Een bestuurslid van GPU-fabrikant Nvidia gooide in een tv-uitzending op een lokale zender uit San Francisco nieuwe olie op het vuur in het conflict met concurrent Intel. “Intel ontneemt de consument het recht om geïntegreerde grafische chips van Nvidia te gebruiken”, antwoordde Daniel Vivoli van Nvidia op een vraag van een panellid. De twee chipgiganten […]


Een bestuurslid van GPU-fabrikant Nvidia gooide in een tv-uitzending op een lokale zender uit San Francisco nieuwe olie op het vuur in het conflict met concurrent Intel.

“Intel ontneemt de consument het recht om geïntegreerde grafische chips van Nvidia te gebruiken”, antwoordde Daniel Vivoli van Nvidia op een vraag van een panellid. De twee chipgiganten zijn sinds februari 2009 in een serie rechtszaken verwikkeld.

Core i
Intel verklaarde toen voor de rechter dat een vier jaar oud licentiecontract tussen beide partijen niet geldt voor hun toekomstige processorlijnen met geïntegreerde geheugencontrollers, zoals de Core i-reeks. Nvidia spreekt dat tegen en voelt zich uit de markt geconcurreerd. Het diende hiervoor klacht in.


[related_article id=”152275″]

In de praktijk mag Nvidia geen systeemchipsets meer aanbieden die met Intels nieuwe generatie Nehalemprocessors gekoppeld kunnen worden. Bij vorige generaties Intelprocessors leverde Nvidia grafisch georiënteerde chipsets aan computerbouwers, waaronder Apple.

Flash
Volgens Vivoli draait Adobe’s Flash-applicatie overigens veel sneller op Nvidiachips. “De meeste videowebsites op het internet maken gebruik van Flash en dat wordt veel beter ondersteund door een GPU dan door een CPU. En zeker als het een GPU van Nvidia is.“