt de prijs van logingegevens van sociale netwerksites op de zwarte markt tussen de een en twintig Amerikaanse dollar per passwoord-e-mailcombinatie. Criminelen kunnen met de aanbieding van Kirllos dus een goede zaak doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business