De wereld volgens Facebook
Paul Butler, een stagiair bij Facebook, heeft tien miljoen Facebookvriendschappen letterlijk in kaart gebracht.
De kaart houdt geen rekening met geografische of politieke grenzen, maar verbindt zo’n tien miljoen Facebookvriendschappen met elkaar. Het beeld dat zo ontstaat, toont verbazend genoeg erg veel gelijkenissen met een echte wereldkaart.
Butler nam uit de database van Facebook een steekproef van tien miljoen vriendschapsverbanden, en berekende het aantal vriendschappen tussen steden. Door de gegevens te combineren met de coördinaten van de verblijfplaatsen van de gebruikers, en door gewogen lijnen te maken tussen steden – hoe lichter een lijn van kleur is, hoe meer vrienden er tussen die steden zijn – stelde hij een wereldkaart samen.
Weinig licht in China en Rusland
Vooral de Verenigde Staten en Europa zijn opvallend gedetailleerd. Maar de kaart van Butler toont evenzeer dat Facebook niet overal ter wereld even dominant is. In Rusland en China blijken er weinig verbindingen te zijn, net als in Brazilië – waar Orkut nog steeds veruit het populairste sociaal netwerk is.
Ook grote delen van Afrika zijn amper ingekleurd. Een Afrikaanse uitzondering vinden we in Nigeria, een land dat bekendstaat om zijn vele internetfraudeurs.
Een hogeresolutieafbeelding van de Facebookwereldkaart vind je hier.