Nieuws

VS-soldaat lekt video’s naar Wikileaks

In Irak is een Amerikaanse soldaat gearresteerd omdat hij verschillende video’s heeft doorgespeeld aan de klokkenluidersite Wikileaks. Het gaat om filmopnamen van Amerikaanse aanvallen waarbij burgerslachtoffers vielen.

De 22-jarige Bradley Manning, inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger, werd verlinkt door de bekende hacker Adrian Lamo, aan wie hij alles had opgebiecht. Lamo stapte met de chatlogs naar de FBI en het leger, met de arrestatie als gevolg. Lamo deed zijn verhaal eveneens aan Wired.

Filmpje van gedode journalisten
Manning zou naar eigen zeggen verantwoordelijk zijn voor het lekken van de omstreden Collateral Murder-video uit 2007. Daarop is te zien hoe een Apache-helikopter van het Amerikaanse leger een groep mannen onder vuur neemt. Bij de aanval kwamen twee journalisten van het persbureau Reuters en een onschuldige Irakees om.

[related_article id=”158578″]

Ook zou Manning verantwoordelijk zijn voor het lekken van een video-opname van de beruchte luchtaanval in het Afghaanse Garani in 2009. Volgens lokale bronnen kwamen toen honderd burgers om het leven, onder hen ook kinderen.

Wikileaks zou eveneens in het bezit zijn van een geheim legerdocument waarin de website als staatsgevaarlijk wordt bestempeld. Daarnaast zou Manning tegen Lamo verteld hebben dat hij maar liefst 260.000 documenten met diplomatieke wantoestanden heeft doorgespeeld. Het is echter niet bekend of Wikileaks deze in handen heeft.

Cd van Lady Gaga
Manning, die sinds januari nabij Bagdad gestationeerd was, had toegang tot twee beveiligde laptops. Hij kon inloggen in twee beveiligde geheime netwerken van de Amerikaanse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken.

Al stelde die beveiliging volgens de jonge soldaat niet veel voor. “Ik kwam binnen met een cd-rewritable waarop muziek van Lady Gaga stond, en verving de muziek door geheime documenten”, zegt Manning in de chatlogs.

De video van het Garani-incident zou door een officier die de zaak onderzocht in een directory op de server centcom.smil.smil van de U.S. Central Command geplaatst zijn. Het zipbestand waarin de film was verpakt, was beveiligd met de AES-256-encryptietechniek.

Zware bedreiging
Manning was al enkele jaren aan het grasduinen in de geheime bestanden. Lamo beweert dat hij de documenten aan Wikileaks heeft bezorgd uit een gevoel van rechtvaardigheid.

De hacker, in wie de soldaat een gelijkgestemde ziel dacht te hebben gevonden, gaf hem aan omdat de diplomatieke documenten volgens hem bij openbaring een zware bedreiging voor de veiligheid van Amerika zouden vormen.

Manning zit al twee weken vast in Koeweit, maar is nog niet formeel in staat van beschuldiging gesteld. Wired kon Wikileaks niet tijdig bereiken voor een reactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business