Zelf applicaties ontwikkelen voor Android
Met Google App Inventor for Android, een tool die Google zopas heeft gelanceerd, kan iedereen in een handomdraai applicaties ontwikkelen voor Android-smartphones.
De gratis software is het afgelopen jaar bij Google ontwikkeld door een team onder leiding van MIT-wetenschapper Harold Abelson, en werd uitvoerig getest bij scholieren.
“Het doel is om mensen in deze mobiele wereld de mogelijkheid te geven om zelf dingen te maken, en niet enkel te consumeren”, aldus Abelson. Bij Google zijn ze ervan overtuigd dat hun strategie om deze technologie voor iedereen beschikbaar te maken hen uiteindelijk de bovenhand zal geven in de markt voor mobiele software.
[related_article id=”158901″]
Legoblokken
Dit Google-project geeft alle gebruikers de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met software en zo de mogelijkheden van smartphones te verkennen, op een erg gebruiksvriendelijke manier. Je kunt functies en mogelijkheden gebruiken door blokken code te slepen en bij elkaar te zetten – een beetje zoals spelen met legoblokken.
Zo heeft een student een programma ontwikkeld dat een klein groepje vrienden om de vijftien minuten een sms stuurt met zijn locatie. Deze applicatie werd gemaakt door drie blokjes bij elkaar te zetten: een blok met de locatiesensor van de telefoon, een klok waarmee een interval wordt ingesteld, en een derde blokje dat gelinkt wordt aan een database met zijn vriendenlijst.
Vallende smartphone
Andere voorbeelden zijn een applicatie die automatisch een standaardantwoord stuurt op sms-berichten terwijl je in de auto zit, of een toepassing die een noodoproep plaatst als iemand valt. Die laatste applicatie werd gemaakt door een student verpleegkunde en maakt gebruik van de accelerometer, die een plotse val kan detecteren.
“Het zijn misschien niet de meest geavanceerde toepassingen”, aldus Abelson. “Maar het zijn handige programmaatjes die gewone mensen in een paar minuten hebben kunnen maken.”
Google App Inventor for Android werkt uitsluitend met Androidtelefoons, en is grotendeels webgebaseerd. Er is een klein stukje software nodig om de apps te synchroniseren met een computer die verbonden is met een telefoon.