Onze gsm wil de portefeuille vervangen
Mobiel betalen is het nieuwe buzzwoord in de telecom. Maar zal de gsm slagen waar kaarten zoals Proton mislukten, en ons eindelijk verlossen van dat ellendige kleingeld? Er zijn nog hindernissen en valkuilen.
De gsm-operatoren zouden het natuurlijk graag zien gebeuren, dat al die betaalkaarten in onze portefeuille zouden verhuizen van onze achterzak of handtas naar onze gsm. Maar zo ver zijn we nog niet, bleek gisteren op een symposium van het Belgian Broadband Platform. Ook al wordt er ijverig gesleuteld aan de ontwikkeling van nieuwe systemen en zijn er al enkele successen geboekt.
PingPing en De Lijn
Belgacom heeft bijvoorbeeld sterk de kaart van het mobiele betalen getrokken met de lancering van PingPing. En niet zonder succes: ook al is het nog maar sinds enkele jaren mogelijk, toch hebben al een half miljoen mensen in ons land wel eens parkeergeld betaald met een sms’je, zegt Frederic Lhostte, de directeur innovatie van Belgacom. En De Lijn heeft sinds februari al 600.000 sms-tickets verkocht.
[related_article id=”161563″]
Maar de promotoren van ‘mobiel betalen’ denken verder dan betalen via een sms’je. Wie al eens van PingPing gehoord heeft, associeert het daarom vooral met ‘contactloos’ betalen: je zwaait met je gsm langs een speciale lezer en hop, de rekening is voldaan. Near field communication of NFC heet dat in het telecomjargon.
Voorlopig gebeurt dat concreet nog via een sticker met een chip die je op je gsm plakt, maar de verwachting (of de hoop) is dat steeds meer gsm-producenten die technologie zullen gaan integreren in hun toestellen.
Belgacom past de NFC-technologie voorlopig alleen toe in een ‘gesloten’ of ‘gecontroleerde’ omgeving: in het eigen bedrijfsrestaurant en dat van Alcatel-Lucent, dat de technologie mee ontwikkeld heeft, en bij de Universiteit Antwerpen, bijvoorbeeld. Maar stilaan lijkt het concept wel aan te slaan: vorige week werd een akkoord gesloten met Coca-Cola, dat vijfduizend automaten in België en Luxemburg gaat uitrusten met het contactloze PingPing-betaalsysteem.
Lees verder op De Standaard Online.