Nieuws

Japan wil gedachtebesturing in 2020

De Japanse regering en industrie zetten een gezamenlijk project op poten om tegen 2020 gedachtebestuurde robots en consumentenelektronica voor het brede publiek beschikbaar te maken.

Volgens het Franse persagentschap AFP berichtte de Japanse beurskrant Nikkei Daily over de samenwerking. De krant citeerde enkele anonieme bronnen binnen de regering. Technische details blijven vooralsnog onbekend.

Zappen met gedachten
Het project zou de ontwikkeling van zogenaamde brein-machine-interfaces inhouden. Dergelijke apparaten detecteren en analyseren de hersengolven en bloeddoorvoer in de hersenen van gebruikers. Volgens de Nikkei Daily zou het voor consumenten mogelijk moeten worden om de televisie te bedienen zonder een knop in te drukken. Tegen 2020 moeten de Japanners kunnen zappen met hun gedachten.

Ook zouden mobiele telefoons voor het verzenden van sms-berichten niet meer afhankelijk zijn van een toetsenbord. De gebruiker vormt de woorden dan met zijn gedachten.

Navigatiesysteem
Een andere toepassing ziet de krant in een navigatiesysteem voor auto’s dat automatisch het dichtstbijzijnde restaurant opzoekt zodra de bestuurder aan een maaltijd denkt. Of wat denk je van de airconditioning in de wagen die zich automatisch aanpast als je het te warm of te koud hebt?

Het initiatief zou dit fiscaal jaar nog van start gaan. Verwacht wordt dat onder meer Toyota, Honda en Hitachi industriële partners worden en het Nationaal Instituut voor Informatie en Communicatie, en de Universiteit van Osaka hun medewerking verlenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business